REAL TIME |

Weather Icon

Διαφωνία για τις αμερικανικές βάσεις στο Κουρδιστάν

Ο Ιρακινός πρόεδρος Τζαλάλ Ταλαμπανί έρχεται σε αντίθεση με τον προέδρο της αυτόνομης περιοχής του Κουρδιστάν, Μασούντ Μπαρζανί, που τάχθηκε υπέρ της εγκατάστασης αμερικανικών στρατιωτικών βάσεων.
Ο Ιρακινός πρόεδρος Τζαλάλ Ταλαμπανί που είναι ένας από τους πλέον ισχυρούς Κούρδους ηγέτες, δήλωσε ότι είναι αδύνατον τα αμερικανικά στρατεύματα που σταθμεύουν στο ιρακινό Κουρδιστάν να μην έχουν τη σύμφωνη…γνώμη της κεντρικής ιρακινής κυβέρνησης.
«Τα αμερικανικά στρατεύματα δε μπορεί να σταθμεύουν στο Κουρδιστάν χωρίς τη σύμφωνα γνώμη της ιρακινής κεντρικής κυβέρνησης γιατί το Κουρδιστάν αποτελεί μέρος του Ιράκ και υποτάσσεται στους συνταγματικούς νόμους της χώρας», δήλωσε ο κ. Ταλαμπανί στην κρατική τηλεόραση «Ιρακίγια».
Η θέση του έρχεται σε αντίθεση με εκείνη του αντιπάλου του, του προέδρου της αυτόνομης περιοχής του Κουρδιστάν, Μασούντ Μπαρζανί, που τάχθηκε υπέρ της εγκατάστασης αμερικανικών στρατιωτικών βάσεων στην περιοχή αυτή του βόρειου Ιράκ, εάν οι διαπραγματεύσεις για την ασφάλεια μεταξύ Βαγδάτης και Ουάσιγκτον αποτύχουν.
Και ο ριζοσπάστης σιίτης ηγέτης, Μοκτάντα Σαντρ αντιτίθεται στην πρόταση αυτή. «Απορρίπτουμε πλήρως τις δηλώσεις του Μασούντ Μπαρζανί. Θυμίζουμε ότι οι Κούρδοι ζητούν συχνά το διαχωρισμό τους από το Ιράκ και οι προτάσεις αυτές τους προκαλούν φόβο», ανέφερε ο εκπρόσωπος του Σαντρ, Σαλάχ ελ-Ομπέιντι.

«Υπάρχει ένα Σύνταγμα στη χώρα που πρέπει να γίνει σεβαστό», πρόσθεσε.
Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Μπαρζανί σε συνέντευξη που έδωσε στο Κέντρο Διεθνών Στρατηγικών Μελετών στην Ουάσιγκτον είπε: «Όλες οι προσπάθειες εστιάζονται στην επίτευξη συμφωνίας, αλλά εάν αυτό αποτύχει και οι ΗΠΑ μας ζητήσουν να παραμείνουν τα στρατεύματά τους στο Κουρδιστάν, πιστεύω ότι το Κοινοβούλιο, ο λαός και η κυβέρνηση του Κουρδιστάν θα αντιμετωπίσουν θερμά το αίτημα αυτό».

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube