REAL TIME |

Weather Icon
Ισραήλ , Μέση Ανατολή , ΟΗΕ 15 Ιανουαρίου 2009

Επιθετικότητα χωρίς όρια

Επιθετικότητα χωρίς όρια

Το Ισραήλ χτύπησε το κτίριο του ΟΗΕ με βόμβες λευκού φωσφόρου σε κατάφορη παραβίαση του διεθνούς δικαίου

Επιθετικότητα χωρίς όρια
Κτίριο του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες και γραφεία δημοσιογράφων χτυπήθηκαν από το Ισραήλ

Στις φλόγες τυλίχθηκε την Πέμπτη κτίριο του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες στη Γάζα, μετά από βομβαρδισμό που δέχθηκε από τις ισραηλινές δυνάμεις, κι ενώ ο ΓΓ του Οργανισμού Μπαν Γκι Μουν βρίσκεται στο Ισραήλ. Χτυπήθηκαν επίσης συγκρότημα που στεγάζει γραφεία διεθνών μέσων ενημέρωσης και νοσοκομείο του Ερυθρού Σταυρού.
Αξιωματούχοι του ΟΗΕ δήλωσαν ότι το…κτίριο του Οργανισμού επλήγη από βόμβες λευκού φωσφόρου σε κατάφορη παραβίαση του διεθνούς δικαίου.
Στο κτίριο του ΟΗΕ στη Γάζα έχουν βρει καταφύγιο εκατοντάδες Παλαιστίνιοι που προσπαθούν να σωθούν από τις ισραηλινές επιχειρήσεις στην πόλη. Στο ίδιο κτίριο στεγάζονται ένα σχολείο για τους πρόσφυγες, καθώς και γραφεία της διοίκησης του Οργανισμού των Ηνωμένων Εθνών.

Αξιωματούχοι του ΟΗΕ κάνουν λόγο για τρεις τραυματίες.
Από την πυρκαγιά που έχει ξεσπάσει καίγονται «εκατοντάδες τόνοι» ανθρωπιστικής βοήθειας, σύμφωνα με δηλώσεις αξιωματούχου της υπηρεσίας αρωγής του ΟΗΕ UNRWA, η οποία ανέστειλε την κυκλοφορία των οχημάτων της, αλλά δεν διακόπτει τις επιχειρήσεις αρωγής. Καταστρέφονται επίσης αποθέματα καυσίμων.
Παράλληλα, ισραηλινές οβίδες έπληξαν το νοσοκομείο Αλ-Κουντς, που ανήκει στον παλαιστινιακό Ερυθρό Σταυρό, στη Γάζα.
Η επίθεση σημειώθηκε ενώ ο ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Γκι Μουν βρίσκεται στο Ισραήλ, προερχόμενος από την Αίγυπτο, για να πρωθήσει την εκεχειρία. Ειδικότερα, την ώρα της επίθεσης, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ βρισκόταν σε συνάντηση με τον υπουργό Αμυνας του Ισραήλ Εχούντ Μπαράκ.
«Έντονη διαμαρτυρία και οργή» ήταν η πρώτη αντίδραση του Μπαν Γκι Μουν, που ζήτησε έρευνα για την υπόθεση.
Ο ΓΓ του ΟΗΕ δήλωσε ότι ο αριθμός των νεκρών έχει φθάσει σε «αφότητο σημείο» και τόνισε ότι πρέπει να σταματήσουν τώρα οι μάχες στη Γάζα. Συγγνώμη… λάθος είπε από την πλευρά του το Ισραήλ για το βομβαρδισμό του κτιρίου του ΟΗΕ.
«Ο υπουργός Αμυνας μου είπε ότι ήταν ένα σοβαρό λάθος και ότι το αντιμετωπίζει πολύ σοβαρά. Με διαβεβαίωσε ότι θα δοθεί επιπλέον προσοχή στις εγκαταστάσεις του ΟΗΕ και στο προσωπικό του και ότι αυτό δεν θα επαναληφθεί» δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας.
Ο απολογισμός των νεκρών μεταξύ των Παλαιστινίων από την αεροπορική και χερσαία επίθεση του Ισραήλ έχει αυξηθεί σε τουλάχιστον 1.055, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας που διευθύνει η Χαμάς στη Γάζα. Παλαιστινιακή οργάνωση για τα ανθρώπινα
δικαιώματα ανακοίνωσε πως 670 από τους νεκρούς είναι άμαχοι, ανάμεσά τους 355 παιδιά και 100 γυναίκες.
Ο αριθμός των τραυματιών ανέρχεται σε τουλάχιστον 4.870, σχεδόν το ένα τρίτο του πληθυσμού της Λωρίδας της Γάζας.

Χτύπημα κατά της ενημέρωσης
Παράλληλα, πλήγμα δέχθηκε την Τετάρτη πολυόροφο κτίριο στη Γάζα, το οποίο στεγάζει γραφεία διεθνών μέσων ενημέρωσης.
Σύμφωνα με δημοσιογράφους του πρακτορείου Reuters, που εργάζονταν εκείνη την ώρα, φαίνεται ότι ο 13ος όροφος του Πύργου Αλ-Σουρούκ επλήγη από ισραηλινό πύραυλο ή βλήμα. Οι εργαζόμενοι του πρακτορείου απομακρύνθηκαν από τα γραφεία.
Τουλάχιστον ένας δημοσιογράφος του τηλεοπτικού δικτύου του Αμπου Ντάμπι, ο οποίος εργαζόταν στον 14ο όροφο του Πύργου, όπως και δύο εικονολήπτες, παλαιστινιακής καταγωγής, τραυματίστηκαν.
Εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού δήλωσε ότι ερευνά τις πληροφορίες.

Μάχες στην Πόλη της Γάζας
Δεκάδες άρματα μάχης με την υποστήριξη της πολεμικής αεροπορίας μπήκαν νωρίτερα το πρωί για πρώτη φορά σε συνοικία της Πόλης της Γάζας, όπου σφοδρές μάχες μαίνονται μεταξύ ισραηλινών στρατιωτών και Παλαιστινίων μαχητών, ανέφεραν αυτόπτες μάρτυρες.
Τα άρματα μάχης με την υποστήριξη πολεμικών αεροσκαφών προχώρησαν στο κέντρο της συνοικίας Ταλ Αλ-Χάουα, στην περιφέρεια της Πόλης της Γάζας.
Οι ισραηλινές δυνάμεις συγκρούστηκαν με Παλαιστίνιους μαχητές. Τα τεθωρακισμένα έβαλαν με οβίδες και πολυκατοικίες, ενώ η αεροπορία διεξάγει επιδρομές, πρόσθεσαν οι αυτόπτες μάρτυρες.
Αρματα μάχης έλαβαν θέση σε δημόσιο πάρκο στο κέντρο της συνοικίας. Εκατοντάδες οικογένειες Παλαιστινίων εγκατέλειψαν τις εστίες τους προς περιοχές που βρίσκονται πιο κοντά στο κέντρο της πόλης της Γάζας.
Τεθωρακισμένα πραγματοποίησαν επιδρομές και στις συνοικίες Ζεϊτούν και Αλ-Τσουζάιγια της Γάζας, όπου επίσης διεξάγονται μάχες.
Στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας μια γυναίκα και τα τρία παιδιά της σκοτώθηκαν κατά τις επιδρομές της ισραηλινής αεροπορίας στην πόλη Μπέιτ Λάχια, σύμφωνα με ιατρικές πηγές.
Οι ένοπλες παλαιστινιακές οργανώσεις συνέχισαν να πλήττουν με ρουκέτες το νότιο Ισραήλ. Σύμφωνα με το στρατό, 14 ρουκέτες ερρίφθησαν σήμερα το πρωί από τη Λωρίδα της Γάζας εναντίον του νότιου Ισραήλ, χωρίς να προκαλέσουν θύματα. Ένα σπίτι επλήγη στην πόλη Σντερότ, που απέχει 5 χλμ. από τη Λωρίδα της Γάζας.
Οι ρουκέτες που ερρίφθησαν στο νότιο Ισραήλ από τις 27 Δεκεμβρίου προκάλεσαν το θάνατο τεσσάρων ανθρώπων. Συνολικά 10 στρατιώτες και τρεις άμαχοι σκοτώθηκαν από την έναρξη της επιχείρησης.
Newsroom ΔΟΛ

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube