Weather Icon
Ισραήλ , Μέση Ανατολή 4 Ιανουαρίου 2009

Μάχες σώμα με σώμα στη Γάζα

Κομμένη στα δύο η Γάζα από την χερσαία επίθεση των Ισραηλινών

Σφοδρές μάχες βαθιά εντός της Λωρίδας της Γάζας, η οποία ουσιαστικά έχει κοπεί στα δύο, διεξάγονται από το βράδυ του Σαββάτου, οπότε ξεκίνησε η μεγάλη χερσαία επιχείρηση του ισραηλινού στρατού.
Ισραηλινά άρματα μάχης και χιλιάδες στρατιώτες…διείσδυσαν βαθιά στην περιοχή, επικουρούμενοι από αεροπορικές δυνάμεις, ενώ το ναυτικό του Ισραήλ φρουρεί την παράκτια περιοχή κατά μήκος της Λωρίδας της Γάζας.
Δεκάδες οι Παλαιστίνιοι που έχασαν τη ζωή τους μετά την έναρξη της επίθεσης, μεγαλώνει και ο αριθμός των τραυματιών.

Ισχυρές ισραηλινές δυνάμεις, κυρίως άρματα μάχης, έχουν λάβει θέσεις στο βορειότερο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας -σε περιοχές που χρησιμοποιούνται συχνά από Παλαιστίνιους αντάρτες για την εκτόξευση ρουκετών- καθώς και κοντά τη νότια πόλη της Ράφα πλησίον του σημείου ελέγχου Ερέζ, στη μεθόριο με την Αίγυπτο.

Ξεπερνούν τους 500 οι νεκροί στη Γάζα
Τουλάχιστον 35 Παλαιστίνιοι έχουν χάσει μέχρι τώρα τη ζωή τους -πέντε εκ των οποίων φέρεται να ήταν ένοπλοι- ανεβάζοντας τον αριθμό των νεκρών σε πάνω από 500 από τις 27 Δεκεμβρίου οπότε ξεκίνησαν οι ισραηλινές επιχειρήσεις. Πάνω από 2.000 Παλαιστίνιοι έχουν τραυματιστεί -200 μόνο κατά τη διάρκεια της χερσαίας επιδρομής.

Πέντε νεκροί και τουλάχιστον 40 τραυματίες είναι ο απολογισμός μόνο μίας επίθεσης, σε αγορά της πόλης της Γάζας, που παραμένει περικυκλωμένη από τον ισραηλινό στρατό. Μάχες σημειώνονται στα περίχωρα της πόλης, ιδιαίτερα στην περιοχή της Νετζαρίμ.

Επίσης, πέντε Παλαιστίνιοι, μέλη της ίδιας οικογένειας, σκοτώθηκαν από οβίδα που έριξε ισραηλινό άρμα μάχης στο αυτοκίνητο τους κοντά στην πόλη της Γάζας.

Ένα 22χρονος Παλαιστίνιος έπεσε νεκρός από πυροβολισμό και στη Δυτική Όχθη, στη διάρκεια συγκρούσεων διαδηλωτών με την αστυνομία.

Ο ισραηλινός στρατός δηλώνει ότι έπληξε περισσότερους από 45 στόχους, μεταξύ των οποίων, όπως αναφέρει, υπόγεια τούνελ, αποθήκες όπλων και εκτοξευτές ρουκετών.

Ένας Ισραηλινός στρατιώτης σκοτώθηκε, όπως επιβεβαίωσε ο στρατός, και 30 στρατιώτες έχουν τραυματιστεί, δύο εκ των οποίων σοβαρά.

Τέσσερις Ισραηλινοί έχουν χάσει τις τελευταίες ημέρες τη ζωή τους από επιθέσεις με ρουκέτες, οι οποίες εξακολουθούν να εκτοξεύονται από τη Λωρίδας της Γάζας σε μεγάλο βάθος μέσα στο Ισραήλ παρά τη χερσαία επιδρομή και τις οκτώ ημέρες αεροπορικών βομβαρδισμών που προηγήθηκαν.

Η πλευρά της Χαμάς υποστήριξε επίσης ότι αιχμαλώτισε δύο Ισραηλινούς στρατιώτες, ισχυρισμό όπως που διέψευσαν οι ισραηλινές Ένοπλες Δυνάμεις.

Απορρίπτει την εκεχειρία το Ισραήλ
Η επιχείρηση μπορεί να διαρκέσει «αρκετές ημέρες», όπως παραδέχεται η ισραηλινή πλευρά, η οποία έχει άλλωστε καλέσει σε ετοιμότητα ακόμη περισσότερους εφέδρους της.

Την ίδια ώρα, ο πρόεδρος της χώρας Σιμόν Πέρες ξεκαθαρίζει ότι «δεν σκοπεύουμε ούτε να καταλάβουμε τη Γάζα, ούτε να συντρίψουμε την Χαμάς, αλλά να συντρίψουμε την τρομοκρατία», απορρίπτοντας το ενδεχόμενο εκεχειρίας.

«Δεν θα δεχτούμε την ιδέα ότι η Χαμάς θα συνεχίζει τα πυρά και ότι εμείς θα κηρύξουμε κατάπαυση του πυρός. Δεν είναι λογικό», δήλωσε.

Η πιθανή αύξηση των θυμάτων από τις συνεχιζόμενες εχθροπραξίες, αναμένεται να εντείνει τις διπλωματικές πιέσεις για παύση της μεγαλύτερης, εδώ και δεκαετίες, ισραηλινής επιχείρησης στην περιοχή.

Παράλληλα, μέρα με τη μέρα εντείνεται ακόμη περισσότερο η ανθρωπιστική κρίση για τους 1,5 εκατομμύριο Παλαιστινίους που ζουν στη Λωρίδα της Γάζας και οι διεθνείς οργανώσεις προειδοποιούν για τις σοβαρές ελλείψεις σε νερό, τρόφιμα και φάρμακα.

Αμερικανικό μπλόκο στο ΣΑ

Οι Ηνωμένες Πολιτείες απέρριψαν τις πρώτες πρωινές ώρες της Κυριακής σχέδιο απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας για τα γεγονότα στη Γάζα το οποίο προωθούσε η Λιβύη -μη μόνιμο μέλος και η μοναδική αυτό το καιρό αραβική χώρα του ΣΑ. Το σχέδιο, που εξετάστηκε σε έκτακτη συνεδρίαση του Συμβούλίου Ασφαλείας και απαιτούσε ομοφωνία για την έγκρισή του, εξέφραζε ανησυχία για τη χερσαία επιχείρηση και καλούσε σε άμεση εκεχειρία.

Ο αναπληρωτής πρεσβευτής των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Έθνη Αλ.Γουλφ δήλωσε ότι η Ουάσινγκτον δεν αισθάνεται ότι είναι απαραίτητη η έκδοση ενός τέτοιου κειμένου, διότι το Ισραήλ -μέλος του ΟΗΕ- «έχει δικαίωμα να αμυνθεί» εναντίον των «τρομοκρατών» της Χαμάς, στους οποίους επέρριψε στο ακέραιο την ευθύνη για τα δεινά του παλαιστινιακού λαού στη Γάζα.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ δηλώνει θετικό σε μία κατάπαυση του πυρός «το συντομότερο δυνατό» και καλεί το Ισραήλ να είναι προσέξει τις «ενδεχόμενες συνέπειες σε αμάχους» από τις επιχειρήσεις τους. Δεν καλεί όμως σε παύση της χερσαίας επιχείρησης ούτε σε άμεση εκεχειρία.

Ο Λευκός Οίκος επεξεργάζεται ένα σχέδιο κατάπαυσης του πυρός το οποίο όμως δεν θα οδηγεί σε επιστροφή στην προτεραία κατάσταση όπου «η Χαμάς μπορεί να συνεχίζει να εκτοξεύει ρουκέτες από τη Γάζα και να καταδικάζει τους κατοίκους της περιοχής σε μία άθλια ζωή».

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Μπους είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Εχούντ Ολμέρτ, έπειτα από την οποία ο τελευταίος δήλωσε «ενθαρρυμένος». «Ενθαρρύνθηκα από τη θέση του Αμερικανού προέδρου που μου είπε ότι όχι μόνο θα πρέπει να διασφαλίσουμε ότι η Χαμάς θα σταματήσει τις εκτοξεύσεις των ρουκετών της αλλά επίσης ότι δεν θα έχει τη δυνατότητα να ξαναρχίσει στο μέλλον», δήλωσε.

* Όπως δήλωσε σε τηλεοπτική συνέντευξη ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Ντικ Τσένι, το Ισραήλ δεν ζήτησε την έγκριση ή την άδεια των ΗΠΑ πριν προχωρήσει στη χερσαία επίθεση στη Γάζα.

Ο Τόνι Μπλερ εκπροσωπώντας το «κουαρτέτο» για τη Μέση Ανατολή αναμένεται να επιχειρήσει την Κυριακή διάλογο μεταξύ της ισραηλινής και της παλαιστινιακής πλευράς (Φατάχ). Τη Δευτέρα καταφθάνει στην περιοχή ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί. Απεσταλμένο της στην περιοχή στέλνει και η Ρωσία για να συνεισφέρει στις διπλωματικές προσπάθειες που έχουν ως στόχο την επίτευξη εκεχειρίας.

Αλαλούμ από τσεχική δήλωση
Η τσεχική προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κάνοντας στροφή από προηγούμενη δήλωσή της που προκάλεσε αντιδράσεις, καταδίκασε τις στρατιωτικές ενέργειες που πλήττουν μαζικά αμάχους.

«Ακόμη και το αναπαλλοτρίωτο δικαίωμα ενός κράτους να υπερασπιστεί εαυτόν δεν δίδει την άδεια για ενέργειες που πλήττουν μαζικά τους αμάχους», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Τσέχος υπουργός Εξωτερικών Κάρελ Σβάρτσενμπεργκ.

Το Σάββατο, ο Τσέχος πρωθυπουργός Μίρεκ Τοπολάνεκ είχε δηλώσει μέσω του εκπροσώπου της τσεχικής κυβέρνησης για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης Γίρι Φράντισεκ Ποτούζνικ ότι η ισραηλινή χερσαία επιχείρηση στη Λωρίδα της Γάζας είναι «μάλλον αμυντική, παρά επιθετική» πράξη.

Το γεγονός προκάλεσε έντονες αντιδράσεις στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ενόχλησε ιδιαίτερα τον Γάλλο πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί, ο οποίος μεταβαίνει τη Δευτέρα στη Μέση Ανατολή.

Αρχικά, η εκπρόσωπος του τσεχικού υπουργείου Εξωτερικών Ζουζάνα Οπλετάλοβα εξήγησε ότι η θέση που εξέφρασε η Τσεχία εξ ονόματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης «άλλαξε εξαιτίας των τελευταίων εξελίξεων».

Αργότερα όμως, ο Τσέχος υπουργός Εξωτερικών Κάρελ Σβάρτσενμπεργκ απέδωσε σε «παρεξήγηση» τη χθεσινή δήλωση και τόνισε ότι η μόνη έγκυρη δήλωση της τσεχικής προεδρίας είναι εκείνη που εκφράζεται στην ανακοίνωση του ιδίου, νωρίτερα.

Παρά την τσεχική αναδίπλωση, κορυφαίοι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι έσπευσαν να καταδικάσουν την χερσαία ισραηλινή επίθεση προς αποφυγή κάθε πραγματικής… παρεξήγησης ως προς τη στάση της ΕΕ.

Προς αυτήν την κατεεύθυνση κινήθηκαν δηλώσεις του επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Χαβιέρ Σολάνα, καθώς και της επιτρόπου για τις Εξωτερικές Σχέσεις Μπενίτα Φερέρο-Βάλντερ. «Είναι απολύτως αναγκαίο να σταματήσει η βία» τόνισε η τελευταία.

Τελικώς, η ευρωπαϊκή αντιπροσωπεία, επικεφαλής της οποίας είναι ο τσέχος ΥΠΕΞ, απηύθυνε από την Πράγα έκκληση για κατάπαυση του πυρός, λίγο πρίν από την αναχώρηση της αποστολής για την Μέση Ανατολή.

Η ΕΕ, επίσης, ανακοίνωσε έκατκτη οικονομική βοήθεια 3 εκατ. ευρώ για τις άμεσες ανθρωπιστικές ανάγκες στη Λωρίδα της Γάζας.

Έντονες διεθνείς αντιδράσεις

Εκπρόσωπος του Παλαιστίνιου προέδρου καταδίκασε την ισραηλινή επιδρομή ως πράξη «θηριώδους επιθετικότητας» ενώ ο υπουργός Αμυνας του Ισραήλ Εχούντ Μπαράκ είπε ότι η επιχείρηση είναι απαραίτητη ώστε «να προστατεύσουμε την πατρίδα» από τις επιθέσεις με ρουκέτες.

«Δεν θα είναι εύκολη. Δεν θα είναι σύντομη» είπε σε τηλεοπτικό του μήνυμα ο Εχούντ Μπαράκ αναφερόμενος στη χερσαία εισβολή.

Τον άμεσο τερματισμό της χερσαίας επιχείρησης στη Λωρίδα της Γάζας ζήτησε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Γκι Μουν. Σε τηλεφωνική συνομιλία με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Εχούντ Ολμέρτ, εξέφρασε «τη βαθειά του ανησυχία και την απογοήτευσή του» μετά την έναρξη της χερσαίας επιχείρησης.

Ο Bρετανός πρωθυπουργός Γκόρντον Μπράουν, σε συνέντευξή του στο BBC, χαρακτήρισε την ισραηλινή χερσαία επίθεση ως «μια πολύ επικίνδυνη στιγμή» στην ισραηλινο-παλαιστινιακή σύγκρουση. «Αυτό που πρέπει να κάνουμε σχεδόν αμέσως είναι να εργαστούμε ακόμη πιο σκληρά για μια άμεση εκεχειρία», τόνισε.

Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Φράνκ Βάλτερ Σταϊνμάγιερ ζήτησε να ενταθούν οι προσπάθειες για να επιτευχθεί εκεχειρία, εκτιμώντας ταυτόχρονα πρέπει να διασφαλιστεί μακροπρόθεσμα η ασφάλεια του Ισραήλ. «Ανησυχώ πολύ για την κλιμάκωση των συγκρούσεων. Είναι ιδιαιτέρως επείγον, σε συνεργασία με τους εταίρους μας, να δούμε πως η διεθνής κοινότητα μπορεί να συνεισφέρει στη δημιουργία των αναγκαίων συνθηκών για μια εκεχειρία» αναφέρει ο Σταϊνμάγιερ.

To ιταλικό υπουργείο Εξωτερικών εξέφρασε τη μεγάλη ανησυχία του για την ισραηλινή χερσαία επίθεση, καλώντας τους «Ισραηλινούς φίλους» να διασφαλίσουν την προστασία των αθώων πολιτών και να αφήσουν να περάσει η ανθρωπιστική βοήθεια.

Ο Ισπανός υπουργός Εξωτερικών Μιγκέλ Άνχελ Μορατίνος τηλεφώνησε το Σάββατο στον Παλαιστίνιο πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς για να του εκφράσει την αλληλεγγύη και την υποστήριξή του μετά τη χερσαία επιχείρηση του Ισραήλ στη Γάζα.

Η Γάζα θα γίνει τάφος του Ισραήλ, εκτίμησε ο πρόεδρος του ιρανικού Κοινοβουλίου Αλί Λαριτζανί. «Οι σιωνιστές αντιμετωπίζουν την πανίσχυση αντίσταση των Παλαιστινίων (…) οι σιωνιστές θα έπρεπε να γνωρίζουν ότι η Γάζα θα γίνει ο τάφος τους», είπε.

Η Αίγυπτος καταδίκασε «με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο την έναρξη των χερσαίων επιχειρήσεων του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας και την εισβολή των δυνάμεών του» και κάλεσε «το Ισραήλ να σταματήσει αμέσως την επίθεση, χωρίς όρους και ζητά από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ και το κουαρτέτο να αναλάβουν τις ευθύνες τους, χωρίς καθυστέρηση, για να τερματιστεί η ισραηλινή επίθεση».

Διαδηλώσεις σε όλο τον κόσμο

Χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν το Σάββατο σε όλη την Ευρώπη ζητώντας τον άμεσο τερματισμό των βομβαρδισμών στη Λωρίδα της Γάζας. Διαδηλώσεις έγιναν στη Βρετανία, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ιρλανδία, την Ιταλία, την Ολλανδία και την Ισπανία, την ώρα που οι Ισραηλινοί ξεκινούσαν τη δεύτερη φάση της επίθεσης, με τις χερσαίες δυνάμεις.

Αντιπολεμικές διαδηλώσεις διοργανώθηκαν επίσης στην Αγκυρα και στην Κωνσταντινούπολη, όπου οι συγκεντρωθέντες κρατούσαν κούκλες βαμμένες κόκκινες. Χιλιάδες Αυστραλοί βγήκαν ακόμη στους δρόμους του Σίδνεϊ και της Μελβούρνης.

Ογκώδης αντιπολεμική διαδήλωση έγινε και στο Τελ Αβίβ με ισχυρή παρουσία του αριστερού κόμματος Χαντάς. Την ίδια ώρα οργανώθηκε αντιδιαδήλωση με τη συμμετοχή περίπου 150 ατόμων που κρατούσαν ισραηλινές σημαίες και φώναζαν «σεβασμός για τον ισραηλινό στρατό».

Newsroom ΔΟΛ

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube