Weather Icon

Αίτημα της Παλαιστινιακής Αρχής στο ΔΠΔ να ερευνήσει εγκλήματα πολέμου του Ισραήλ

Αίτημα της Παλαιστινιακής Αρχής στο ΔΠΔ να ερευνήσει εγκλήματα πολέμου του Ισραήλ


Από το 2002 μέχρι σήμερα
Περισσότεροι από 1.300 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν κατά το διάστημα 27 Δεκεμβρίου – 17 Ιανουαρίου
Οι υπουργοί Δικαιοσύνης και Εξωτερικών της Παλαιστινιακής Αρχής ζήτησαν από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης (ΔΠΔ) να διενεργήσει έρευνα για διάπραξη εγκλημάτων πολέμου από τον ισραηλινό στρατό από το 2002 μέχρι και σήμερα.
«Ήλθαμε εδώ προσκομίζοντας ντοκουμέντα που καταδεικνύουν ότι η Παλαιστίνη ως κράτος (…) είναι σε θέση να προσφύγει στο δικαστήριο και να ζητήσει τη διενέργεια έρευνας για εγκλήματα διαπραχθέντα από τον ισραηλινό στρατό» ανέφερε ο υπουργός Δικαιοσύνης Αλι Κάτσαν στους δημοσιογράφους.
Ο Παλαιστίνιος αξιωματούχος πρόσθεσε ότι…«θα καταθέσουμε και άλλα ντοκουμέντα για εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, όχι μόνο στη Γάζα στη διάρκεια της τελευταίας ισραηλινής επίθεσης, αλλά και από το 2002 ως σήμερα».
Νωρίτερα, ο Αλι Κάτσαν, που συνοδευόταν από τον υπουργό Εξωτερικών Ριάντ αλ Μάλκι, συναντήθηκε με τον εισαγγελέα του ΔΠΔ, Λουίς Μορένο Οκάμπο.
Ωστόσο, ο Εισαγγελέας είχε δηλώσει πριν από μερικές ημέρες ότι αρχικά θα πρέπει να εξακριβωθεί αν είναι δυνατόν η Παλαιστινιακή Αρχή να συμπεριληφθεί στη δικαιοδοσία του δικαστηρίου. Πρέπει να σημειωθεί ότι η Παλαιστινιακή Αρχή αναγνωρίζει τη δικαιοδοσία του ΔΠΔ, κάτι που δεν έχει πράξει το Ισραήλ.
Το Δικαστήριο έχει αρχίσει «προκαταρκτική έρευνα» μετά από εκατοντάδες αιτήματα ατόμων και οργανώσεων, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θα ανοίξει και επισήμως έρευνα.
Οι Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι εξέφρασαν την αισιοδοξία τους ότι το ΔΠΔ θα προχωρήσει τη διαδικασία.
Περισσότεροι από 1.300 Παλαιστίνιοι έχασαν τη ζωή τους μόνο κατά τη διάρκεια των επιχειρήσεων του ισραηλινού στρατού στο διάστημα 27 Δεκεμβρίου-17 Ιανουαρίου.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Γαλλικό

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube