Γενικά θέματα 2 Δεκεμβρίου 2008

Σαΐτ Γιαζιτζίογλου: Ο πληθυσμόςτων Αλεβιτών στην Τουρκία ανέρχεται σε 7 εκατομμύρια

Σαΐτ Γιαζιτζίογλου: Ο πληθυσμόςτων Αλεβιτών στην Τουρκία ανέρχεται σε 7 εκατομμύρια

Πρεσβύτερος αλεβίτης (ντεντέ, σημαίνει παπούς, πρεσβύτερος, σεβάσμιος), σε πρόσφατη συνάντηση αλεβιτών στην Άγκυρα

του Σάββα Καλεντερίδη
Οι αλεβίτες είναι μια θρησκευτική-εθνοτική ομάδα που κατοικεί σε διάφορες περιοχές της Ανατολίας και έχει απασχολήσει αρκετές φορές κατά το παρελθόν την οθωμανική και κατά τον 20ό αιώνα την κεμαλική εξουσία.
Έχουμε αναφερθεί και στο παρελθόν στους αλεβίτες, δεν έχουμε βρει όμως την ευκαιρία να μελετήσουμε το θέμα, για να αναρτήσουμε στη συνέχεια μια μελέτη-ανάλυση που θα μπορούσε να διαφωτίσει σχετικά τους φίλους του ιστολογίου.
Απλά, να υπενθυμίσουμε ότι οι αλεβίτες σε γενικές γραμμές είναι επιφυλακτικοί ή και εχθρικοί απέναντι στο τουρκικό κράτος, με εξαίρεση εκείνους που ταυτίστηκαν και υπηρετούν τον κεμαλισμό, ενώ τα τελευταία χρόνια και ιδιαίτερα μετά την ανάληψη της εξουσίας από τους μετριοπαθείς (;) σουνίτες του Ερντογάν προσπαθούν να βρουν τρόπους αντίδρασης για να αντιμετωπίσουν…
πολιτικά τη μονοπώληση της εξουσίας από τους σουνίτες.
Στα πλαίσια των προσπαθειών τους αυτών πραγματοποίησαν τη διαδήλωση στην Άγκυρα, ενώ από την πλευρά του ο Ερντογάν έχει εντείνει τις προσπάθειες της κυβέρνησης και του κόμματός του για τον προσεταιρισμό σημαντικών προσωπικοτήτων των αλεβιτών, πράγμα που, κατά τους υπολογισμούς του, θα στρέψει αρκετούς αλεβίτες στο κυβερνητικό κόμμα ΑΚΡ κατά τις δημοτικές εκλογές της ερχόμενης Άνοιξης.
Οι ένθεν κακείθεν προσπάθειες έχου προκαλέσει έναν ποταμό δημοσιευμάτων το τελευταίο διάστημα, ορισμένα από τα οποία μάλιστα ανεβάζουν τον αριθμό των αλεβιτών της Τουρκίας στα 20-25 εκατομμύρια. Ακριβώς σε αυτή τη στιγμή παρενέβη προχθές ο υπουργός επικρατείας Σαΐτ Γιαζιτζίογλου, ο οποίος σημειωτέον είναι ελληνόφωνος από τα Σούρμενα της Τραπεζούντας και αδελφός του αείμνηστου Ρετζέπ Γιαζιτζίογλου, δηλώνοντας τα εξής:
“Λέγεται ότι υπάρχουν στην Τουρκία 20-25 εκατομμύρια αλεβίτες. Με βάση όμως τα δεδομένα της Στατιστικής Υπηρεσίας της Τουρκίας (TÜİK) ο αριθμός των αλεβιτών στην Τουρκία ανέρχεται στα 7 εκατομμύρια”.
Επίσης, ο Γιαζιτζίογλου ανέφερε ότι ο αλεβιτισμός δεν είναι μια ξεχωριστή θρησκεία από το μωαμεθανισμό και γι’ αυτό είπε ότι “δεν είναι ορθό να εκπροσωπούνται στη Διεύθυνση Θρησκευτικών Υποθέσεων”. Να σημειωθεί ότι η Διεύθυνση Θρησκευτικών Υποθέσεων ελέγχεται απόλυτα από τους σουνίτες και αποτελεί ένα από τα πιο γερά χαρτιά του βαθέος κράτους στην Τουρκία, αφού μέσω της ισλαμικής πίστης ελέγχονται και αφομοιώνονται επί δεκαετίες και επί αιώνες οι διαφορετικές θρησκευτικές, εθνοτικές και ιδεολογικές ομάδες της Τουρκίας.
Ο Γιαζιτζίογλου, αναφερόμενος στην πολυδιάσπαση των αλεβιτών είπε:
“Άς συνεννοηθούν πρώτα μεταξύ τους, άς αποκτήσουν ενότητα και στη συνέχεια θα κάνουμε και μεις τα βήματα που μας αναλογούν”.

ΠΗΓΗ: YENI SAFAK

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube