Weather Icon
Γενικά θέματα 17 Φεβρουαρίου 2009

Σε ανοδική πορεία το διμερές εμπόριο Ελλάδας-Τουρκίας

Σε ανοδική πορεία το διμερές εμπόριο Ελλάδας-Τουρκίας

Στην ανοδική πορεία του διμερούς εμπορίου Ελλάδας – Τουρκίας που πλησιάζει πλέον τα 5 δισ. δολ. αναφέρθηκε μεταξύ άλλων ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Ναζίμ Εκρέν, σε ομιλία του σε γεύμα εργασίας που διοργάνωσε σήμερα ο ΣΕΒ, σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας. Παράλληλα, υπογράμμισε το ρόλο των δυο κυβερνήσεων στην εξασφάλιση των απαραίτητων προϋποθέσεων για τη συνεργασία των δυο επιχειρηματικών κοινοτήτων και ειδικότερα για τις ΜμΕ. Εκτίμησε δε, ότι η ανάπτυξη των τραπεζικών σχέσεων με νέες…πρωτοβουλίες θα συμβάλλει στην περαιτέρω ενίσχυση των επιχειρηματικών επαφών και συνεργασιών.
Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο των δράσεων του ΣΕΒ και του Επιχειρηματικού Συμβουλίου Ελλάδας-Τουρκίας, με την ευκαιρία της παρουσίας στην Αθήνα πολυάριθμης τουρκικής αποστολής επιχειρηματικών και οικονομικών παραγόντων για τα εγκαίνια υποκαταστημάτων στην Ελλάδα της τουρκικής τράπεζας ZIRAAT BANK. Στην εκδήλωση παρευρέθησαν ο Υφυπουργός Εξωτερικών κ. Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος, κ. Τάκης Αράπογλου, ο Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος της Eurobank κ. Νίκος Καραμούζης, στελέχη ελληνικών τραπεζών και μέλη του Επιχειρηματικού Συμβουλίου.
Σε σύντομο χαιρετισμό του ο Αντιπρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΣΕΒ & Επικεφαλής Διεθνών Δράσεων, κ. Θανάση Λαβίδα επεσήμανε ότι αρκετές ελληνικές εταιρίες έχουν εντάξει στον εξωστρεφή προσανατολισμό τους τη γειτονική μας χώρα προσβλέποντας στην αξιοποίηση μιας δυναμικής αγοράς 70 εκατ. καταναλωτών, αλλά και συγχρόνως στην επέκτασή τους ανατολικότερα σε νέες αγορές, μέσω συνεργασιών με Τούρκους εταίρους.
“Στις δύσκολες συνθήκες που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις λόγω της παγκόσμιας κρίσης και της ύφεσης, το τραπεζικό σύστημα καλείται να διαδραματίσει κρίσιμο ρόλο στηρίζοντας τις επιχειρηματικές πρωτοβουλίες με τα αναγκαία κεφάλαια που αιμοδοτούν υγιή και βιώσιμα σχέδια. Με τις απαραίτητες προσαρμογές, με τόλμη και με διορατικές κινήσεις, οι δυνάμεις της πρωτοβουλίας και της δημιουργίας αναζητούν την έξοδο από την κρίση. Οι επιχειρήσεις με εξωστρεφή προσανατολισμό υπολογίζουν στην παρουσία τραπεζών της χώρας τους, στις αγορές όπου δραστηριοποιούνται για την ανάπτυξη και εδραίωση της ανταγωνιστικής τους θέσης” ανέφερε ο κ. Λαβίδας.
Ο υφυπουργός Εξωτερικών κ. Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης ευχήθηκε η παρουσία των ελληνικών τραπεζών στην Τουρκία να συνεχιστεί και να εδραιωθεί μακροπρόθεσμα. Υπογράμμισε επιπλέον ότι οι επιχειρήσεις στρέφουν τα επενδυτικά τους σχέδια στις αγορές όπου υπάρχει ασφάλεια, σταθερότητα και ευνοϊκό επιχειρηματικό περιβάλλον.
Ο πρόεδρος του Επιχειρηματικού Συμβουλίου Ελλάδας-Τουρκίας κ. Δημήτρης Παπανικολάου εξέφρασε την εκτίμηση, ότι η τουρκική αγορά θα συνεχίσει να αποτελεί έναν από τους βασικούς προορισμούς της ελληνικής επιχειρηματικής εξωστρέφειας με δυνατότητες ενίσχυσης των μεγεθών στο εμπόριο και τις επενδύσεις. Με τη διορατικότητα και τη δημιουργικότητα που τις διακρίνει, οι ελληνικές επιχειρήσεις θα συνεχίσουν να αναζητούν και να συνάπτουν συμμαχίες με Τούρκους εταίρους με κοινό παρονομαστή την ευημερία των δύο λαών.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube