REAL TIME |

Weather Icon
Ιράν , Ισραήλ , ΟΗΕ 6 Φεβρουαρίου 2009

Ιράν: Σχεδόν έτοιμος ο πυρηνικός σταθμός του Μπουσέρ

Ιράν: Σχεδόν έτοιμος ο πυρηνικός σταθμός του Μπουσέρ

Η κατασκευή από τη Ρωσία του πυρηνικού σταθμού του Μπουσέρ στο νότιο Ιράν, έχει ολοκληρωθεί κατά 95% και η έναρξη της λειτουργίας του σταθμού αναμένεται «το δεύτερο εξάμηνο του 2009», δήλωσε ο πρεσβευτής του Ιράν στη Μόσχα σε συνέντευξή του που δημοσιεύει σήμερα η εφημερίδα «Γκαζέτα».
«Το 95% του έργου έχει ολοκληρωθεί. Οι δύο πλευρές, η ρωσική και η ιρανική, είναι έτοιμες για την έναρξη της λειτουργίας του εργοστασίου το δεύτερο εξάμηνο του 2009», δήλωσε ο…πρεσβευτής Μαχμούντ Ρεζά Σαζάντι.
«Εύχομαι το πρόγραμμα να ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατόν γιατί μια καθυστέρηση δέκα ετών έχει αφήσει πικρή γεύση στο λαό μας και τους αξιωματούχους μας», πρόσθεσε.
Ο Σεργκέι Κιριένκο, επικεφαλής της Ρωσικής Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (ROSATOM) είπε χθες, Πέμπτη ότι η έναρξη της λειτουργίας του Μπουσέρ αναμένεται έως τα τέλη του έτους.
Η ολοκλήρωση της κατασκευής της πυρηνικής μονάδας στο Μπουσέρ – ένα πρόγραμμα που ανέλαβε η ρωσική εταιρεία το 1994 και είχε ξεκινήσει η γερμανική Siemens έχει καθυστερήσει πολλές φορές λόγω των εντάσεων για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, καθώς οι χώρες της Δύσης εκφράζουν φόβους μήπως το πρόγραμμα αυτό υποκρύπτει στρατιωτικούς σκοπούς.
Η Δύση κατηγορεί την Τεχεράνη ότι επιδιώκει να αποκτήσει ατομικά όπλα αλλά οι Ιρανοί δηλώνουν ότι το πρόγραμμά τους προορίζεται αποκλειστικά για ειρηνική χρήση.

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube