Weather Icon
Γενικά θέματα 21 Νοεμβρίου 2008

«Αποδυναμώνονται οι ΗΠΑ», εκτιμά αμερικανική έρευνα

«Αποδυναμώνονται οι ΗΠΑ», εκτιμά αμερικανική έρευνα

Η οικονομική και πολιτική επιρροή των ΗΠΑ θα υποχωρήσει τις επόμενες δύο δεκαετίες και ο κόσμος θα γίνει πιο επικίνδυνος απ’ ότι είναι σήμερα, με ελλείψεις σε τρόφιμα και νερό αλλά με αφθονία σε όπλα, όπως προβλέπουν οι αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών.

Η ανάλυση του Εθνικού Συμβουλίου Πληροφοριών που τιτλοφορείται «Παγκόσμιες Τάσεις το 2025» υποστηρίζει ότι η τρέχουσα οικονομική κρίση στη Γουόλ Στριτ είναι η αρχή μιας παγκόσμιας επανεξισορρόπησης ενώ ο ρόλος του αμερικανικού δολαρίου θα αποδυναμωθεί μέχρι του σημείου που θα γίνει ένα νόμισμα «πρώτο μεταξύ ίσων».

Η έκθεση αυτή, που βασίζεται στην ανάλυση των τάσεων από Αμερικανούς ειδικούς, είναι πιο απαισιόδοξη για το μέλλον των ΗΠΑ σε σχέση με τις προηγούμενες, που…γίνονται κάθε πέντε χρόνια. Σημειώνει όμως ότι το αποτέλεσμα θα εξαρτηθεί εν μέρει από τις ενέργειες της ηγεσίας.

«Τα επόμενα 20 χρόνια της μετάβασης σε ένα νέο σύστημα είναι γεμάτα με κινδύνους», τονίζεται στο κείμενο.

Σύμφωνα με τους ειδικούς η Κίνα και η Ινδία είναι πιθανό να αυξήσουν την επιρροή τους και να ανταγωνίζονται στο μέλλον τις ΗΠΑ. Οι δυνατότητες της Ρωσίας δεν είναι και τόσο βέβαιες όμως το Ιράν, η Τουρκία και η Ινδονησία ενδέχεται επίσης να αυξήσουν τη δύναμή τους.

Μέχρι το 2025 θα έχει ολοκληρωθεί ή θα οδεύει προς την ολοκλήρωσή της η στροφή προς την ενέργεια που δεν θα βασίζεται στο πετρέλαιο. Οι βελτιωμένες τεχνολογίες στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (όπως ο ήλιος και ο άνεμος) αποτελούν την καλύτερη ευκαιρία για μια γρήγορη μετάβαση, σε χαμηλό κόστος.

Η υπερθέρμανση του πλανήτη θα είναι έως τότε αισθητή και η έλλειψη νερού, τροφίμων και ενέργειας μπορεί να πυροδοτήσει συγκρούσεις.

«Το διεθνές σύστημα, όπως οικοδομήθηκε μετά το Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, θα είναι σχεδόν αγνώριστο το 2025, λόγω της ανάδειξης των αναπτυσσόμενων δυνάμεων, της παγκοσμιοποιημένης οικονομίας και της ιστορικής μεταφοράς του πλούτου από τη Δύση στην Ανατολή» σημειώνεται στην έκθεση.

«Μολονότι οι ΗΠΑ πιθανότατα θα παραμείνουν η πιο ισχυρή δύναμη, η σχετική ισχύς τους, ακόμη και στο στρατιωτικό τομέα, θα υποχωρήσει και η δραστικότητά τους θα περιοριστεί. Οι στρατηγικές αντιπαλότητες είναι πιθανότερο ότι θα αφορούν το εμπόριο, τις επενδύσεις και τις τεχνολογικές καινοτομίες αλλά δεν μπορούμε να αποκλείσουμε ένα σενάριο επιστροφής στο 19ο αιώνα, με κούρσα εξοπλισμών, εδαφική επέκταση και στρατιωτικούς ανταγωνισμούς» καταλήγει η έκθεση.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube