Weather Icon
Αφρική , Ενεργειακά-Αγωγοί 22 Ιανουαρίου 2009

Λιβύη: Ανοικτό το ενδεχόμενο εθνικοποίησης ξένων πετρελαϊκών εταιρειών

Λιβύη: Ανοικτό το ενδεχόμενο εθνικοποίησης ξένων πετρελαϊκών εταιρειών

Ο Λίβυος ηγέτης, Μοάμαρ Καντάφι δήλωσε ότι η χώρα του και άλλες πετρελαιοεξαγωγικές χώρες εξετάζουν το ενδεχόμενο εθνικοποίησης ξένων εταιριών εξαιτίας των χαμηλών τιμών του πετρελαίου και άφησε να εννοηθεί ότι η Λιβύη μπορεί να μην τηρήσει τις ποσοστώσεις παραγωγής που ορίζει ο ΟΠΕΚ
Μιλώντας μέσω δορυφορικής σύνδεσης με φοιτητές στο Πανεπιστήμιο Τζορτζτάουν, στην Ουάσινγκτον, ο Καντάφι χαρακτήρισε “ανυπόφορες” τις…τρέχουσες τιμές του πετρελαίου, που κινείται γύρω στα 44 δολάρια το βαρέλι.
“Δεν θα εμμείνουμε στους κανόνες του ΟΠΕΚ, διότι οι πόροι μας εξαρτώνται από το πετρέλαιο”, δήλωσε ο Καντάφι, χωρίς να διευκρινίσει με ποιό τρόπο η Λιβύη προτίθεται να μην τηρήσει τα ποσοστά παραγωγής πετρελαίου που ορίζονται από τον οργανισμό.
Τον περασμένο μήνα η Λιβύη ζήτησε από τις πετρελαϊκές εταιρίες να μειώσουν την παραγωγή κατά 270.000 βαρέλια ημερησίως, από την 1η Ιανουαρίου, αριθμός που υπερβαίνει τη μείωση που προβλέπεται από τον ΟΠΕΚ.
Ο Καντάφι, που καθορίζει την πετρελαϊκή πολιτική της Λιβύης, αναφέρθηκε σε πρόσφατα δημοσιεύματα εφημερίδων στη χώρα του, για το ενδεχόμενο εθνικοποίησης πετρελαϊκών εταιριών, λόγω της μείωσης των τιμών του πετρελαίου.
“Οι πετρελαιοεξαγωγικές χώρες μπορεί να κινηθούν προς την εθνικοποίηση λόγω των τιμών που μειώνονται ταχέως. Το θέμα έχει τεθεί στο τραπέζι και συζητείται σοβαρά”, δήλωσε ο Καντάφι. “Το πετρέλαιο ίσως πρέπει να ανήκει σε εθνικές εταιρίες ή στον δημόσιο τομέα αυτή τη στιγμή, προκειμένου να ελέγξουμε τις τιμές του πετρελαίου, την παραγωγή πετρελαίου, ακόμα και να τη σταματήσουμε”, πρόσθεσε ο Ομπάμα, στη συνομιλία του με τους φοιτητές. “Μπορεί να αρνηθούμε να το πουλούμε σε αυτές τις πολύ χαμηλές τιμές”, είπε ο Μοάμαρ Καντάφι.
Πάντως εξέφρασε την ελπίδα ότι η εθνικοποίηση θα μπορούσε να αποφευχθεί εφόσον αυξηθούν οι τιμές του πετρελαίου.
NAFTEMPORIKH

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube