REAL TIME |

Weather Icon
Αλβανία , Γενικά θέματα 12 Ιανουαρίου 2009

Τί συμβαίνει στην περιοχή της Χειμάρας;

του Σάββα Καλεντερίδη
Η αλβανική κυβέρνηση έχει παραχωρήσει προς τουριστική εκμετάλλευση σε ιδιωτική εταιρεία παραθαλάσσια περιοχή που παραδοσιακά και πατρογονικά ανήκε σε Έλληνες της Βορείου Ηπείρου, μέχρι να τους αφαιρεθεί από το καθεστώς Ενβέρ Χότζα, το 1945. Με την αποκατάσταση της δημοκρατίας στην Αλβανία, το 1990, η συγκεκριμένη περιοχή δεν αποδόθηκε ποτέ στους νόμιμους κατόχους της και τώρα δίδεται σε ξένους για εκμετάλλευση, για 99 χρόνια. Σύμφωνα με την άποψη κύκλων της Χειμάρας και της ελληνικής μειονότητας, το αλβανικό κράτος, με την κίνησή του αυτή, έχει ως στόχο τη… διάσπαση της εδαφικής ενότητας του ελληνικού στοιχείου της περιοχής Χειμάρας, που θεωρείται ιδιαίτερα μαχητικό.
Σύμφωνα με την άποψή μας, η Ελλάδα θα πρέπει να ασκεί τέτοια πολιτική στην ευρύτερη περιοχή, που δεν θα αποκλείει συνεργασίες και συμμαχίες με τον αλβανικό παράγοντα, κάτι που επιβάλλει το δύσκολο γεωπολιτικό περιβάλλον της Βαλκανικής, αλλά και αυτός καθ’ αυτός ο χειρισμός του Σκοπιανού. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να αφήνεται ο ελληνισμός της Βορείου Ηπείρου στην τύχη του και στις διαθέσεις του αλβανικού εθνικισμού ή τυχοδιωκτισμού.
Περισσότερα για το θέμα στο http://www.zougla.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube