REAL TIME |

Weather Icon
πΓΔΜ, Σκόπια , Σκοπιανό 16 Ιανουαρίου 2009

«Μακεδονικές» προτάσεις για τα Σκόπια

«Μακεδονικές» προτάσεις για τα Σκόπια

«Ενθάρρυνση» της Αθήνας από μέλη του ΝΑΤΟ να άρει τα εμπόδια για τα Σκόπια, προβλέπουν οι προτάσεις.

«Μακεδονικές» προτάσεις για τα Σκόπια
Από τη Διεθνή Ομάδα Κρίσεων (ICG) προς εμπέδωση της εμπιστοσύνης…

Η αποδοχή από την πλευρά των Σκοπίων της τελευταίας πρότασης του μεσολαβητή του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς, «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας», ως ονομασία για…πλήρη διεθνή χρήση και η αναγνώριση, από την πλευρά της Αθήνας, της εθνικής ταυτότητας και γλώσσας του γειτονικού κράτους ως «μακεδονικές», είναι δύο από τα έξι βήματα που προτείνει η Διεθνής Ομάδα Κρίσεων (ICG) προκειμένου να εμπεδωθεί εκ νέου η εμπιστοσύνη μεταξύ της ΠΓΔΜ και της Ελλάδας.
Σύμφωνα, επίσης, με τη Διεθνή Ομάδα Κρίσεων: Τα Σκόπια πρέπει να αποφεύγουν κινήσεις που έχουν ως στόχο να προκαλέσουν την Αθήνα και πρέπει να ακυρώσουν την απόφαση για τη μετονομασία του αεροδρομίου.
Τα Σκόπια και η Αθήνα πρέπει από κοινού να επανεξετάσουν την ιστορία της περιοχής, προκειμένου να αποφευχθούν αναφορές στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα που τραυματίζουν το εθνικό συναίσθημα και των δύο χωρών.
Οι δύο πλευρές πρέπει να υπογραμμίσουν την προσήλωσή τους στην Ενδιάμεση Συμφωνία. Έως την επίτευξη συμφωνίας για το όνομα, τα Σκόπια πρέπει να χρησιμοποιούν μόνο την προσωρινή ονομασία «Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας» σε όλους τους διεθνείς οργανισμούς, ενώ η Αθήνα να παραιτηθεί της απειλής για άσκηση βέτο στο ΝΑΤΟ και την Ε.Ε.
Οι άλλες χώρες-μέλη του ΝΑΤΟ και της Ε.Ε. πρέπει ενεργά να ενθαρρύνουν την Αθήνα να άρει τα εμπόδια για την ένταξη της ΠΓΔΜ στους δύο αυτούς οργανισμούς και να απαντήσει θετικά στην υποχώρηση των Σκοπίων σχετικά με το όνομα της χώρας.
ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube