REAL TIME |

Weather Icon
Ισραήλ , Μέση Ανατολή 20 Ιανουαρίου 2009

Το αδιέξοδο του Ισραήλ

ΑΠ. ΑΠΟΣΤΟΛΟΠΟΥΛΟΣ

Η απάνθρωπη πλευρά των επιχειρήσεων του Ισραήλ στη Γάζα έχει πια αποτυπωθεί ανεξίτηλα στη μνήμη όλων. Οι εικόνες φρίκης εξουδετερώνουν το επιχείρημα των Ισραηλινών ότι ζουν υπό καθεστώς τρόμου στις περιοχές όπου η Χαμάς ρίχνει τις ρουκέτες της. Άλλο να ομιλείς περί τρόμου και άλλο να βλέπεις τη φρίκη και το θάνατο που σπέρνουν αδιάκριτα οι δικές σου βόμβες. Στον τομέα της προπαγάνδας το Ισραήλ ηττήθηκε κατά κράτος παρά την τεράστια επιρροή που ασκεί στα διεθνή μέσα ενημέρωσης.
Είναι η δεύτερη ήττα του Ισραήλ στον τομέα της προπαγάνδας, μετά την καταστροφική στρατιωτική επιχείρηση στο Λίβανο και την αδυναμία του να νικήσει…τη Χεζμπολά. Και τότε, προ δύο ετών, το ίδιο σκηνικό φρίκης από τους βομβαρδισμούς, προκάλεσε την αντίδραση της (δυτικής) κοινής γνώμης έτσι ώστε όχι μόνο να αποκαλυφθεί η αδυναμία του Ισραήλ στο στρατιωτικό πεδίο αλλά να εμφανιστεί και ως ανάλγητος θύτης.
Αργά, ίσως, αλλά σταθερά το Ισραήλ καταφέρνει το φαινομενικά αδύνατον. Να αντιστρέψει την εικόνα του θύματος που με κόπο και χρήμα είχε χτίσει πάνω στο υπαρκτό όσο και τραγικό γεγονός του Ολοκαυτώματος. Η αποστροφή της κοινής γνώμης υποχρεώνει τις δυτικές κυβερνήσεις να παρέμβουν με αποτέλεσμα η ισραηλινή επιχείρηση, ακόμα και στο στρατιωτικό σκέλος της, να μένει ημιτελής. Το Ισραήλ βομβαρδίζοντας σωρηδόν αμάχους, εξομοιώνεται με όσους αποκαλεί τρομοκράτες, τους απελπισμένους καμικάζι που ζωσμένοι εκρηκτικά σκορπούν το θάνατο. Αν το Ισραήλ «επιτύχει» να μεταστρέψει την εύνοια της ευρωπαϊκής κοινής γνώμης σε αδιαφορία (αν όχι σε αντιπάθεια) τότε τη στιγμή της τελικής λύσης θα πληρώσει υψηλό τίμημα. Θα υποχρεωθεί στη χειρότερη λύση.
Το Ισραήλ, λένε, θέλει μια ολοκληρωτική νίκη πριν να αναλάβει το Ομπάμα ώστε να επιβάλλει τους όρους της ειρήνης, εξοβελίζοντας τη Χαμάς ως παράγοντα διαπραγματεύσεων. Ολοκληρωτική νίκη σημαίνει, όμως, Κατοχή της Γάζας και ακολούθως ταχύτατη κατάρρευση του Ισραήλ επειδή το αντάρτικο δεν εξαφανίζεται με την κατάληψη του εδάφους. Ήδη, όμως, η αποτυχία στο Λίβανο απέναντι στη Χεζμπολά προδιέγραφε ότι η ολοκληρωτική νίκη ήταν εξωπραγματικός στόχος. Λύση, λοιπόν, χωρίς συμφωνία της Χαμάς φαίνεται αδύνατη και ως εκ τούτου το Ιράν που τη στηρίζει παραμένει ισχυρός (αφανής) παίκτης. Ούτε νίκη ούτε Κατοχή, σημαίνει αποτυχία του ισραηλινού σχεδιασμού. Το μόνο που απομένει είναι τα λόγια της υπουργού Εξωτερικών κ. Λίβνι ότι το Ισραήλ υπερασπίζεται εκεί τις αξίες του Δυτικού κόσμου. Αλλά αυτό, ύστερα από τόσο αίμα αναίτιων θυμάτων, αντί να τιμά μάλλον εκθέτει τον δυτικό πολιτισμό.
Αναδημοσίευση από την εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube