Weather Icon
Ανθρώπινα Δικαιώματα , Ισραήλ 3 Φεβρουαρίου 2009

Στο «μικροσκόπιο» το Ισραήλ για εγκλήματα πολέμου στη Γάζα

Στο «μικροσκόπιο» το Ισραήλ για εγκλήματα πολέμου στη Γάζα


Την πιθανότητα να προσαχθούν για εγκλήματα πολέμου οι Ισραηλινοί διοικητές της επιχείρησης στη Γάζα ερευνά πολύ σοβαρά το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης (ICC). «Παρά την πολυπλοκότητα της υπόθεσης και προηγούμενη άρνησή μας, τώρα εξετάζουμε την προσφυγή των παλαιστινιακών οργανώσεων», δήλωσε αποκλειστικά στους βρετανικούς «Τάιμς» ο εισαγγελέας Λουίς Μορένο-Οκάμπο. Υπογράμμισε πάντως ότι η έρευνα, που θα είναι μακροχρόνια, αυτή τη στιγμή επικεντρώνεται στο εάν ή όχι η υπόθεση εμπίπτει στη δικαιοδοσία του ICC.
Πριν από 3 εβδομάδες, περίπου παλαιστινιακές οργανώσεις ζήτησαν από το ICC να ερευνήσει το Ισραήλ σχετικά με τη…διάπραξη εγκλημάτων πολέμου στη διάρκεια της 19ήμερης επίθεσής του στη Λωρίδα της Γάζας.

Η Συνθήκη της Ρώμης
Τότε το δικαστήριο δήλωνε ότι η υπόθεση δεν εμπίπτει στην αρμοδιότητά του γιατί το Ισραήλ δεν έχει υπογράψει τη Συνθήκη της Ρώμης για τη σύστασή του. Υπενθυμίζεται ότι από τη φύση του το Διεθνές Δίκαιο είναι δίκαιο ελεύθερης προαίρεσης των κρατών. Εφόσον ένα κράτος δεν προσχωρήσει στη συγκεκριμένη σύμβαση του ICC, τότε δεν δεσμεύεται και για την εφαρμογή της. Το Ισραήλ, όπως και οι ΗΠΑ δεν περιλαμβάνονται στις 108 χώρες του κόσμου που υπέγραψαν την Ιδρυτική Συνθήκη στη Ρώμη για τη σύστασή του.
Τώρα, όπως υποστηρίζει η βρετανική εφημερίδα, το ICC επικεντρώνεται στο επιχείρημα της Παλαιστινιακής Αρχής ότι το Ισραήλ έχει ευθύνη για τη Γάζα, παρ’ όλο που το ίδιο την αρνείται λόγω της απόσυρσής του από την περιοχή το 2006.

Η Παλαιστινιακή Αρχή
Οπως σημειώνει η βρετανική εφημερίδα, δεν πρέπει να αγνοείται ότι μόνο κράτη που έχουν υπογράψει τη Συνθήκη της Ρώμης μπορούν να προσφύγουν στο ICC, γι’ αυτό και η εξέλιξη της συγκεκριμένης υπόθεσης είναι κρίσιμη. «Οι Παλαιστίνιοι δικηγόροι υποστηρίζουν ότι αυτό το δικαίωμα το έχει η Παλαιστινιακή Αρχή, παρά το γεγονός ότι δεν υπάρχει διεθνώς αναγνωρισμένο παλαιστινιακό κράτος», σημειώνουν οι «Τάιμς». Ετσι, εάν το ICC απορρίψει το αίτημά τους, «βάλλεται» το θέμα νομιμότητας που αντιμετωπίζουν οι Παλαιστίνιοι, ενώ δεν έχουν διεθνώς αναγνωρισμένο κράτος. Στην αντίθετη περίπτωση και με τη δυνατότητα να επικυρώσει η Παλαιστινιακή Αρχή τη Συνθήκη της Ρώμης, ενδέχεται χώρες που επιθυμούν την προσαγωγή του Ισραήλ να προχωρήσουν στην αναγνώριση παλαιστινιακού κράτους. Οπως υποστηρίζουν διεθνείς αναλυτές, οδός διαφυγής για το Ισραήλ είναι να συμφωνήσει να διερευνήσει το ίδιο τις ευθύνες των διοικητών του για εγκλήματα πολέμου ώστε να φύγει η υπόθεση «από την τροχιά του ICC».
ΙΩΑΝΝΑ ΝΙΑΩΤΗ Πηγή: «The Times»
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube