Weather Icon
Γενικά θέματα 7 Νοεμβρίου 2008

Θέμα χρόνου η τουρκοποίηση της Κύπρου

Θέμα χρόνου η τουρκοποίηση της Κύπρου


Εάν αποτελματωθούν οι συνομιλίες, εάν δεν σταματήσει η εισροή εποίκων στην Κύπρο, “οφείλουμε να ειδοποιήσουμε την Ευρώπη ότι η Κύπρος πλέον είναι θέμα χρόνου να τουρκοποιηθεί με τους έποικους”, δήλωσε σήμερα ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος Β΄.
Ερωτηθείς ποια είναι η γνώμη του για τις συνομιλίες και ερωτηθείς ότι κάποιοι και ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας παρουσιάστηκαν ενοχλημένοι από τις δηλώσεις του Αρχιεπισκόπου για το Κυπριακό, ο Μακαριώτατος είπε ότι πάντοτε λέει ευθαρσώς…την άποψη του.
«Εχω δώσει συνεντεύξεις. Το έχουν σχολιάσει αρκετοί και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ίσως με κάποιο ειρωνικό ύφος, αλλά αυτό δεν με πειράζει. Αν πρόσεχε τις δηλώσεις μου ίσως δεν θα έκανε αυτό το μορφασμό. Εγώ δεν είπα έτσι, εκεί και ως έτυχε να πάμε να κλείσουμε τις διόδους. Είπα είναι ξεκάθαρη η πολιτική της Αγκυρας. Ομιλεί ξεκάθαρα περί δύο κρατών. Είναι ξεκάθαρη η θέση ότι τα τούρκικα στρατεύματα θα μείνουν μέχρι τη λύση και μετά τη λύση θα αποφασίσουν αν θα φύγουν και μάλιστα με επεμβατικά δικαιώματα. Ακούμε τον κ. Ταλάτ να ομιλεί ξεκάθαρα περί της λεγόμενης παρθενογένεσης. Λέει ότι δεν υπάρχουν έποικοι. Και είναι η μία πλευρά αυτή. Και από την άλλη πλευρά ακούμε τον Πρόεδρο και τους περί τον Πρόεδρο ότι πηγαίνουμε για λύση. Είπα και στον ίδιο ότι αυτά είναι εκ διαμέτρου αντίθετα . Δεν παντρεύονται. Πώς θα πάμε για λύση; Και συνέχισα να λέω ότι εάν αποτελματωθούν οι συνομιλίες, εάν δεν σταματήσει η εισροή εποίκων στην Κύπρο, οφείλουμε να ειδοποιήσουμε την Ευρώπη ότι η Κύπρος πλέον είναι θέμα χρόνου να τουρκοποιηθεί με τους έποικους, διότι πληθυσμό πολύ η Τουρκία έχει και μπορεί να φέρει εδώ όσους θέλει και εμείς δεν μπορούμε να τους εμποδίσουμε. Να ειδοποιηθούν τα Ηνωμένα Εθνη, οι μεγάλες δυνάμεις πώς θα αντιμετωπισθεί το θέμα των εποίκων, γιατί εάν μείνουν ανενόχλητοι είναι θέμα ελαχίστου χρόνου την Κύπρο να την τουρκοποιήσουν», συμπλήρωσε.
Εάν δεν σταματήσουν, συνέχισε, οι ενταξιακές συνομιλίες, να έχει κάποιο κόστος η Τουρκία, εάν δεν επέμβουν οι μεγάλες δυνάμεις νομίζω δεν έχουμε άλλη εκλογή παρά να κλείσουμε τις διόδους.
«Αυτό είπα. Ποιο είναι το όραμα του Προέδρου; Ποιο είναι όραμα της πολιτικής ηγεσίας; Θα πηγαίνουμε έτσι στα τυφλά; Πρέπει να έχουμε κάποιο σχεδιασμό. Εάν θα συνεχίσουν οι έποικοι να εισρέουν στο έδαφος της Κυπριακής Δημοκρατίας που θα φθάσουμε; Μας απασχολεί σαν Εκκλησία και φοβούμαστε ότι είναι θανάσιμος κίνδυνος εάν δεν βάλουμε τροχοπέδη σε αυτή την κατάσταση», πρόσθεσε.
Σε ερώτηση τι ήταν αυτό που τον ενόχλησε από το σχόλιο του Προέδρου της Δημοκρατίας, ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου είπε: «Δεν με ενόχλησε καθόλου. Εγώ ούτε καν τον είδα. Αλλά μου είπαν ότι έκανε ένα μορφασμό και με ειρωνεία είπε: α, είπε το και τούτο ο Αρχιεπίσκοπος; Εγώ δεν τον είδα. Αλλοι μου μετέφεραν. Εγώ έκανα αυτή την ανάλυση στην συνέντευξη μου. Εάν του είπαν του Προέδρου μόνο ότι είπε να κλείσουν τα «σύνορα» μπορώ να το δικαιολογήσω κάπως. Αλλά ένας έμπειρος πολιτικός, όπως είναι ο Πρόεδρος, έπρεπε τουλάχιστον να ενημερωθεί πρώτα και έπειτα να κάνει το σχόλιο του, έστω και δια μορφασμού».
Απαντώντας σε ερώτηση εάν είχε οποιαδήποτε συνάντηση μαζί του ή οποιαδήποτε τηλεφωνική επικοινωνία, ο Μακαριώτατος ανέφερε ότι αυτό εσχάτως έγινε και δεν είχε καμία συνάντηση.

Δεν έχουν τίποτα να μοιράσουν
Ερωτηθείς ποια είναι η σχέση του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου είπε ότι δεν έχει τίποτα να μοιράσει με τον Πρόεδρο.
«Δεν έχω, όπως και εκείνος δεν νομίζω να έχει οτιδήποτε εναντίον εμού. Μάλλον επιβάλλεται μία συνεργασία γιατί με τη συνεργασία μπορεί να προκύψει καλό. Με τις διαφωνίες και με την απομάκρυνση του ενός από τον άλλο, σίγουρα θα προκύψει κακό, μία αρνητική κατάσταση, την οποία ούτε εγώ επιθυμώ και πιστεύω ότι ούτε εκείνος θα θέλει κάτι τέτοιο», κατέληξε.

Παραδοχή Μάρκου
ΤΟΥ ΚΩΣΤΑΚΗ ΑΝΤΩΝΙΟΥ

Οι παραχωρήσεις του Προέδρου Χριστόφια, στο θέμα των εποίκων και της εκ περιτροπής προεδρίας, κατέστησαν την Τουρκία σκληρότερη, παραδέκτηκε ο Υπουργός Εξωτερικών Μάρκος Κυπριανού και έκαμε έκκληση προς τη Βρετανία και άλλες «φιλικές», όπως τις αποκάλεσε, χώρες να ενεργήσουν προς την Άγκυρα, ώστε να μην περιορίζεται σε δηλώσεις για υποστήριξη του διαλόγου, αλλά να συμβάλει ώστε να υπάρξει αποτέλεσμα με την επανένωση της Κύπρου.
Ο κ. Κυπριανού, που μιλούσε σε δείπνο στο Λονδίνο, το οποίο παρέθεσε η Ελληνική Κυπριακή Αδελφότητα, αναφέρθηκε στις χειρονομίες του Προέδρου Χριστόφια για παραμονή 50.000 εποίκων και για εκ περιτροπής προεδρία, ως ένδειξη καλής θέλησης, όπως είπε, και τόνισε ότι αυτές δεν είχαν «αμοιβαία ανταπόκριση. Αντίθετα», τόνισε, «η στάση της Τουρκίας έγινε σκληρότερη».
Ο Υπουργός Εξωτερικών παραδέκτηκε, επίσης, ότι στις συνομιλίες δεν υπάρχει αξιόλογο αποτέλεσμα και η μέχρι τώρα πορεία τους δεν είναι θετική. Ωστόσο, χαρακτήρισε θετικό το ότι οι δύο πλευρές συνομιλούν ύστερα από τέσσερα χρόνια, και έχουν ως στόχο τη λύση της ομοσπονδίας με μια κυριαρχία, μια υπηκοότητα και μια διεθνή προσωπικότητα. Το θέμα, όμως, δήλωσε, είναι οι προτάσεις που υποβάλλονται να εξυπηρετούν αυτό το βασικό στόχο.
Ο Μάρκος Κυπριανού τόνισε δύο βασικές αρχές:
1. Το νέο ομόσπονδο κράτος να είναι αποτέλεσμα μετεξέλιξης της Κυπριακής Δημοκρατίας σε ομοσπονδία και όχι ένωσης δύο ανεξαρτήτων κρατών και
2. Δεν θα υπάρχουν εγγυήσεις. Η υπόσταση της Κύπρου ως πλήρους μέλους της Ε.Ε. είναι η καλύτερη εγγύηση.

Έθεσε θέμα σφετερισμού
Αναφερόμενος στη συνάντησή του με το Βρετανό Υπουργό Εξωτερικών Ντέιβιντ Μίλιμπαντ, δήλωσε ότι έθεσε δύο ειδικά θέματα. Το πρώτο αφορά στο σφετερισμό των ελληνοκυπριακών περιουσιών, για το οποίο ζήτησε πιο αποτελεσματική στάση εκ μέρους του Ηνωμένου Βασιλείου, πέραν των προειδοποιήσεων στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Εξωτερικών, διότι, όπως είπε, εκτός από την αδικία σε βάρος των Ελληνοκυπρίων, γίνεται πιο δύσκολη η εξεύρεση λύσης του Κυπριακού.
Το δεύτερο θέμα που έθεσε ήταν το θέμα των αγνοουμένων, που χάθηκαν στην Τουρκία. Ζήτησε όπως η Τουρκία δώσει λόγο.
Σχετικά με τις κυπρο-βρετανικές σχέσεις, ο κ. Κυπριανού δήλωσε ότι βρίσκονται σε μια νέα φάση και διευκρίνισε ότι οι σχέσεις Βρετανίας-Τουρκίας δεν μπορούν να αποτελέσουν εμπόδιο στις κυπρο-βρετανικές σχέσεις.

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube