REAL TIME |

Weather Icon
Γενικά θέματα 9 Νοεμβρίου 2008

Μας οδηγεί σε νέο ψυχρό πολεμό η πολιτική των ΗΠΑ

Μας οδηγεί σε νέο ψυχρό πολεμό η πολιτική των ΗΠΑ


«Ο Ομπάμα δείχνει έξυπνος και ισορροπημένος, η δε νέα εποχή στην παγκόσμια πολιτική την οποία πρεσβεύει, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τις σχέσεις ΗΠΑ – Ρωσίας, μένει να τη δούμε στην πράξη», λέει ο Εντβαρντ Σεβαρντνάντζε.

Συνέντευξη στη Μελίνα Χαριτάτου
[email protected]
Απογοητευμένος από τις κινήσεις της γεωργιανής κυβέρνησης αλλά και από τη στάση των «φίλων του» -όπως τους αποκαλεί- στη Μόσχα και το Κρεμλίνο, ο Εντβαρντ Σεβαρντνάντζε μοιράζεται με το «Εθνος της Κυριακής» τους φόβους του για ένα «αύριο» που μοιάζει ολοένα και περισσότερο με το «χθες».
Καταγγέλλοντας…τη Ρωσία για μια «διαχρονική αποικιοκρατική αντιμετώπιση» της Γεωργίας, ο άλλοτε συνοδοιπόρος του Μιχαήλ Γκορμπατσόφ δεν διστάζει να καταλογίσει στις ΗΠΑ την ευθύνη ενός ενδεχόμενου νέου Ψυχρού Πολέμου…

Πόσο σχετίζονται οι εξελίξεις στο Κοσσυφοπέδιο με τον πόλεμο του Αυγούστου στη Νότια Οσετία;

Δεν πιστεύω ότι υπάρχει σύνδεση. Πώς γίνεται η Ρωσία να χρησιμοποιεί ως δήθεν προηγούμενο το Κόσοβο, από τη στιγμή που δεν έχει αναγνωρίσει την ανεξαρτησία του; Πιστεύω ότι ο πόλεμος του 92-93 και η ρωσική εισβολή στη Γεωργία μέσω της Νότιας Οσετίας τον Αύγουστο αποτελούν δύο κεφάλαια της ίδιας ιστορίας. Η διαφορά είναι ότι τότε η κρίση είχε «τοπικό χαρακτήρα», ενώ τώρα διεθνοποιήθηκε, προσφέροντας στη Ρωσία τη δυνατότητα να αναγνωρίσει αυτές τις δύο επαρχίες.

Πιστεύετε, δηλαδή, ότι οι εξελίξεις ήταν αποτέλεσμα συνειδητών προσπαθειών της ρωσικής ηγεσίας να οδηγήσει τη Γεωργία σε έναν πόλεμο;

Η κίνηση της Γεωργίας ήταν αποτέλεσμα πρόκλησης. Η Τιφλίδα βασίστηκε σε πληροφορίες που τη διαβεβαίωναν ότι δεν υπάρχουν ρωσικά στρατεύματα στη Νότια Οσετία και ήθελε να φτάσει το συντομότερο δυνατό στο «Ρόκι Τούνελ» (το μοναδικό πέρασμα από τη Βόρεια στη Νότια Οσετία), ώστε να το φράξει. Ωστόσο, φαίνεται πως όταν ξεκίνησε την επιχείρηση, ο ρωσικός στρατός είχε ήδη περάσει από την άλλη πλευρά του τούνελ. Νομίζω πως η Τιφλίδα, σε επιχειρησιακό τουλάχιστον επίπεδο, παγιδεύτηκε. Μου είναι αδύνατον να φανταστώ πώς αλλιώς μπορεί να αποφάσισε να προχωρήσει σε μια τέτοια στρατιωτική κίνηση.

Σε πολιτικό επίπεδο πώς κρίνετε την κίνηση της Τιφλίδας;

Ηταν σφάλμα. Πριν από αυτό τον πόλεμο η «επανένωση» ήταν μια ανοιχτή υπόθεση. Τόσα χρόνια προσπαθούμε να πείσουμε Αμπχάζιους και Οσετίους ότι μπορούμε να ζήσουμε ειρηνικά σε μια χώρα. Τώρα πώς μπορούν να μας πιστέψουν;

Θα επηρεάσει αυτή η εξέλιξη το πολιτικό μέλλον του Μιχαήλ Σαακασβίλι;

Ενας χαμένος πόλεμος δεν έχει ωφελήσει ποτέ κανέναν. Η Ιστορία δεν έχει να προσφέρει ούτε ένα παράδειγμα ενός ηγέτη που να ενισχύθηκε από έναν χαμένο πόλεμο. Τα σπασμένα, βέβαια, δεν τα πληρώνει μόνο η ηγεσία, αλλά ολόκληρη η χώρα.

Υπάρχει τελικά νικητής και ηττημένος σε αυτό τον πόλεμο;

Οσο λάθος ήταν ο πόλεμος για τη Γεωργία, εξίσου «μοιραίος» ενδέχεται να αποβεί και για τη Ρωσία. Η Μόσχα δημιούργησε ένα επικίνδυνο προηγούμενο για όλες τις περιοχές που έχουν δείξει τάσεις απόσχισης στο ίδιο της το έδαφος. Η ερώτηση που απευθύνω συνεχώς στους Ρώσους φίλους μου είναι η εξής: αφού θεωρούν ότι η Αμπχαζία δικαιούται την ανεξαρτησία, γιατί δεν πιστεύουν το ίδιο και για την Τσετσενία; Γιατί όχι η Ινγκουσετία, το Ταταρστάν ή το Νταγκεστάν;

Η Μόσχα δεν αντιλαμβάνεται αυτό τον κίνδυνο; Γιατί παρενέβη τόσο αποφασιστικά στη σύγκρουση;

Βασικός στόχος της Μόσχας είναι να ξαναβρεί την πρόσβαση στη Μαύρη Θάλασσα. Τα λιμάνια που έμειναν υπό ρωσικό έλεγχο μετά το 1991 αδυνατούν να λειτουργούν καθ όλη τη διάρκεια του έτους, λόγω καιρικών συνθηκών. Η λύση στο πρόβλημά τους βρίσκεται στην Αμπχαζία, όπου το κλίμα και η γεωγραφία προσφέρουν τη δυνατότητα δημιουργίας δύο αν όχι τριών λιμανιών.

Θεωρείτε ότι το επόμενο επεισόδιο αντιπαράθεσης θα διαδραματιστεί στην Ουκρανία;

Είναι πολύ πιο δύσκολο να γίνει στην Ουκρανία ό,τι και στη Γεωργία. Πρόκειται για μια πολύ ισχυρότερη χώρα. Το κυριότερο σημείο τριβής μεταξύ Μόσχας και Κιέβου είναι η Κριμαία. Ωστόσο, έχοντας λύσει το ζήτημα της πρόσβασης στη Μαύρη Θάλασσα μέσω Αμπχαζίας, η Ρωσία έχει πολύ λιγότερα κίνητρα στρατιωτικής εμπλοκής με την Ουκρανία.

Η διεθνής χρηματοπιστωτική κρίση αποκάλυψε τις αδυναμίες της αμερικανικής οικονομίας… Πόσο σοφό είναι να γυρίζει κανείς την πλάτη στη Μόσχα;

Πρέπει να τονίσω ότι οι δεσμοί των δύο χωρών χάνονται στα βάθη των αιώνων και αυτό δεν μπορεί να σβήσει τόσο εύκολα. Βέβαια, η Τιφλίδα δεν μπορεί να αγνοήσει ότι με τον πόλεμο έχασε την πρόσβαση στη ρωσική αγορά, τη σημαντικότερη για τα προϊόντα της. Αυτό θα έχει αδιαμφισβήτητα τρομακτικές συνέπειες στην οικονομία μας.

Εχοντας θητεύσει ως υπουργός Εξωτερικών της Σοβιετικής Ενωσης την εποχή της περεστρόικα, πώς κρίνετε σήμερα τη συμπεριφορά της Δύσης προς τη Ρωσία;

Σε ό,τι αφορά τη διεύρυνση του ΝΑΤΟ, μιας συμμαχίας ανεξάρτητων κρατών που έχουν κάθε δικαίωμα να εξαπλωθούν σε όποια κατεύθυνση αυτά κρίνουν, θεωρώ τις απαιτήσεις της Μόσχας αθέμιτες. Ωστόσο, η αντιπυραυλική ασπίδα είναι διαφορετικό ζήτημα. Πρόκειται για μεγάλο λάθος της Ουάσιγκτον.

Κύριε πρόεδρε, θα λέγατε ότι βαδίζουμε σιγά σιγά προς έναν νέο Ψυχρό Πόλεμο;

Τα πρώτα βήματα έχουν ήδη γίνει. Οσο ήμουν Υπουργός Εξωτερικών στη Σοβιετική Ενωση, καταναλώσαμε πολύ χρόνο σε προσπάθειες τερματισμού του ψυχροπολεμικού αδιεξόδου. Η εγκατάσταση της αντιπυραυλικής ασπίδας στη Ανατολική Ευρώπη μάς πάει πίσω σε εκείνες τις εποχές. Εάν υλοποιηθεί, θα πυροδοτήσει μια αλυσίδα «δράσεων και αντιδράσεων» που θα οδηγήσουν σε έναν νέο Ψυχρό Πόλεμο.

Πόσο πιστεύετε ότι θα επηρεάσει αυτή την εξέλιξη η εκλογή του Μπαράκ Ομπάμα στην προεδρία των ΗΠΑ;

Ο Ομπάμα δείχνει ισορροπημένος και έξυπνος άνθρωπος. Οσο για την νέα εποχή στην παγκόσμια πολιτική την οποία πρεσβεύει, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τις σχέσεις Ηνωμένων Πολιτειών -Ρωσίας, αυτήν θα πρέπει να τη δούμε στην πράξη.
ETHNOS

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube