Weather Icon
Αλβανία , Γενικά θέματα 15 Ιανουαρίου 2009

Επικυρώθηκε από τη Βουλή η συμφωνία Σταθεροποίησης και Σύνδεσης Αλβανίας-ΕΕ

Με ψήφους ΝΔ-ΠΑΣΟΚ
Με ψήφους της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ επικυρώθηκε από τη Βουλή η συμφωνία Σταθεροποίησης και Σύνδεσης μεταξύ Αλβανίας- ΕΕ. Έντονη κριτική άσκησε το ΚΚΕ, αλλά και το ΛΑΟΣ που αναφέρθηκε ιδιαίτερα στα δικαιώματα της ελληνικής μειονότητας.
Ο υφυπουργός Εξωτερικών, Γιάννης Βαληνάκης, τόνισε ότι η συμφωνία σηματοδοτεί την…έναρξη της προενταξιακής διαδικασίας της Αλβανίας, κατά συνέπεια η γειτονική χώρα δεσμεύεται για ριζικές τομές στην οικονομία, τη δικαιοσύνη, τη νομοθεσία και τα ανθρώπινα δικαιώματα.
«Ως ελληνικό κράτος, στεκόμαστε έμπρακτα πλάι στη μειονότητα, η μέριμνά μας είναι διαρκής. Διανεμήθηκαν δωρεάν σχολικά εγχειρίδια για την ελληνική γλώσσα. Στο περιουσιακό, επισημαίνουμε σταθερά και αδιάλειπτα τη μειονοτική πτυχή και βρισκόμαστε σε άμεση επαφή με τους εκπροσώπους της μειονότητας για δίκαιη επίλυση των υποθέσεων που αφορούν τις περιουσίες τους» ανέφερε ο υφυπουργός.
Η βουλευτής του ΚΚΕ, Λιάνα Κανέλλη, διευκρίνισε πως το κόμμα της πρόκειται να καταψηφίσει τη συμφωνία, η οποία «θα επιτρέψει την χειραγώγηση της Αλβανίας και την πρόσδεσή της στο άρμα του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, ενώ ο Αλβανός εργαζόμενος θα μπει στη διαδικασία του 65ωρου και της προσωρινής απασχόλησης.»
Εντονότατες υπήρξαν οι αντιρρήσεις του ΛΑΟΣ, καθώς το σύνολο των βουλευτών του έλαβε το λόγο για να εκφράσει την αντίθεσή του στην κύρωση, θεωρώντας την, τουλάχιστον πρόωρη.
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος, Μάκης Βορίδης, ζήτησε «να γίνουν πρώτα πέντε πραγματάκια για την μειονότητα και μετά να το υπογράψουμε», ενώ ο Αδωνις Γεωργιάδης ζήτησε καθυστέρηση 3-4 μηνών, ως πίεση στην αλβανική κυβέρνηση «που κρατά κλειστά τα ελληνικά σχολεία».
Στην παρέμβασή του ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Θ.Πάγκαλος είπε: «Έθνος ελληνικό θεωρούμε όσους συμμερίζονται τον πολιτισμό μας, τη γλώσσα μας και θέλουν να μένουν σε αυτή τη χώρα και να τηρούν το Σύνταγμα και τους νόμους μας».
Όσο για τους Βορειοηπειρώτες, «δεν είναι έρημοι, ώστε να τους υιοθετήσουν μερικοί στην Ελλάδα και να τους καταστήσουν κτήμα τους. Μπορούν να απευθυνθούν στο ελληνικό Κοινοβούλιο και στο αλβανικό όπου μετέχουν με 11 βουλευτές. Η Συνθήκη, αφορά άμεσα και τα δικαιώματα των Ελλήνων της Αλβανίας.»
Αμεση ήταν η παρέμβαση του ίδιου του προέδρου του ΛΑΟΣ: «Ο κος Πάγκαλος μίλησε για φασισμό. Εμείς δεν έχουμε στο γονίδιό μας, ούτε φασίστες, ούτε δικτάτορες, ούτε ρατσιστές, ούτε προδότες εθνικοαπελευθερωτικών αγώνων.
» Το ΠΑΣΟΚ έχει επιλεκτική μνήμη για το ποιοι πούλησαν τον Οτζαλάν, με τι τίμημα και πού. Κάποιοι δεν πρέπει να μιλάνε εδώ μέσα για τέτοια θέματα».
Απευθυνόμενος δε στην κυβέρνηση ο κος Καρατζαφέρης την κατηγόρησε ότι: «Ξεχάσατε τι κάζο κάνανε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, οργανωμένες ομάδες Τσάμηδων στην Αλβανία. Και ποια η πολιτική σας στην Κύπρο, πέρα από το κρυφτούλι; Γνωρίζω πάρα πολύ καλά ότι αισθάνεται έρημος και μόνος ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας.»
Απαντώντας για λογαριασμό του ΠΑΣΟΚ, ο Πάνος Μπεγλίτης εξέφρασε το φόβο του ότι «η Ιστορία θα καταγράψει τον Οτζαλάν, ως έναν από τους νεκροθάφτες του μεγάλου δημοκρατικού κινήματος του κουρδικού λαού».
Η εισηγήτρια του ΠΑΣΟΚ, Εύα Καϊλή, παρατήρησε επίσης ότι «ο πατριώτης δεν διακρίνεται μονάχα από την υπεράσπιση του εθνικού συμφέροντος αλλά και από τον τρόπο της υπεράσπισης. Από τη στιγμή που με την Συμφωνία οι ίδιοι οι Αλβανοί βάζουν πάνω από το κεφάλι τους ένα Συμβούλιο που θα ελέγχει την προστασία της μειονότητας, εμείς θα το αρνηθούμε;»
Κλείνοντας τη συνεδρίαση, ο υφυπουργός Εξωτερικών, υπογράμμισε πως «όταν το συμβόλαιο εξευρωπαϊσμού ισχύσει, τότε αρχίζουν να τρέχουν οι υποχρεώσεις της Αλβανίας».
Newsroom ΔΟΛ

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube