Weather Icon
Γενικά θέματα 21 Νοεμβρίου 2008

“Διαφυλάσσουμε τα εθνικά μας συμφέροντα”

“Διαφυλάσσουμε τα εθνικά μας συμφέροντα”

“Οι μονομερείς τουρκικές ενέργειες στην υφαλοκρηπίδα δεν έχουν καμία νομική βάση”

«Οι μονομερείς τουρκικές ενέργειες στην υφαλοκρηπίδα δεν έχουν καμία νομική βάση, η Ελλάδα έχει και διατηρεί ακέραιη τη δυνατότητα να ασκήσει τα δικαιώματα της στο Αιγαίο», δήλωσε από το βήμα της Βουλής ο Πρωθυπουργός απαντώντας σε ερώτηση του προέδρου του ΛΑ.Ο.Σ. σχετικά με τις τουρκικές πετρελαϊκές έρευνες στην ελληνική υφαλοκρηπίδα.
Ο κ. Καραμανλής τόνισε ότι το ζήτημα της υφαλοκρηπίδας αποτελεί μια ουσιαστική εκκρεμότητα μεταξύ των δύο χωρών, για το οποίο και οι δύο πλευρές
μπορούν να προσφύγουν στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.
«Επιδιώκουμε να αποκλείσουμε εντάσεις και κρίσεις, ακολουθώντας όμως ένα θεμελιώδη κανόνα, την αποτελεσματική προάσπιση των δίκαιων εθνικών μας συμφερόντων», σημείωσε ο πρωθυπουργός.
Τόνισε δε ότι αυτήν την πολιτική υπηρετεί και η στάση της Ελλάδας σε ότι αφορά την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας, διευκρινίζοντας όμως ότι αυτή η προοπτική «εξαρτάται πρωτίστως από την ίδια τη γειτονική χώρα».
«Η Ελλάδα με πολλές προσπάθειες έχει εντάξει ζητήματα ειδικού ενδιαφέροντος που αφορούν την ένταξη της Τουρκίας στην Ε.Ε., τα θέμα τα αυτά είναι πλέον ευρωτουρκικά», πρόσθεσε και υπογράμμισε ότι η επιτυχία αυτής της πολιτικής της κυβέρνησης αποτυπώνεται στην πρόσφατη έκθεση προόδου που εξέδωσε η Ε.Ε. για την Τουρκία.
Καταλήγοντας, ο κ. Καραμανλής επισήμανε ότι «η Ελλάδα έχει τη βούληση να βοηθήσει για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, παράλληλα όμως έχει τη βούληση να διαφυλάξει στο ακέραιο τα δίκαια και εθνικά της συμφέροντα».
ETHNOS

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube