Weather Icon
Ισραήλ , Μέση Ανατολή 6 Ιανουαρίου 2009

Βαθύτερα στη Λωρίδα της Γάζας προωθείται ο ισραηλινός στρατός

Βαθύτερα στη Λωρίδα της Γάζας προωθείται ο ισραηλινός στρατός

Μάχες σώμα με σώμα. Ακαρπες παραμένουν οι διεθνείς προσπάθειες για άμεση κατάπαυση του πυρός

Διευρύνεται η ισραηλινή χερσαία επιχείρηση στη Λωρίδα της Γάζας, τέσσερις ημέρες μετά την έναρξή της, παρά τις διεθνείς εκκλήσεις για εκεχειρία και τις εκατοντάδες των νεκρών. Οι Ισραηλινοί στρατιώτες προέλασαν βαθύτερα στην περιοχή και μέσα σε πόλεις, όπως η Χαν Γιουνίς στα νότια της Γάζας.
Αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν ότι ισραηλινά άρματα μάχης, υποστηριζόμενα από ελικόπτερα, εισέβαλαν λίγο πριν από τα ξημερώματα της Τρίτης στη Χαν Γιουνίς, τη μεγαλύτερη πόλη της νότιας Λωρίδας της Γάζας. Κατά τις ίδιες μαρτυρίες, μάχες με αντάρτες της Χαμάς σημειώθηκαν στη συνοικία…Αμπασάν.
Παράλληλα, έντονες μάχες σημειώνονται στα περίχωρα της Γάζας, όπου οι κάτοικοι παραμένουν κλεισμένοι στα σπίτια τους.
Από τότε που άρχισαν οι βομβαρδισμοί από την ισραηλινή πολεμική αεροπορία στη Γάζα, οι νεκροί μεταξύ των Παλαιστινίων ξεπερνούν τους 564, σύμφωνα με νοσοκομειακές πηγές. Οι περισσότεροι από αυτούς είναι άμαχοι, καθώς οι σοροί των ανταρτών που έχουν χάσει τη ζωή τους σε μάχες παραμένουν στα πεδία των συγκρούσεων.
Όπως σημειώνει το Reuters, εάν συνυπολογιστεί η επίσημη ανακοίνωση του ισραηλινού στρατού ότι έχει εξοντώσει 130 μαχητές της Χαμάς, ο συνολικός αριθμός των νεκρών ενδέχεται να ξεπερνά τους 700 από τις 27 Δεκεμβρίου.
Μόνο την Τρίτη σκοτώθηκαν τουλάχιστον 18 Παλαιστίνιοι, μεταξύ των οποίων οι δέκα από πυρά του ναυτικού στα παράλια της Γάζας. Αλλοι τρεις άμαχοι έχασαν τη ζωή τους όταν επλήγη σχολείο του ΟΗΕ από οβίδα ισραηλινού τανκ.
Συγκεχυμένες παραμένουν οι πληροφορίες για τα θύματα μεταξύ των Ισραηλινών στρατιωτών. Το Ισραήλ ανακοίνωσε την Τρίτη ότι τρεις στρατιώτες έχασαν τη ζωή τους και άλλοι 24 τραυματίστηκαν από φίλια πυρά, όταν τανκ άνοιξε πυρ εναντίον κατοικίας στην οποία είχαν εισβάλει οι στρατιώτες.
Το γεγονός αυτό είναι το πιο αιματηρό που έχει ανακοινώσει η ισραηλινή πλευρά. Βάσει των επίσημων πληροφοριών, οκτώ Ισραηλινοί, εκ των οποίων οι τέσσερις άμαχοι, έχουν χάσει τη ζωή τους από επιθέσεις της Χαμάς με ρουκέτες. Οι επιθέσεις αυτές, με ρουκέτες, συνεχίζονται ακόμη και σήμερα, παρά τις ισραηλινές επιχειρήσεις.
Οι ισραηλινοί υποστήριξαν επίσης ότι κατά τη διάρκεια επιχειρήσεων σε τούνελ ήρθαν αντιμέτωποι με βομβιστές αυτοκτονίας. Η Χαμάς από την πλευρά της προειδοποίησε ότι «σε κάθε δρόμο, σε κάθε στενό και σε κάθε σπίτι» χιλιάδες μαχητές περιμένουν τους Ισραηλινούς στρατιώτες.

Στο κενό οι εκκλήσεις για εκεχειρία
Ακαρπες παραμένουν οι διεθνείς προσπάθειες για άμεση κατάπαυση του πυρός, δημιουργία διαδρόμου ανθρωπιστικής βοήθειας προς τη Γάζα και επίτευξης μία μόνιμης εκεχειρίας.
Προς αυτήν την κατεύθυνση κινήθηκε η περιοδεία του Γάλλου προέδρου Νικολά Σαρκοζί στην περιοχή, καθώς και της ευρωπαϊκής τρόικας (Τσεχία, Γαλλία, Σουηδία). Για κατάπαυση του πυρός μίλησε και ο απερχόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους, με μία εντελώς διαφορετική οπτική όμως για το ποιος πρέπει να σταματήσει πρώτος τις επιθέσεις.
Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Εχούντ Ολμέρτ απέρριψε αργά τη Δευτέρα, κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με τον Νικολά Σαρκοζί, κάθε ιδέα για κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας χωρίς να υπάρξει κάποια εγγύηση για την οριστική παύση των παλαιστινιακών επιθέσεων με ρουκέτες.
«Δεν μπορούμε ν’ αποδεχθούμε έναν συμβιβασμό που θα επιτρέψει στη Χαμάς εντός ενός διμήνου να εξαπολύει ρουκέτες κατά των ισραηλινών πόλεων» τόνισε ανώτατο στέλεχος της ισραηλινής κυβέρνησης. «Όχι απλώς η Χαμάς θα πρέπει να σταματήσει να εξαπολύει ρουκέτες, αλλά να μην είναι πλέον σε θέση να τις ρίχνει», πρόσθεσε.
Το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών θα συνεδριάσει την Τρίτη για να εξετάσει την κατάσταση στη Γάζα. Θα γίνουν δυο συνεδριάσεις: Μία το πρωί, κεκλεισμένων των θυρών, και μία ανοικτή τα μεσάνυχτα (ώρα Ελλάδας) στην οποία θα συμμετάσχει και ο ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Γκι Μουν, ο οποίος νωρίτερα θα έχει συνάντηση με τον Τζορτζ Μπους.
Το σχέδιο ψηφίσματος που συντάσσεται με γαλλική «επίβλεψη» κινείται σε τέσσερις άξονες: (α) επίτευξη μίας άμεσης κατάπαυσης του πυρός, (β) να επιτραπεί η πρόσβαση στην ανθρωπιστική βοήθεια, (γ) να εξασφαλισθεί η προστασία των αμάχων, (δ) έκκληση για την αναθέρμανση της ειρηνευτικής διαδικασίας δημιουργία ενός μηχανισμού επίβλεψης της εκεχειρίας.
Newsroom ΔΟΛ

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube