REAL TIME |

Weather Icon
Καύκασος , ΝΑΤΟ , Ουκρανία 3 Δεκεμβρίου 2008

«Oχι» NATO σε Γεωργία, Ουκρανία

«Oχι» NATO σε Γεωργία, Ουκρανία


Η σύνοδος του απέρριψε αίτημα ένταξης – Δρομολογούνται εκ νέου σχέσεις με τη Ρωσία

Του ανταποκριτή μας στις Βρυξελλες Κωνσταντινου Καλλεργη

Eνα ακόμα ευρωπαϊκό «όχι» εισέπραξε χθες ο Λευκός Οίκος στο επίμονο αίτημά του για δρομολόγηση της ένταξης της Γεωργίας και της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ, καθώς η συμμαχία επιχειρεί να δρομολογήσει εκ νέου τις σχέσεις της με τη Ρωσία, στην τακτική σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών που άρχισε χθες και ολοκληρώνεται σήμερα στις Βρυξέλλες.
Στο πάγιο τους τελευταίους μήνες αίτημα της απερχόμενης αμερικανικής κυβέρνησης για σύσφιγξη των σχέσεων με την Ουκρανία και τη Γεωργία εν όψει…μελλοντικής προσχώρησής τους στο ΝΑΤΟ, οι Ευρωπαίοι με επικεφαλής τη Γερμανία, ανανέωσαν χθες την αρνητική απάντηση που είχαν δώσει και τον Απρίλιο στη σύνοδο κορυφής του Βουκουρεστίου.
Επισήμως, το Βερολίνο, το Παρίσι αλλά και η Χάγη και άλλοι εξηγούν ότι οι δύο χώρες «δεν είναι έτοιμες» να ενταχθούν στο λεγόμενο «Σχέδιο Δράσης για την Ενταξη» ή MAP (εκ του Membership Action Plan) και θα πρέπει πρώτα να προχωρήσουν ποικίλες μεταρρυθμίσεις. Στην ουσία η Ευρώπη δεν είναι διατεθειμένη να προσθέσει μια ακόμα αφορμή για τριβές και όξυνση των σχέσεων με τη Ρωσία, δεδομένης της κάθετης άρνησης του Κρεμλίνου να αποδεχθεί την περαιτέρω διεύρυνση του ΝΑΤΟ στα εδάφη της πρώην ΕΣΣΔ.

Διμερή συμβούλια
Κατόπιν τούτου η ιδέα για ένταξη των δύο στο ΜΑΡ, στο οποίο είναι, για παράδειγμα ενταγμένη η ΠΓΔΜ, αναβλήθηκε επ’ αόριστον. Αντιθέτως, μετά από τετραμερή συνάντηση ΗΠΑ, Γερμανίας, Γαλλίας και Βρετανίας, προέβαλλε ως ενδιάμεση λύση ένας διαρθρωμένος διάλογος περί μεταρρυθμίσεων ενταγμένου θεσμικά στις υφιστάμενες δομές των συμβουλίων ΝΑΤΟ-Ουκρανίας και ΝΑΤΟ-Γεωργίας αντίστοιχα.
Σε αντίθεση με το ΜΑΡ, τα διμερή συμβούλια δεν έχουν επισήμως ως στόχο την ένταξη των ενδιαφερομένων χωρών στη συμμαχία. Ωστόσο, το ΜΑΡ είναι, επίσης, ένα θεσμικό πλαίσιο με συγκεκριμένες απαιτήσεις και συγκεκριμένα βήματα που πρέπει να εκπληρωθούν για να προχωρήσει η ένταξη.
Εξ ου και ο φόβος της Γερμανίας αλλά και πολλών άλλων κρατών, της Ελλάδος μη εξαιρουμένης, ότι από αμερικανικής πλευράς η διαδικασία των διμερών συμβουλίων θα χρησιμοποιηθεί ως… προπέτασμα καπνού με πραγματική έκβαση την πλήρη εγκατάλειψη των ΜΑΡ και εν τέλει την επιτάχυνση και διευκόλυνση της ένταξης.
Ετσι, η αξιοποίηση των διμερών συμβουλίων, εν όψει μελλοντικής ένταξης στο ΜΑΡ έφθασε να αποτελέσει τη φόρμουλα εκείνη που δίνει στον Λευκό Οίκο την ικανοποίηση ότι «κάτι έκανε», στους Ρώσους την ικανοποίηση ότι «δεν έγινε τίποτα», σε Ουκρανία και Γεωργία την ικανοποίηση ότι η υποψηφιότητά τους παραμένει στα χαρτιά και, τέλος, στην Ευρώπη την ικανοποίηση ότι δεν ποδοπατήθηκε ως συνήθως από τους Αμερικανούς ιδίως σε ένα θέμα κρίσιμο όπως είναι οι σχέσεις με τη Ρωσία.
Σχέσεις που χθες προσδιορίσθηκαν από τη μια πλευρά με την προειδοποίηση της κ. Ράις ότι οι σύμμαχοι θα πρέπει να αποφεύγουν τις διμερείς στρατιωτικές επαφές με τους Ρώσους, από τη δε Ευρωπαϊκή Ενωση με την επανέναρξη επισήμων «στρατηγικών» συνομιλιών με το Κρεμλίνο.
Με τους Ευρωπαίους να επιθυμούν την ομαλοποίηση της κατάστασης και σε επίπεδο ΝΑΤΟ, συμφωνήθηκε ότι χωρίς να υπάρξει άμεση και πλήρης αποκατάσταση των επαφών, θα επιδιωχθεί μια «σταδιακή και υπό όρους» επανενεργοποίηση των σχέσεων της Συμμαχίας με τη Ρωσία, ενόψει μιας πλήρους, ελπίζεται, αποκατάστασής τους με τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ τον Απρίλιο, όταν επί πλέον στον Λευκό Οίκο ένοικος θα είναι ο Ομπάμα.
KATHIMERINI

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube