Weather Icon
Γενικά θέματα 18 Νοεμβρίου 2008

H Tουρκία ανησυχεί (;) με την προοπτική αποχώρησης των στρατευμάτων των ΗΠΑ από το Ιράκ

H Tουρκία ανησυχεί (;) με την προοπτική αποχώρησης των στρατευμάτων των ΗΠΑ από το Ιράκ


Του Σάββα Καλεντερίδη
Συναγερμός έχει σημάνει στην Τουρκία μετά την υπογραφή της συμφωνίας αποχώρησης των αμερικανικών στρατευμάτων από το Ιράκ, αφού αναμένεται να αναβαθμιστεί (;) ο ρόλος των Κούρδων του Βορείου Ιράκ.
Στη συμφωνία αποχώρησης των αμερικανικών στρατευμάτων που υπέγραψαν οι κυβερνήσεις των ΗΠΑ και του Ιράκ υπάρχει ένα κρίσιμο άρθρο. Πρόκειται για το άρθρο που προβλέπει ότι από 1-1-2009 ο έλεγχος του εναερίου χώρου του Ιράκ περιέρχεται και πάλι στην ιρακινή κυβέρνηση. Αυτό σημαίνει ότι τα πολεμικά αεροσκάφη της τουκρικής πολεμικής αεροπορίας, για να επιχειρήσουν εναντίον των θέσεων του ΡΚΚ στο Βόρειο Ιράκ, θα πρέπει να ζητούν και να λαμβάνουν την άδεια της Βαγδάτης και της Αρμπίλ. Στην ουσία, θα πρέπει να ζητούν την άδεια των ίδιων των Κούρδων. Να σημειωθεί ότι στο Ιράκ βρίσκονται 152.000 στρατιώτες των ΗΠΑ.
Με βάση αυτά που συμφωνήθηκαν κατά την επίσκεψη του Ερντογάν στις ΗΠΑ, στη συνάντηση…με τον πρόεδρο Μπους, στις 5 Νοεμβρίου 2007, η τουρκική πολεμική αεροπορία είχε λάβει άδεια να επιχειρεί εναντίον βάσεων του ΡΚΚ στο Βόρειο Ιράκ, ενώ είχε εξασφαλιστεί και ροή πληροφοριών από τις υπηρεσίες των ΗΠΑ προς την Τουρκία.
Με βάση τη νέα συμφωνία ΗΠΑ-Ιράκ η Τουρκία θα πρέπει να επιλύσει αυτό το σοβαρό ζήτημα με την κυβέρνηση του Ιράκ, στην οποία έχει μεγάλη επιρροή η τοπική κυβέρνηση της Αρμπίλ, των Κούρδων του Βορείου Ιράκ. Να τονίσουμε ότι η Τουρκία πέρισι υπέγραψε συμφωνία με το Ιράκ για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας. Το άρθρο, όμως, που έδινε το δικαίωμα στην Τουρκία για θερμή καταδίωξη στο έδαφος του Ιράκ παρέμεινε κενό, λόγω των ενστάσεων που εξέφρασε η κυβέρνηση του Μπαρζανί, που έχει την έδρα της στην πρωτεύουσα του Κουρδιστάν, Αρμπίλ.
Τούρκος αξιωματούχος δήλωσε στην Χουρριέτ για το θέμα τα εξής:
“Για να μην έλθουν αντιμέτωπα τα τουρκικά με τα αμερικανικά αεροπλάνα στο Βόρειο Ιράκ, πριν από κάθε επιχείρηση έπρεπε να προηγηθεί συνεννόηση με τους Αμερικανούς. Αυτό είχε τη σημασία του. Η κυβέρνηση του Ιράκ οφείλει να εξουδετερώσει και να εξαλείψει την απειλή που αντιμετωπίζει η Τουρκία από το ΡΚΚ που δρα από το ιρακινό έδαφος. Δεν πρέπει να ξεχνάμε επίσης ότι το Ιράκ δεν διαθέτει πολεμική αεροπορία. Σε περίπτωση που η Τουρκία θεωρήσει ότι πρέπει να να πραγματοποιήσει μια επιχείρηση ζωτικής σημασίας γι’ αυτήν, θα το κάνει χωρίς να ρωτήσει κανέναν”.
Ο πρωθυπουργός του Ιράκ Νουρί ελ Μαλίκι αναμένεται να στείλει έναν εκπρόσωπό του στην Άγκυρα, για να ενημερώσει την τουρκική κυβέρνηση, αλλά και για ναμε ταφέρει στον ιρακινό πρωθυπουργό για τα αιτήματα και τις απαιτήσεις της Άγκυρας. Ο εκπρόσωπος του ιρακινού πρωθυπουργού, Ekrem El Hekim, υπουργός εθνικού διαλόγου του Ιράκ, αναμένεται άυριο (19-11) στην Άγκυρα, όπου θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό Ερντογάν.

Τα βασικά σημεία της συμφωνία ΗΠΑ-Ιράκ
Με βάση τις δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου του Ιράκ, τα βασικά σημεία της συμφωνίας ελιναι τα εξής:

– Ο έλεγχος του εναερίου χώρου του Ιράκ περιέρχεται στη δικαιοδοσία της κεντρικής κυβέρνησης της Βαγδάτης.
– Οι αμερικανικές δυνάμεις θα αποσυρθούν από τις πόλεις και από τις κωμοπόλεις του Ιράκ μέχρι τις 30 Ιουνίου 2009.
– Στις 31 Δεκβρίου 2011 οι αμερικανικές δυνάμεις θα έχουν εγκαταλείψει το Ιράκ.
– Οι αμερικανικές δεν έχουν το δικαίωμα να εισβάλουν σε σπίτια, χωρίς την άδεια της ιρακινής δικαιοσύνης.
– Το έδαφος του Ιράκ δεν θα χρησιμοποιηθεί για πρόκληση θφορών σε γειτονικές χώρες.
– Οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να προστατεύουν την περιουσία του Ιράκ.
– Σε περίπτωση που εξαλειφθούν οι απειλές και εξασφαλιστεί η σταθερότητα και η ασφάελια στο Ιράκ, οι δύο χώρες μπορούν να εφαρμόσουν τη συμφωνία πριν τα χρονικά όρια που έχουν προβλεφθεί.
ΠΗΓΗ: ΧΟΥΡΡΙΕΤ

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube