REAL TIME |

Weather Icon
Βαλκάνια , Κοσσυφοπέδιο 15 Φεβρουαρίου 2009

18/2/2008: Ημέρα διακήρυξης της ανεξαρτησίας του Κοσόβου

18/2/2008: Ημέρα διακήρυξης της ανεξαρτησίας του Κοσόβου

του Κώστα Πικραμένου, http://endoturkika.blogspot.com
55 κράτη έχουν ήδη αναγνωρίσει το Κόσοβο. Η Ελλάδα “κρύβεται” αναγνωρίζοντας μόνο τα διαβατήρια των Κοσοβάρων αλλά όχι το κράτος τους…Η “ελληνοφρένεια” σε όλο το διπλωματικό της μεγαλείο!

Το Βιλαέτι του Κοσόβου
Η Τουρκία έχει μια μακρά υφιστάμενη παρουσία στο Κόσοβο, το οποίο διοικούσε για σχεδόν έξι αιώνες μετά από την ιστορική μάχη (του Κοσόβου) το 1389, όταν νίκησαν οι οθωμανικές δυνάμεις το σερβικό στρατό. Ως διάδοχος της Οθωμανικής αυτοκρατορίας, η Τουρκία αντιλαμβάνεται το Κόσοβο, σύμφωνα με τα λεγόμενα του πρώην Τούρκου πρωθυπουργό Bülent Ecevit “ως χρέος που οφείλει στην ιστορία της» και τα Βαλκάνια εν γένει ως αδιάσπαστο μέρος της ιστορίας και του…πολιτισμού της. Ο λόγος για αυτό είναι η μακροχρόνια συνύπαρξη, για πέντε αιώνες των βαλκανικών στοιχείων κάτω από τη εξουσία της Οθωμανικής αυτοκρατορίας. Οι περισσότεροι από τους Οθωμανούς Αλβανούς που ασπάστηκαν το Ισλάμ έτυχαν γρήγορη ένταξη στις αυτοκρατορικές δομές και έγιναν μέρος της οθωμανικής κοινωνίας χωρίς καμία διάκριση. Σήμερα, υπάρχουν εκατομμύρια Τούρκων με αλβανική καταγωγή (που ζουν στην Τουρκία) και με συγγενείς στα Βαλκάνια.

Οι Mehmetcik στη Πρίστινα
Η Τουρκία συμμετέχει στην παροχή στρατευμάτων, αστυνομίας και ειδικών εμπειρογνωμόνων στη KFOR (δύναμη Κοσόβου), UNMIK (αποστολή των Η.Ε σε Κόσοβο) και την αποστολή του ΟΑΣΕ (Οργάνωση για τη ασφάλεια και συνεργασία στην Ευρώπη). Υπάρχουν 1.000 τουρκοι στρατιώτες στη KFOR στο Κόσοβο. Οι περισσότεροι τούρκοι στρατιώτες στο Κόσοβο προέρχονται από οικογένειες που έχουν μεταναστεύσει στη Τουρκία από τα Βαλκάνια και μιλούν τις τοπικές γλώσσες.

Η αναγνώριση του Κοσόβου από τη Τουρκία
Στα Βαλκάνια, η εξωτερική πολιτική της Τουρκίας διατήρησε το status του διακριτικού παρατηρητή κατά τη διάρκεια του ψυχρού πολέμου (1950-1990). Στις αρχές της δεκαετίας του ‘90 όμως υπό την Προεδρία του «νέο-οθωμανού» Turgut Özal, η Τουρκία αρχίζει τη “Βαλκανική επίθεση” αναβιώνοντας την οθωμανική κληρονομιά της στα πρώην εδάφη της αυτοκρατορίας.
Η Τουρκία υποστήριζε ανέκαθεν την αυτονομία της εθνικής τουρκικής μειονότητας στο Κόσοβο εντός της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γιουγκοσλαβίας.
Ο πόλεμος όμως στο Κοσσυφοπέδιο (1998-1999) και η διακήρυξη της ανεξαρτησίας του Κοσόβου (2/2008) αποτέλεσε ευνοικό έδαφος για να προωθήσει τα γεω-στρατηγικά της σχέδια στη Βαλκανική χερσόνησο. Η Τουρκία υπήρξε από τις πρώτες χώρες που αναγνώρισε το Κόσοβο δίχως να ανησυχεί για τις επιπτώσεις στο Κουρδικό πρόβλημα.
Τον περασμένο μήνα (Ιανουάριος 2009) ο Τούρκος ΥΠΕΞ Ali Babacan επισκέφτηκε το Κόσοβο με μια μεγάλη αντιπροσωπεία επιχειρηματιών. Σε συνέντευξη Τύπου, ο ίδιος υπενθύμισε ότι η Τουρκία παίζει καθοριστικό ρόλο μέσα στη Οργάνωση της Ισλαμικής Συνδιάσκεψης (με 56 κράτη-μέλη) όπου πολλές μουσουλμανικές χώρες δεν έχουν ακόμη αναγνωρίσει το Κόσοβο. Ο Babacan εκτίμησε ότι η αναγνώριση του Κοσόβου είναι υπόθεση χρόνου και ότι αναμένει ότι ο αριθμός χωρών που θα αναγνωρίζουν το Κόσοβο θα ανέβει στο άμεσο μέλλον. Τη προηγούμενη Δευτέρα οι Μαλδίβες αναγνώρισαν το Κόσοβο, ανεβάζοντας τον αριθμό στις 55 χώρες που έχουν πράξει αναλόγως.

Οι Τούρκοι του Κοσόβου και οι Κοσοβάροι (Αλβανοί) της Τουρκίας
Ο αριθμός των Κοσοβάρων που ζουν στην Τουρκία εκτιμάται ότι είναι πολύ μεγαλύτερος από τον αντίστοιχο στο Κόσοβο. Το Κόσοβο είναι επίσης η πατρίδα του Mehmet Akif Ersoy, συνθέτης του τουρκικού εθνικού ύμνου.
Από την άλλη πλευρά υπάρχουν 30.000 Τούρκοι που ζουν στο Κόσοβο. Η πολιτική εκπροσώπηση των Τούρκων γίνεται από το ΚΤDP, υπό την ηγεσία του Mahir Yağcılar
Η τουρκική γλώσσα είναι μια από τις επίσημες περιφερειακές γλώσσες του Κοσόβου. Σήμερα οι Τούρκοι του Κοσόβου έχουν τα σχολεία τους σε κάθε εκπαιδευτικό επίπεδο. Στις πόλεις Prizren, Mamuša, Pristina, Gnjilane, Djakovica και Vucitrin, υπάρχουν 3 παιδικοί σταθμοί, 11 σχολεία πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, 6 γυμνάσια ένα πανεπιστήμιο στη Pristina όπου σπουδάζουν 2.532 τούρκοι φοιτητές.

ΤΙΚΑ: Ο “ανθρωπιστικός” μηχανισμός της Τουρκικής επιρροής στα Βαλκάνια
Το ΤΙΚΑ, Οργανισμός Αναπτυξιακής και Ανθρωπιστικής Βοήθειας υπό τον Τούρκο Πρωθυπουργό, ιδρύθηκε το 1992 και δραστηριοποιείται σε περισσότερες από 25 χώρες σε Ευρώπη, Ασία και Αφρική.
Μόνο το 2006, 32 προγράμματα και δράσεις εφαρμόστηκαν από το TIKA στο Κόσοβο, συμπεριλαμβανομένων εκπαιδευτικών, κοινωνικών και πολιτιστικών προγραμμάτων συνεργασίας. Το 2005, περισσότερα από 2005 προγράμματα και δράσεις υλοποιήθηκαν στα Βαλκάνια (Αλβανία, Σκόπια, Κόσοβο, Βοσνία) και στην Ανατολική Ευρώπη (Ουκρανία, Μολδαβία και Βαλτικές χώρες).

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube