Weather Icon
Ισραήλ , Μέση Ανατολή 12 Ιανουαρίου 2009

Αποστολή ισραηλινών εφέδρων στη Γάζα

Αποστολή ισραηλινών εφέδρων στη Γάζα

Στρατιωτικοί αξιωματούχοι διέψευσαν τα σχόλια περί νέας φάσης των πολεμικών επιχειρήσεων, ενώ ο πρωθυπουργός Εχούντ Ολμέρτ δήλωσε ότι η χώρα βρίσκεται κοντά στην επίτευξη των στόχων και ξεκαθάρισε τη συνέχεια των επιχειρήσεων.
Στο μεταξύ, ένας ισραηλινός πύραυλος έπεσε στο αιγυπτιακό έδαφος κοντά σε ένα σπίτι στη συνοριακή πόλη Ράφα.
Ένας ισραηλινός πύραυλος έπεσε στο αιγυπτιακό έδαφος κοντά σε ένα σπίτι στη συνοριακή πόλη Ράφα σήμερα Δευτέρα, χωρίς ωστόσο να εκραγεί, έγινε γνωστό από αστυνομικές πηγές.
Ο πύραυλος έπεσε περίπου 200 μέτρα εντός του…αιγυπτιακού εδάφους στη διάρκεια ισραηλινής επιδρομής στη συνοριακή λωρίδα μεταξύ Αιγύπτου και Γάζας, όπου οι Ισραηλινοί είχαν ως στόχο τους κάποια τούνελ που χρησιμοποιούνται για περάσματα.
Η αιγυπτιακή αστυνομία απέκλεισε την περιοχή και κάλεσε ειδικούς για την εξουδετέρωση του πυραύλου, που είναι ο πρώτος που έπεσε από λάθος στο αιγυπτιακό έδαφος στη διάρκεια της 17ημερης σφοδρής ισραηλινής επίθεσης κατά της Λωρίδας της Γάζας και της Χαμάς.
Στο μεταξύ το ισραηλινό υπουργείο Εξωτερικών ζήτησε σήμερα συγγνώμη από το Κάιρο γιατί από ισραηλινές βόμβες τραυματίστηκαν δύο παιδάκια από την Αίγυπτο και δύο αστυνομικοί τις δύο προηγούμενες ημέρες.
Κατά τη διάρκεια της νύχτας πραγματοποιήθηκαν 12 αεροπορικές επιθέσεις εναντίον στόχων της Χαμάς, ενώ δεν αναφέρθηκαν εκτοξεύσεις ρουκετών της οργάνωσης. Σύμφωνα με αναφορές, οι διπλωματικές συνομιλίες μεταξύ της Αιγύπτου και της Χαμάς στο Κάιρο προχωρούν, ενώ ο πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας, Τόνι Μπλερ, αναμένεται σήμερα στην πόλη.
Πέρίπου 40 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους χτες στη Γάζα, εκ των οποίων 17 στην πόλη της Γάζας, εξαιτίας των σφοδρών συγκρούσεων που σημειώνονται καθώς τα ισραηλινά στρατεύματα προχωρούν προς το κέντρο της πόλης. Οι αριθμοί των θυμάτων και τραυματιών δεν είναι εύκολο να επιβεβαιωθούν, αφού το Ισραήλ δεν επιτρέπει τη διέλευση δημοσιογράφων στην περιοχή.
Επιβεβαιώνοντας την αποστολή εφέδρων στρατιωτών, εκπρόσωπος της ισραηλινής κυβέρνησης δήλωσε στο BBC ότι η επιχείρηση μέχρι στιγμής χαρακτηρίζεται από επιτυχία σε ότι αφορά την διάλυση της στρατιωτικής μηχανής της Χαμάς. Από την άλλη, εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας της χώρας, δήλωσε ότι οι χιλιάδες έφεδροι που θα βοηθήσουν στη νέα, εκτεταμένη φάση των επίγειων επιχειρήσεων βρίσκονται προς το παρόν στο στάδιο εκπαίδευσης και δεν έχουν αναπτυχθεί.
Σε ομιλία του ενώπιον του κοινοβουλίου της χώρας του, ο Ολμέρτ εξήρε την αποτελεσματικότητα του στρατού, αναφέροντας μάλιστα ότι «είναι ώρα να μεταφραστούν τα επιτεύγματα στους στόχους που έχουμε θέσει».
Το Ισραήλ ελπίζει ότι η τεράστιας κλίμακας στρατιωτική επιχείρηση στη Λωρίδα της Γάζας θα μειώσει σημαντικά των αριθμό των ρουκετών που εκτοξεύονται με στόχο το νότιο Ισραήλ, αλλά και ότι θα μειωθεί η υποστήριξη προς τη Χαμάς, αν και την Κυριακή εκτοξεύτηκαν περισσότερες από 20 ρουκέτες, τραυματίζοντας ελαφρά τρεις ανθρώπους στο νότιο Ισραήλ.

Δραματικές εικόνες αντίκρισε Κύπριος ευρωβουλευτής στη Γάζα
Στην Λωρίδα της Γάζας, εισήλθε χθες, χωρίς ισραηλινή προστασία, αποστολή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στην οποία συμμετείχε και ο ευρωβουλευτής του ΑΚΕΛ, Κυριάκος Τριανταφυλλίδης, ο οποίος δήλωσε ότι αντίκρισε δραματικές εικόνες.
Εκατοντάδες παιδιά με τις μητέρες τους βρήκαν προστασία σε ένα σχολείο, με ελάχιστες τροφές και άλλες προμήθειες.
Η αποστολή, είπε, αναγκάστηκε να εγκαταλείψει την περιοχή, όταν σε ώρα εκεχειρίας, ισραηλινά μαχητικά έριξαν βόμβες σε απόσταση 150 μέτρων από το σχολείο.
Ο κ. Τριανταφυλλίδης είπε ότι σήμερα οι Ευρωβουλευτές θα ενημερώσουν την προεδρία και την ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου και θα δώσουν συνέντευξη τύπου για να δημοσιοποιήσουν αυτά, που είδαν και να ζητήσουν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να καταβάλει μεγαλύτερες προσπάθειες για να σταματήσει η τραγωδία.

Περισσότεροι από 900 οι νεκροί στη Γάζα
Παράλληλα, οι τραυματίες φτάνουν τους 4.000, ενώ το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ καταδίκασε την ισραηλινή επίθεση.
Τα θύματα από τις ισραηλινές επιθέσεις στη Γάζα, οι οποίες συνεχίζονται επί 17η ημέρα, ξεπέρασαν πλέον τα 900, ανακοίνωσε ο επικεφαλής των υπηρεσιών αντιμετώπισης περιστατικών έκτακτης ανάγκης στη Λωρίδα της Γάζας.
Σύμφωνα με τον γιατρό Μουαουίγια Χασανεΐν, οι νεκροί έφτασαν τους 905, μεταξύ των οποίων 277 παιδιά, 95 γυναίκες και 92 ηλικιωμένοι, οι δε τραυματίες έφτασαν τους 3.950.
Καταδικάζει την επίθεση το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ
Το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ υιοθέτησε σήμερα στη Γενεύη μια απόφαση με την οποία «καταδικάζεται δριμύτατα η ισραηλινή επιχείρηση» που διεξάγεται στη Λωρίδα της Γάζας.
Η επίθεση των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων «μεταφράσθηκε σε μαζικές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», κατήγγειλε το 47μελές Συμβούλιο.
Το κείμενο υιοθετήθηκε με 33 ψήφους υπέρ, 1 κατά (αυτή του Καναδά) και 13 αποχές, κυρίως ευρωπαϊκών χωρών.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube