REAL TIME |

Weather Icon

Το (ενεργειακό) όνειρο του Παντουρκισμού

Το (ενεργειακό) όνειρο του Παντουρκισμού

Οι εμπειρογνώμωνες επί στρατηγικών θεμάτων της Ρωσίας ανακοίνωσαν ότι η Άγκυρα εργάζεται για την πραγματοποίηση του μεγάλου παντουρικού οράματος, μέρος του οποίου είναι ο “Διατουρκικός Διάδρομος Ενέργειας”
Το μεγάλο παντουρικό όραμα της Άγκυρας, που αποσκοπεί στην ένωση του λεγόμενου “τουρκικού κόσμου”, αυτό που ο Τουργκούτ Οζάλ είχε ονομάσει “Τουρκική Αυτοκρατορία που θα εκτείνεται από τις ακτές της Αδριατικής μέχρι το Σινικό Τείχος”, έχει και τις ενεργειακές του πτυχές.
Σε προχθεσινή μας δημοσίευση είχαμε αναφερθεί στην επίσκεψη του προέδρου της Τουρκίας Αμπντουλλάχ Γκιούλ στο Τουρκμενιστάν και στην τριμερή διάσκεψη των προέδρων της Τουρκίας-Αζερμπαϊτζάν-Τουρκμενιστάν. Με αφορμή τη συγκεκριμένη συνάντηση, η ρωσική εφημερίδα Vremya Novostey απευθύνθηκε σε Ρώσους εμπειρογνώμονες και ειδικούς επί στρατηγικών θεμάτων, οι οποίοι, απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις της εφημερίδας, ανέφεραν ότι η Άγκυρα αποσκοπεί να…εξομαλύνει τις σχέσεις Αζερμπαϊτζάν-Τουρκμενιστάν, για να καταστεί δυνατή η υλοποίηση του σχεδίου κατασκευής του λεγόμενου Διατουρκικού Ενεργιακού Άξονα, ο οποίος θα μεταφέρει τα αποθέματα πετρελαίου και φυσικού αερίου του Αζερμπαϊτζάν, Τουρκμενιστάν-Καζακστάν δια της Τουρκίας στις διεθνείς αγορές.
Για να ξεπεραστεί, μάλιστα, γεωγραφικά το Αρμενικό Πρόβλημα και να ενταχτεί και η Αρμενία ως ένα μικρό υποσύνολο στο όλο σχέδιο, η Άγκυρα σκοπεύει να βρει τρόπους για την επίλυση του προβλήματος που έχουν δημιουργήσει για την Τουρκία οι “ισχυρισμοί για την Αρμενική Γενοκτονία” καθώς και για την επίλυση του ζητήματος του Ναγκόρνο-Κραμπάγ που αποτελεί εμπόδιο στις σχέσεις Αρμενίας-Αζερμπαϊτζάν.
Συγκεκριμένα οι Ρώσοι ειδήμονες αναφέρουν ότι:
“Η Τουρκία επιδιώκει να καταστεί η βασική γέφυρα για τη μεταφορά των ενεργειακών πρώτων υλών. Θέλει να γίνει η πηγή στη διακίνηση του φυσικού αερίου. Γι’ αυτό προσπαθεί να επωφεληθεί από το αποδοτικό δόγμα της τουρκικής συναδέλφωσης. Την ίδια στιγμή προσπαθεί να γίνει γέφυρα για τη μεταφορά φυσικού αερίου και προς τη Μέση Ανατολή”.
Οι Ρώσοι ειδήμονες, αναφερόμενοι και στις σχέσεις Ρωσίας-Τουρκίας σημειώνουν τα εξής:
“Παρότι η αναζήτηση πολιτικών ερεισμάτων στην Κεντρική Ασία από πλευράς της Άγκυρας, δεν θέτει σε κίνδυνο μια στρατηγική σχέση που θα αναπτυχθεί μεταξύ Τουρκίας-Ρωσίας, η αύξηση της πολιτικής επιρροής της Τουρκίας, με την προσέγγιση του Αζερμπαϊτζάν-Τουρκμενιστάν, ενέχει κάποιους κινδύνους και απειλές για τη Ρωσία”.

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube