Weather Icon
πΓΔΜ, Σκόπια , Σκοπιανό 21 Νοεμβρίου 2008

Oδυνηρά μαθήματα πολιτικής από τους Σκοπιανούς

Oδυνηρά μαθήματα πολιτικής από τους Σκοπιανούς


του Σάββα Καλεντερίδη
Τη στιγμή που η υπόθεση της SIEMENS και των διαφόρων δωροληπτών οικιακών και ηλεκτρικών συσκευών ρίχνει βαριά τη σκιά της στην ελληνική πολιτική σκηνή και ενώ συνεχίζεται η εθνική κατρακύλα του Βστοπεδίου, στον απόηχο του συλληπητηρίου τηλεγραφήματος της Ελληνίδας υπουργού εξωτερικών -που οφείλει με τις πράξεις της αν όχι να εκφράζει, τουλάχιστον να ικανοποιεί το δημόσιο αίσθημα- προς τον Τούρκο ομόλογό της, που μόλις πριν λίγες βδομάδες υπέγραψε συμφωνία στρατηγικής συνεργασίας με τα Σκόπια, είναι θλιβερό και ταυτόχρονα πολύ οδυνηρό να δέχεσαι μαθήματα πολιτικής από μια χώρα που -χωρίς να υπάρχει καμμία διάθεση απαξίωσης- αριθμεί μόλις δυο δεκαετίες ζωής.
O προχθεσινός ανώνυμος σχολιαστής, που από το ελάχιστο δείγμα γραφής του είναι προφανές ότι είναι διπλωμάτης και ζητεί να του επιβεβαιώσουμε το γεγονός ότι οι διπλωμάτες απλά εκτελούν εντολές πολιτικών προϊσταμένων τους, ας αναλογιστεί το μέγεθος του διπλωματικού ολισθήματος του άρθρου 11 της Ενδιάμεσης Συμφωνίας και ας απαντήσει ο ίδιος στον εαυτό του, εαν αισθάνεται υπερήφανος με ό,τι συμβαίνει εξ αιτίας και της “πειθαρχικής” συμπεριφοράς των υπηρεσιακών παραγόντων.
Διαβάστε παρακάτω:
Μιλόσοσκι: «Είναι σαφές ότι η προσφυγή δεν αφορά την ονομασία»

«Η προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης αφορά μόνο το άρθρο 11 της Ενδιάμεσης Συμφωνίας και θεωρώ ότι τόσο στην Αθήνα όσο και στα Σκόπια είναι σαφές ότι η προσφυγή δεν αφορά τη διαπραγμάτευση για την εκκρεμότητα της ονομασίας», ανέφερε στα Σκόπια, ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ, Αντόνιο Μιλόσοσκι, μετά τη συνάντηση που είχε με τον Εσθονό ομόλογό του Ούρμας Παέτ.
Ο κ. Μιλόσοσκι χαρακτήρισε «ιδιαίτερα ικανοποιητικές» τις τοποθετήσεις κυβερνητικών αξιωματούχων της Ελλάδας και…της ΠΓΔΜ ότι οι δύο χώρες παραμένουν προσηλωμένες στη διαδικασία υπό τον ΟΗΕ για το θέμα της ονομασίας.

«Ως θετικές, κρίνουμε ακόμη τις δηλώσεις εκπροσώπων της ελληνικής κυβέρνησης ότι αναγνωρίζουν την ισχύ της Ενδιάμεσης Συμφωνίας, της οποίας αναπόσπαστο τμήμα είναι και το άρθρο 11.Το γεγονός και μόνο ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν αμφισβητεί την αρμοδιότητα του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης, αποτελεί σημαντική προϋπόθεση τόσο για την αξιοπιστία του Δικαστηρίου όσο και για την όλη διαδικασία που κινήθηκε ενώπιον του Δικαστηρίου της Χάγης σχετικά με την εξασφάλιση της εφαρμογής του άρθρου 11 της Ενδιάμεσης Συμφωνίας», συμπλήρωσε ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ.

Σύμφωνα με τον κ. Μιλόσοσκι, οι αναφορές στην Ελλάδα και στην ΠΓΔΜ σχετικά με την Ενδιάμεση Συμφωνία έχουν ένα κοινό παρονομαστή: αυτόν που καταδεικνύει ότι η Συμφωνία αυτή είναι πολύ σημαντική για τις σχέσεις καλής γειτονίας μεταξύ των δύο χωρών.

Ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ πρόσθεσε ότι η χώρα του επιθυμεί φιλικές και καλές σχέσεις «στη βάση του σεβασμού των αναληφθέντων διμερών και διεθνών υποχρεώσεων».

Ανέφερε ακόμη ότι η προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης κατά της Ελλάδας, εδράζεται σε τρεις βασικές αρχές, τις οποίες περιέγραψε ως εξής: «στην επικράτηση της αρχής του δικαίου στον ΟΗΕ και στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ), κυρίως όσον αφορά τις διεθνείς συμφωνίες, όπως είναι η Ενδιάμεση Συμφωνία, στην εφαρμογή του δικαίου όσον αφορά το γράμμα και το πνεύμα της Ενδιάμεσης Συμφωνίας και στην προστασία της Ενδιάμεσης Συμφωνίας, η οποία είναι ιδιαίτερα σημαντική για τις σχέσεις καλής γειτονίας μεταξύ της Δημοκρατίας της Μακεδονίας και Ελλάδας».

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube