REAL TIME |

Weather Icon
Γενικά θέματα 16 Ιανουαρίου 2009

Δημιουργία ρωσικών βάσεων σε αραβικές χώρες

Δημιουργία ρωσικών βάσεων σε αραβικές χώρες

Η Ρωσία ετοιμάζεται να επιστρέψει δυναμικά στη Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή, με μόνιμες ναυτικές βάσεις στη Λιβύη, τη Συρία και την Υεμένη.

Η Ρωσία αποφάσισε να δημιουργήσει ναυτικές βάσεις στην Λιβύη, την Συρία και την Υεμένη μέσα σε λίγα χρόνια, μετέδωσε σήμερα το πρακτορείο Ιταρ-Τας επικαλούμενο δηλώσεις αξιωματικών, σε μία ένδειξη των αυξανόμενων φιλοδοξιών της Μόσχας στην εξωτερική πολιτική.
«Είναι δύσκολο να πούμε πόσος χρόνος θα χρειαστεί για να δημιουργηθούν οι βάσεις για τον στόλο μας στις χώρες αυτές, αλλά μέσα σε λίγα χρόνια αυτό θα έχει γίνει οπωσδήποτε. Η πολιτική απόφαση για το θέμα αυτό έχει ληφθεί», φέρεται να δήλωσε ένας αξιωματικός. Δεν υπήρξε σχόλιο από…εκπρόσωπο του ρωσικού Πολεμικού Ναυτικού.
«Γίνονται διαπραγματεύσεις με ξένες κυβερνήσεις. Τέτοια δημοσιεύματα ενδέχεται να έχουν αρνητικές επιπτώσεις για τις συνομιλίες», φέρεται να δήλωσε σύμφωνα με το Ιταρ Τας ο υπαρχηγός των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων, αντιστράτηγος Ανατόλι Νογκοβίτσιν.
Αναλυτές έχουν αναφέρει ότι το συριακό λιμάνι Ταρτούς μπορεί να αναβιώσει ως ρωσική ναυτική βάση. Κατά την διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, το σοβιετικό ναυτικό είχε μόνιμη παρουσία στην Μεσόγειο χρησιμοποιώντας το λιμάνι Ταρτούς για ανεφοδιασμό.
Ρωσικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν ότι το άνοιγμα μίας ναυτικής βάσης στο λιμάνι της Βεγγάζης στην Λιβύη, ήταν μεταξύ των βασικών θεμάτων της συζήτησης που είχε τον περασμένο Οκτώβριο στην Μόσχα ο Λίβυος ηγέτης Μουάμαρ Καντάφι.
Ο Νογκοβίτσιν είπε ότι είναι ασαφές πότε θα ανοίξουν οι ρωσικές ναυτικές βάσεις στο εξωτερικό. «Κανένας δεν μπορεί να προβλέψει πότε το πρόβλημα αυτό θα επιλυθεί», υπογράμμισε προς το Ιταρ Τας.
Η Ρωσία άφησε την βάση Καμ Ραν στο Βιετνάμ το 2002 επειδή το μίσθωμά της είχε γίνει μεγάλο βάρος για τα οικονομικά της χώρας.
www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube