Weather Icon
Ισραήλ , Μέση Ανατολή 10 Ιανουαρίου 2009

Πάνω από 760 νεκροί στη Γάζα, οι μισοί άμαχοι

Ασταμάτητο το σφυροκόπημα κατοικημένων περιοχών
Με ρουκέτες ανταπαντά η Χαμάς – Πάνω από 760 νεκροί στη Γάζα, οι μισοί άμαχοι

ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ
Το ομόφωνο ψήφισμα για την άμεση κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας που εξέδωσε, με καθυστέρηση δύο ολόκληρων εβδομάδων, τα ξημερώματα της Πέμπτης, το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών δεν φαίνεται αρκετό προκειμένου να τερματιστεί η άνευ προηγουμένου αιματοχυσία στη Μέση Ανατολή. Η υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ, Τζίπι Λίβνι, απέκλεισε χθες, εμμέσως πλην σαφώς, τη διακοπή των…στρατιωτικών επιχειρήσεων, υποστηρίζοντας ότι το Τελ Αβίβ ενεργεί πάντα με γνώμονα το εθνικό συμφέρον και το δικαίωμα στην αυτοάμυνα, ενώ ανώτατα στελέχη της Χαμάς υπογράμμιζαν πως το ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας κάθε άλλο παρά καλύπτει «το ελάχιστο των απαιτήσεων» της ισλαμικής οργάνωσης.
Στο μεταξύ, η ισραηλινή πολεμική μηχανή συνέχισε για δέκατη τέταρτη συνεχόμενη ημέρα το σφυροκόπημα θέσεων της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας, όπου ο αριθμός των νεκρών ξεπέρασε τους επτακόσιους εξήντα. Σύμφωνα, μάλιστα, με πηγές προσκείμενες στην αρμόδια Υπηρεσία για τους Πρόσφυγες του ΟΗΕ τα μισά, τουλάχιστον, θύματα της σφοδρότερης επιδρομής των Ισραηλινών σε παλαιστινιακό έδαφος από το 1967 είναι άμαχοι. Τις πρώτες πρωινές ώρες της Παρασκευής, ισραηλινά μαχητικά αεροσκάφη έπληξαν περισσότερους από πενήντα στόχους στην πυκνοκατοικημένη περιοχή, ενώ μονάδες επιλέκτων έδιναν μάχες με ενόπλους της Χαμάς και της Ισλαμικής Τζιχάντ στα περίχωρα της Μπέιτ Λάγια και της Μπέιτ Χανούν.
Η Χαμάς, από την πλευρά της, εξαπέλυσε νέες επιθέσεις με αυτοσχέδιες ρουκέτες εναντίον της Ασκελον και της Ασντόντ. Συνολικά, δέκα Ισραηλινοί στρατιώτες σκοτώθηκαν από την έναρξη των χερσαίων επιχειρήσεων στα τέλη της προηγούμενης εβδομάδας.
Οσον αφορά το ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας, καταδικάζει «κάθε είδους βία εναντίον πολιτών» και εκφράζει τη «βαθύτατη ανησυχία» των μελών για την ανθρωπιστική κρίση στη Λωρίδα της Γάζας. «Καλούμε όλα τα κράτη – μέλη του ΟΗΕ να εντατικοποιήσουν τις προσπάθειες στην κατεύθυνση της παροχής εγγυήσεων για τον τερματισμό του λαθρεμπορίου όπλων και το άνοιγμα των συνόρων της Λωρίδας της Γάζας προς όφελος της εκεχειρίας», τονίζεται στο ψήφισμα. Οι ΗΠΑ, πάντως, απείχαν από την ψηφοφορία, μολονότι συμμετείχαν ενεργά στη σύνταξη του κειμένου.

Αναστέλλει ο Ε.Σ.
Διαρκώς επιδεινώνεται η ανθρωπιστική κρίση στη Λωρίδα της Γάζας. Χθες, ο Διεθνής Ερυθρός Σταυρός ανέστειλε προσωρινά τις επιχειρήσεις στην περιοχή, επικαλούμενος επιθέσεις Ισραηλινών στρατιωτών. «Φορτηγό μας που μετέφερε φαρμακευτική βοήθεια δέχτηκε πυρά, κατά πάσα πιθανότητα από Ισραηλινούς στρατιώτες», δήλωσε χθες η εκπρόσωπος Τύπου του Ερυθρού Σταυρού, Αν Σόφι Μπόουνφελντ. Η ίδια ενημέρωσε, επίσης, ότι εθελοντές του διεθνούς οργανισμού κατόρθωσαν να περισυλλέξουν δεκάδες πτώματα από δρόμους στα προάστια της Γάζας.
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube