Weather Icon
Γενικά θέματα 8 Φεβρουαρίου 2009

Χιόνια στην εικόνα του νέου τσάρου

<span style=Χιόνια στην εικόνα του νέου τσάρου" />

To νέο ρούβλι έχει υποτιμηθεί αρκετές φορές τους τελευταίους μήνες

Του ΘΑΝΑΣΗ ΑΥΓΕΡΙΝΟΥ
Την πιο απότομη πτώση της από το Φεβρουάριο του 1999, λίγους μόλις μήνες μετά τη χρεοκοπία του 1998, είχε η ρωσική οικονομία τον περασμένο μήνα, σύμφωνα με το δείκτη της κίνησης του ΑΕΠ, που έφθασε το -4%.
Η καθημερινή εικόνα των ρωσικών πόλεων δεν μπορεί πλέον να κρύψει ότι κάτι σοβαρό συμβαίνει, αν και οι διαμορφωμένες τάσεις εξωστρεφούς καλοπέρασης δεν δείχνουν και πολύ να επηρεάζονται. «Ας το γλεντήσουμε όσο ακόμη αντέχουμε», λένε όσοι…Ρώσοι μπορούν να διασκεδάζουν χωρίς να σκέφτονται την κρίση, ενώ την ίδια στιγμή μερικές χιλιάδες νέοι άνεργοι μπαίνουν κάθε εβδομάδα στο περιθώριο μιας οικονομίας που συνήθισε για χρόνια να αναπτύσσεται με ετήσιους ρυθμούς 7, 8 και 11%.
Τα ενοικιαστήρια ακριβών και κεντρικών επαγγελματικών χώρων και καταστημάτων είναι πλέον ορατά και πολυάριθμα, όπως και οι απολύσεις όχι μόνο σε προβληματικές επιχειρήσεις.
Ακόμη και κερδοφόρες, προχωρούν σε μαζικές περικοπές, ξεκινώντας από τα πιο ακριβοπληρωμένα στελέχη, συνήθως τις μετεγγραφές από το εξωτερικό των προηγούμενων χρόνων.
Σφραγισμένα ώσπου να έρθουν καλύτερες ημέρες είναι ήδη πολλά υπό κατασκευή μέγαρα, αλλά και μικρότερες οικοδομές, καθώς μειώθηκαν αισθητά οι πιστώσεις προς κατασκευαστικά σχέδια, την ίδια στιγμή που αρκετές χιλιάδες ρώσοι νεόπλουτοι αναζητούν διέξοδο και επενδύσεις σε γη, ιδίως εκτός Ρωσίας, για τα συσσωρευμένα εισοδήματά τους των τελευταίων ετών.

Ελεύθερη πτώση
Η αγωνία των λίγων είναι να διασώσουν όσο μεγαλύτερο μέρος από τις περιουσίες που συγκέντρωσαν από την καλπάζουσα αύξηση του πετρελαίου τα τελευταία χρόνια και τις «παχιές αγελάδες» της εποχής της παντοδυναμίας του Β. Πούτιν.
Οι καταθέσεις σε ρούβλια «ψαλιδίζονται», καθώς η υποτίμηση του νομίσματος έως και 30% με συνεχείς διολισθήσεις έναντι δολαρίου και ευρώ, μέσα σε μερικές εβδομάδες, είναι ο πιο ασφαλής δείκτης της κρίσης, αλλά και του ελεγχόμενου προς το παρόν χαρακτήρα της.
Ακόμη και οι ρώσοι ολιγάρχες είδαν τις περιουσίες τους να μειώνονται και να αναζητούν τη στήριξη του κράτους, που εκταμίευσε πολλά δισ. για να διασώσει αρχικώς το τραπεζικό σύστημα.
Η ελεγχόμενη διαχείριση του τελευταίου διμήνου γέννησε προς στιγμήν και ορισμένη αισιοδοξία, με πρωταγωνιστή στις δηλώσεις τον ίδιο το ρώσο πρωθυπουργό Βλαντίμιρ Πούτιν, ο οποίος υποστήριξε ότι η χώρα σώθηκε από μια ακόμη «θεραπεία σοκ» και επιμένει ότι η ανάκαμψη της οικονομίας θα ξεκινήσει στο τέλος του 2009.
Πολύ πιο απαισιόδοξος είναι ο επικεφαλής της κρατικής «Σμπερμπάνκ» και πρώην υπουργός Οικονομικής Ανάπτυξης Γκέρμαν Γκρεφ, ο οποίος προβλέπει τριετή κρίση, με τουλάχιστον δύο χρόνια στασιμότητας, μετά το φετινό δύσκολο 2009.
Οι ψυχολόγοι προσπαθούν να μετρήσουν σε ποσοστά πόσο θα αυξηθεί ο αριθμός των αυτοκτονιών και η εγκληματική δραστηριότητα, αναλόγως της κίνησης των οικονομικών δεικτών.
Για πρώτη φορά ύστερα από χρόνια όλο και πιο μαζικές διαδηλώσεις αμφισβητούν την οικονομική πολιτική του Κρεμλίνου και το «πολιτικό φαινόμενο» Πούτιν, καθώς εμφανίστηκαν ξεχασμένες πρακτικές, όπως η καθυστέρηση στην καταβολή μισθών και συντάξεων.
Οι διαδηλώσεις είναι τώρα πιο συχνές και απαιτητικές στην επαρχία, ξεκινώντας από τη ρωσική Απω Ανατολή, όμως προς το παρόν δεν ικανοποιούν την αντιπολίτευση, που ελπίζει σ’ έναν πολύ αμφίβολο γενικό ξεσηκωμό.
Το Κρεμλίνο κάνει τους δικούς του υπολογισμούς για την κρίση και ήδη βλέπει με ικανοποίηση να του χτυπούν την πόρτα ο ένας μετά τον άλλο οι περισσότεροι σύμμαχοί του, οι οποίοι αποσύρουν τις διαφωνίες και επιλέγουν πολιτικές οικονομικής, ενεργειακής και αμυντικής ολοκλήρωσης, όπως η τελωνειακή ένωση, που προανήγγειλαν ώς το τέλος του χρόνου Ρωσία, Λευκορωσία και Καζακστάν.

[email protected]
ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ – 08/02/2009

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube