Weather Icon
Ισραήλ , Μέση Ανατολή , ΟΗΕ 7 Ιανουαρίου 2009

Αμεση εκεχειρία στη Λωρίδα της Γάζας ζητά ο ΓΓ του ΟΗΕ

Αμεση εκεχειρία στη Λωρίδα της Γάζας ζητά ο ΓΓ του ΟΗΕ

Ο Μαχμούντ Αμπάς στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας

Δραματική έκκληση Αμπάς
Την άμεση κατάπαυση των εχθροπραξιών στη Λωρίδα της Γάζας ζήτησε ο ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν στη διάρκεια συνεδρίασης του ΣΑ. Δραματική έκκληση Αμπάς που έκανε λόγο για γενοκτονία των Παλαιστινίων. Αιγυπτιακή πρόταση για εκεχειρία, παράλληλα με τις προσπάθειες Σαρκοζί. Το Ισραήλ δήλωσε πως θα ανοίξει ανθρωπιστικό διάδρομο στη Γάζα.
Την άμεση κατάπαυση των εχθροπραξιών στη Λωρίδα της Γάζας ζήτησε ο ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν στη διάρκεια συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Ο κ. Μπαν, αφού ανακοίνωσε πως προγραμματίζει…επισκέψεις σε Ισραήλ, Παλαιστινιακά Εδάφη και πολλές αραβικές πρωτεύουσες, καταδίκασε τόσο τις ισραηλινές επιθέσεις στη Γάζα όσο και τη ρίψη ρουκετών από τη Χαμάς στο Ισραήλ.
Επίσης, κάλεσε τα μέλη του ΣΑ να δράσουν γρήγορα και αποφασιστικά για να δοθεί τέλος στην κρίση. «Πρέπει επειγόντως να επιτευχθεί παλαιστινιακή ενότητα και να επανασυνδεθούν η Γάζα με τη Δυτική Όχθη εντός του πλαισίου της νόμιμης Παλαιστινιακής Αρχής» είπε χαρακτηριστικά.
Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς ζήτησε από το ΣΑ να απευθύνει έκκληση για άμεσο και πλήρη τερματισμό των ισραηλινών επιθέσεων στη Λωρίδα της Γάζας και άρση του «ασφυκτικού αποκλεισμού» της περιοχής.
«Καλώ το Συμβούλιο να κάνει το πρώτο απαραίτητο βήμα για να σώσει το λαό μου στη Γάζα: να συμφωνήσει σε μια απόφαση που θα ζητεί τον άμεσο και πλήρη τερματισμό των ισραηλινών επιθέσεων» επισήμανε ο Αμπάς.
«Βάλτε ένα τέλος στη γενοκτονία και στις καταστροφές. Σταματήστε τη σφαγή του λαού μου. Αφήστε τον να ζήσει και να είναι ελεύθερος» είπε.
Η έκκληση αυτή του Παλαιστίνιου προέδρου έδωσε τον τόνο για την συζήτηση που ακολούθησε σε υπουργικό επίπεδο και διήρκεσε περίπου τέσσερις ώρες, με τη συμμετοχή του Γάλλου υπουργού Εξωτερικών Μπερνάρ Κουσνέρ -η Γαλλία ασκεί την προεδρία του ΣΑ για το τρέχοντα μήνα- της Αμερικανίδας και του Βρετανού ομολόγου του, καθώς και του ΓΓ του ΟΗΕ.
Στη διάρκεια της συνεδρίασης, η Λιβύη κυκλοφόρησε ένα σχέδιο απόφασης που καλεί «σε άμεση και μόνιμη εκεχειρία στη Λωρίδα της Γάζας» και ζητεί «τον τερματισμό όλων των στρατιωτικών ενεργειών και βιαιοτήτων, συμπεριλαμβανομένων και των παλαιστινιακών επιθέσεων με πυραύλους».
Ο Λίβυος υπουργός Εξωτερικών Αμπντελραχμάν Σαλγκάμ δήλωσε πως έχει την πρόθεση να θέσει σήμερα, Τετάρτη, το κείμενο αυτό σε ψηφοφορία. Σε αυτήν την περίπτωση η τύχη του θα είναι αβέβαιη.
Η συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας επισκιάστηκε εν μέρει από την ανακοίνωση ότι υπήρξε σχετική πρόοδος στη μεσολαβητική προσπάθεια του Γάλλου προέδρου Νικολά Σαρκοζί, στη διάρκεια της περιοδείας του στη Μέση Ανατολή.
Ο πρόεδρος της Αιγύπτου κάλεσε Ισραηλινούς και Παλαιστίνιους σε μια έκτακτη σύνοδο, για να διαπραγματευτούν «τις συμφωνίες και τις εγγυήσεις στη Λωρίδα της Γάζας».
Ο Μουμπάρακ, μετά την συνάντησή του στο Σαρμ ελ Σέιχ με τον πρόεδρο Σαρκοζί, πρότεινε μια εκεχειρία που θα επιτρέψει την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στους κατοίκους της περιοχής. Η απεσταλμένη του Ισραήλ στον ΟΗΕ δήλωσε ότι η χώρα της εξετάζει σοβαρά την αιγυπτιακή πρόταση.
Λίγο μετά, το γραφείο του Ισραηλινού πρωθυπουργού ανακοίνωσε πως θα ανοίξει έναν «ανθρωπιστικό διάδρομο» στη Λωρίδα της Γάζας, προκειμένου να μην υπάρξει ανθρωπιστική κρίση.
«Η Γαλλία, ως προεδρεύουσα του ΣΑ, ζητεί όσο διαρκούν οι συνομιλίες των εμπλεκόμενων πλευρών να μην βιαστούμε να καταλήξουμε σε μια συμφωνία που θα περιπλέξει τα πράγματα» επισήμανε ο Σαρκοζί.
Μέχρι τη Δευτέρα η Γαλλία σε συνεργασία με τα άλλα μέλη του ΣΑ και τις αραβικές χώρες εργαζόταν για τη διαμόρφωση ενός σχεδίου απόφασης που, σύμφωνα με τους διπλωμάτες, θα είχε ως βάση πέντε ιδέες: την άμεση εκεχειρία, την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας, την προστασία των αμάχων, την επανάληψη της ειρηνευτικής διαδικασίας και την εφαρμογή των κατάλληλων μηχανισμών που θα ελέγχουν την εκεχειρία και την κατάπαυση του πυρός.

Παλαιστινιακό οπλοστάσιο στα χέρια Ισραηλινών
Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε πως ανακάλυψε στη Λωρίδα της Γάζας πολλά σημεία με κρυμμένα όπλα, πυραύλους και αυτοσχέδιες βόμβες, καθώς και σήραγγες που χρησιμοποιούνταν για τη μεταφορά τους, αλλά και για ενέδρες εναντίον ισραηλινών στρατιωτών.
Στην ανακοίνωση διευκρινίζεται πως η πολεμική αεροπορία επιτέθηκε την Τρίτη σε περισσότερους από 40 στόχους, ανάμεσά τους ομάδες μαχητών, ένα όχημα που μετέφερε εκτοξευτήρα αντιαεροπορικού πυραύλου και σε σήραγγες από όπου μεταφέρονταν όπλα στο εσωτερικό της Λωρίδας της Γάζας.
Στην ανακοίνωση προστίθεται πως πέντε Ισραηλινοί στρατιώτες τραυματίστηκαν στις επιθέσεις της Τρίτης.

Αποχώρηση Ισραηλινών
Οι ισραηλινές μονάδες πεζικού και τα άρματα μάχης αποχώρησαν το πρωί της Τετάρτης από τον τομέα της πόλης Χαν Γιούνις, στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, ανέφεραν παλαιστινιακές πηγές.
Δεκάδες άρματα μάχης αποχώρησαν από την πόλη, την οποία είχαν καταλάβει την Τρίτη οι Ισραηλινοί και επέστρεψαν στις θέσεις τους στην περίμετρο ασφαλείας.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Γαλλικό

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube