REAL TIME |

Γενικά θέματα 11 Ιανουαρίου 2009

Το Ισραήλ ζητούσε βόμβες από τις ΗΠΑ για να χτυπήσει τις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν

Το Ισραήλ ζητούσε βόμβες από τις ΗΠΑ για να χτυπήσει τις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν


Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζορτζ Μπους, απέρριψε πέρσι το μυστικό αίτημα του Ισραήλ να του παράσχει βόμβες κατάλληλες για διάλυση καταφυγίων προκειμένου να εξαπολύσει επίθεση στο κεντρικό πυρηνικό συγκρότημα του Ιράν, λέγοντας ότι είχε εγκρίνει την ανάληψη συγκαλυμμένης δράσης για την υπονόμευση του προγράμματος ανάπτυξης ατομικών όπλων της Τεχεράνης, υποστηρίζει σε δημοσίευμά της η αμερικανική εφημερίδα New York Times.
Επικαλούμενη Αμερικανούς και ξένους αξιωματούχους η εφημερίδα γράφει ότι ο Λευκός Οίκος δεν κατάφερε να…ξεκαθαρίσει εάν το Ισραήλ είχε αποφασίσει να προχωρήσει στην επίθεση πριν τις αντιρρήσεις που προέβαλε η Ουάσιγκτον ή εάν ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Εχούντ Ολμερτ προσπαθούσε να πείσει τον πρόεδρο Μπους να ενεργήσει πιο δραστικά πριν τελειώσει η θητεία του.
Το Ισραήλ, που πιστεύεται ευρέως ότι διαθέτει το μοναδικό πυρηνικό οπλοστάσιο στη Μέση Ανατολή, βομβάρδισε ένα «ύποπτο» πυρηνικό αντιδραστήρα στη Συρία το 2007.
Οι λεπτομέρειες για το αμερικανικό μυστικό πρόγραμμα και τις προσπάθειες της κυβέρνησης Μπους να πείσει το Ισραήλ να μην επιτεθεί στο Ιράν προέκυψαν από συνεντεύξεις που ελήφθησαν τους τελευταίους 15 μήνες με νυν και πρώην Αμερικανούς αξιωματούχους, διεθνείς επιθεωρητές πυρηνικών, άλλους ειδικούς και Ευρωπαίους και Ισραηλινούς αξιωματούχους, σύμφωνα πάντα με την εφημερίδα. Κανείς από αυτούς ωστόσο δεν δέχτηκε να μιλήσει ανοιχτά και επωνύμως. Η εφημερίδα σημειώνει ότι στο δημοσίευμά της παρέλειψε πολλές λεπτομέρειες του μυστικού προγράμματος κατά παράκληση Αμερικανών αξιωματούχων της κυβέρνησης και των υπηρεσιών πληροφοριών.
Από τις συνεντεύξεις που έλαβε η εφημερίδα προκύπτει ότι μολονότι ο Μπους ενημερώθηκε εκτενώς για τις δυνατότητες μιας ανοιχτής αμερικανικής επίθεσης στις εγκαταστάσεις του Ιράν, «ποτέ δεν έδωσε εντολή στο Πεντάγωνο να προχωρήσει πέρα από το σχεδιασμό για την αντιμετώπιση απρόοπτων εξελίξεων, ακόμη και κατά την τελευταία χρονιά της προεδρίας του, σε αντίθεση με όσα υποστηρίζουν ορισμένοι επικριτές του». Γνωρίζοντας όμως ότι οι οικονομικές κυρώσεις είναι ανεπαρκείς, στράφηκε στη CIA και ενέκρινε μια ευρύτερη προσπάθεια με στόχο τη βιομηχανική υποδομή του Ιράν που στηρίζει το πυρηνικό πρόγραμμά του.
Ένας αξιωματούχος φέρεται να δήλωσε ότι μόλις την τελευταία χρονιά άρχισαν πραγματικά να φαντάζονται τι θα μπορούσε να κάνει κάποιος για να χαλάσει το σύστημα. Πρόσθεσε ωστόσο ότι οι προσπάθειες αυτές δεν θα καταστρέψουν, κατ’ ανάγκη, το ιρανικό πρόγραμμα.
Άλλοι αξιωματούχοι ωστόσο είπαν ότι το Ισραήλ δεν θα είχε μεταπειστεί εάν πίστευε ότι οι αμερικανικές προσπάθειες ήταν απίθανο να καρποφορήσουν.
Η Ουάσιγκτον φέρεται να δυσαρεστήθηκε ιδιαίτερα με το αίτημα του Ισραήλ να χρησιμοποιήσει τον ιρακινό εναέριο χώρο για να φτάσει στο Νατάνα, το κεντρικό πυρηνικό συγκρότημα του Ιράν. Το αίτημα αυτό απορρίφθηκε κατηγορηματικά από το Λευκό Οίκο.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα ο Μπους πείστηκε από τους συνεργάτες του, με επικεφαλής τον υπουργό Άμυνας Ρόμπερτ Γκέιτς, ότι μια ανοιχτή επίθεση στο Ιράν θα ήταν αναποτελεσματική, θα οδηγούσε στην εκδίωξη των διεθνών παρατηρητών και θα απομάκρυνε το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης από τη δημοσιότητα. Συζητήθηκε επίσης η πιθανότητα ένας αεροπορικός βομβαρδισμός να πυροδοτούσε πόλεμο στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής, στον οποία αναπόφευκτα θα εμπλέκονταν και οι 140.000 Αμερικανοί στρατιώτες που σταθμεύουν στο Ιράκ.
www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube