Weather Icon
Γενικά θέματα 7 Νοεμβρίου 2008

Οι αλεβίτες κάνουν πορεία στην Άγκυρα

Οι αλεβίτες κάνουν πορεία στην Άγκυρα

Xάρτης νομών της Τουρκίας. Στους νομούς που υπάρχει μπλε χρώμα κατοικούν μεγάλες κοινότητες αλεβιτών. Όπου η γραμμοσκίαση είναι αχνότερη, οι αλεβιτικοί πληθυσμοί είναι μειοψηφία.

Η Ομοσπονδία Ενώσεων Αλεβιτών Τουρκίας (Alevi Birliği Federasyonu, ABF), έχει προγραμματίσει συγκέντρωση στην πλατεία Sıhhiye Meydanı της Άγκυρας με σκοπό να διαδηλώσει και να απαιτήσει από την κυβέρνηση την άρση του υποχρεωτικού μαθήματος των θρησκευτικών, τη διάλυση του υπουργείου θρησκευτικών υποθέσεων και την αναγνώριση των τζέμεβι (cemevi) ως χώρων επίσημης λατρείας των αλεβιτών, όπως ισχύει για τα ισλαμικά τεμένη των σουνιτών.
Η εκδήλωση, που διοργανώνεται από την Ομοσπονδία Ενώσεων Αλεβιτών Τουρκίας (ABF), δεν έχει τη στήριξη του αλεβιτικού ιδρύματος Cem Vakfı, που είναι…ένα από τα πιο ισχυρά σωματεία και διατηρεί καλές σχέσεις με το κατεστημένο και το τουρκικό κράτος, όπως και άλλων αλεβιτικών ενώσεων, κυρίως από διάφορες περιοχές της κεντρικής και της δυτικής Ανατολίας, που παραδοσιακά κρατούν μια στάση κοντά στο κεμαλικό κράτος.
Από τους πρωτεργάτες της εκδήλωσης είναι οι σύλλογοι Pir Sultan, οι οποίοι έχουν πιο ριζοσπαστικές θέσεις απέναντι στην πολιτική αφομοίωσης που τηρεί παραδοσιακά το τουρκικό κράτος, όσον αφορά τις εθνικές και θρησκευτικές μειονότητες που κατοικούν στην Ανατολία.
Ο Turan Eser, εκ μέρους της Ομοσπονδίας Ενώσεων Αλεβιτών Τουρκίας, (Alevi Birlikleri Federasyonu), δήλωσε για το θέμα:
“Εμείς οι αλεβίτες θέλουμε την αποθρησκευτικοποίηση του κράτους, το οποίο θα πρέπει να αποκτήσει δημοκρατικά, κοινωνικά και κοσμικά χαρακτηριστικά, όπως και τα χαρακτηρισιτκά του κράτους δικαίου. Τα μηνύματα και τα αιτήματα της συγκέντρωσης και της πορείας είναι καθαρά: Εμείς οι αλεβίτες, που εκπληρώνουμε ανεξαιρέτως όλες τις υποχρεώσεις μας προς το κράτος και πληρώνουμε αγόγγυστα τους φόρους προς το τουρκικό κράτος, θέλουμε να ζήσουμε σ’ αυτά τα εδάφη χωρίς διακρίσεις, χωρίς αποκλεισμούς και χωρίς τον κίνδυνο της αφομοίωσης, σε συνθήκης ειρήνης, ισότητας και ισονομίας, διατηρώντας ελεύθερα την πολιτιστική μας ταυτότητα”.
Ο Εσέρ τόνισε ότι στη διαδήλωσή τους θα αναφερθούν στην πληθώρα των τζαμιών και των σχολών εκμάθησης του κορανίου, τα οποία θεωρούν εμπόδιο στο διαφωτισμό της τουρκικής κοινωνίας, ενώ ο πρόεδρος της ομοσπονδίας Αλεβί-Μπεκτασί (Alevi-Bektaşi Federasyonu), Ali Balkız, είπε:
“Με τη διαδήλωσή μας θέλουμε να προειδοποιήσουμε το κράτος και την κυβέρνηση”.
Να σημειωθεί ότι στην Τουρκία ζου περίπου 20 εκατομμύρια αλεβίτες, το ένα τρίτο των οποίων είναι κουρδικής καταγωγής.
Οι αλεβίτες σε γενικές γραμμές είναι άνθρωποι προοδευτικοί και δημοκράτες, ενώ οι κοινωνίες των αλεβιτών έχουν πανομοιότυπα χαρακτηριστικά με τις κοινωνίες των Ελλήνων που κατοικούσαν στη Μικρά Ασία μέχρι το 1923.

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube