REAL TIME |

Weather Icon
Γενικά θέματα , ΝΑΤΟ 20 Φεβρουαρίου 2009

Τουρκική άσκηση διχοτόμησης του Αιγαίου με συμμετοχή ΗΠΑ και Βρετανίας


Τη γραμμή διχοτόμησης του Αιγαίου, πάνω στον 25ο μεσημβρινό, θα επιχειρήσει να θέσει η τουρκική πλευρά με την τουρκική αεροναυτική άσκηση «EGEMEN» («Ηγεμόνας»), που θα διεξαχθεί το δεύτερο 15ήμερο του Μάρτη και στην οποία προβλέπεται να πάρουν μέρος με δυνάμεις τους οι ΗΠΑ, η Βρετανία, το Βέλγιο και η Ολλανδία. Η άσκηση αυτή που είναι η πρώτη με το όνομα «Ηγεμόνας», σηματοδοτεί τις τουρκικές διεκδικήσεις στο Αιγαίο και μάλιστα φιλοδοξεί να…έχει και συμμαχική νομιμοποίηση.
Είναι χαρακτηριστικό ότι οι τουρκικές αρχές για τις ανάγκες της άσκησης έχουν εκδώσει χάρτη, όπου τα ελληνικά νησιά του ανατολικού Αιγαίου (Λέσβος, Χίος, Σάμος κλπ) εμφανίζονται με άλλο χρώμα, ως δήθεν αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη. Οπως είναι γνωστό η Τουρκία εδώ και χρόνια, με διάφορα μέσα, επιχειρεί να κάνει πράξη τη γραμμή διχοτόμησης του Αιγαίου στον 25ο μεσημβρινό με απώτερο στόχο της αλλαγή της εθνικής κυριαρχίας στην περιοχή. Ως πρώτο βήμα, διεκδικεί όλη τη θαλάσσια περιοχή, που βρίσκεται ανατολικά αυτής της κάθετης από βορρά προς νότο γραμμής, εντός της οποίας υπάρχουν τα περισσότερα από τα ελληνικά νησιά του Αιγαίου Πελάγους, ως δική της ζώνη έρευνας και διάσωσης, ελέγχου της εναέριας κυκλοφορίας (FIR) αλλά και επιχειρησιακού – στρατιωτικού ελέγχου.
RIZOSPASTIS

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube