Weather Icon
Γενικά θέματα 8 Νοεμβρίου 2008

Σκληρό μήνυμα Μεντβέντεφ, αμετακίνητη η ρωσική πολιτική

Σκληρό μήνυμα Μεντβέντεφ, αμετακίνητη η ρωσική πολιτική

Το γράφημα είναι από το ΈΘΝΟΣ

The Economist

Τού πήρε λίγο χρόνο του Ρώσου προέδρου Ντμίτρι Μεντβέντεφ να βρει την κατάλληλη χρονική στιγμή για την πρώτη του ομιλία για την κατάσταση της Ρωσίας. Η ημερομηνία άλλαξε δύο φορές, πριν το Κρεμλίνο καταλήξει στην 5η Νοεμβρίου. Η επιλογή της είχε στόχο να αποδείξει πως η ρωσική ατζέντα δεν επηρεάζεται από συνήθη γεγονότα, όπως οι προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ. Παράλληλα, όμως, μαρτυρούσε και την ανάγκη για προσέλκυση της προσοχής από το στρατόπεδο…του αντιπάλου: τη στιγμή που ο κόσμος άκουγε την επινίκια ομιλία του Ομπάμα, ο Μεντβέντεφ παρουσίαζε μία ρωσική εκδοχή της δημοκρατίας. Το κρατικό δελτίο ειδήσεων αφιέρωσε 45 λεπτά στον κ. Μεντβέντεφ, αφήνοντας μόλις πέντε για τον Ομπάμα.

Δύο σημαντικά γεγονότα

Τα δύο βασικότερα γεγονότα της χρονιάς ήταν, κατά τον Μεντβέντεφ, ο πόλεμος στη Γεωργία τον περασμένο Αύγουστο και η διεθνής οικονομική κρίση. Η Αμερική φέρει ευθύνες για αμφότερα. Ο πόλεμος προήλθε από την πολιτική της αμερικανικής κυβέρνησης και η οικονομική κρίση από την έπαρση και τον εγωισμό της. Αγνόησε τις συμβουλές χωρών, όπως η Ρωσία, και υπονόμευσε τις αγορές όλου του κόσμου. Παρ’ όλα αυτά υποσχέθηκε πως η Ρωσία ούτε θα αναδιπλωθεί στον Καύκασο, ούτε θα συμπαρασυρθεί από την οικονομική κρίση. Ο Μεντβέντεφ δεν αναφέρθηκε καν στη νίκη Ομπάμα στην ομιλία του και παρέλειψε να τον συγχαρεί (έστειλε τηλεγράφημα αργότερα). Αφησε, μάλιστα, να εννοηθεί ότι εναπόκειται στην Αμερική να προβεί σε κάποια χειρονομία καλής θέλησης για να βελτιώσει τη σχέση της με τη Μόσχα.

Στρατιωτική απειλή

Παράλληλα, απάντησε στην προς ανατολάς επέκταση του ΝΑΤΟ και την ανάπτυξη της αντιπυραυλικής ασπίδας στην Πολωνία και την Τσεχία, εξαγγέλλοντας την τοποθέτηση πυραύλων Ισκαντέρ στο Καλίνινγκραντ, στα σύνορα της Ευρώπης, και την εγκατάσταση συστήματος ηλεκτρονικών αντιμέτρων, που θα προκαλεί παρεμβολές στην αμερικανική αμυντική ασπίδα. Ο Αλεξάντερ Γκολτς, Ρώσος στρατιωτικός αναλυτής, εκτιμά πως για πρώτη φορά μετά τον Ψυχρό Πόλεμο η Ρωσία διακήρυξε ανοιχτά την πρόθεσή της να δημιουργήσει μία στρατιωτική απειλή στη Δύση. Αν μπορεί αυτό το σχέδιο να υποστηριχθεί από αληθινές στρατιωτικές δυνατότητες, είναι άλλο ερώτημα.Η χρονική συγκυρία αυτής της απειλής μοιάζει εξόχως παράδοξη: ακόμη και τα γεράκια της ΕΣΣΔ περίμεναν τουλάχιστον έξι μήνες μετά τις εκλογές στις ΗΠΑ για να αρχίσουν τις εξαγγελίες στον τομέα της στρατιωτικής στρατηγικής. Μετά τις επιθέσεις του εναντίον των ΗΠΑ, ο Μεντβέντεφ αφιέρωσε το μεγαλύτερο μέρος της 90λεπτης ομιλίας στη ρωσική πολιτική. Η φιλελεύθερη ρητορική του θα μπορούσε να είναι ενός πολιτικού της αντιπολίτευσης. Καταφέρθηκε εναντίον της υπερβολικής γραφειοκρατίας που δεν έχει άλλο αποτέλεσμα πέραν της διαφθοράς και απηύθυνε αυστηρή προειδοποίηση κατά της κρατικής ανάμειξης στις ιδιωτικές επιχειρήσεις. Τέλος, ο Μεντβέντεφ μίλησε με σεβασμό για το Σύνταγμα, προτείνοντας ωστόσο μια σημαντική αλλαγή, να επιμηκυνθεί η προεδρική θητεία από 4 σε 6 χρόνια και η θητεία του Κοινοβουλίου από 4 σε 5 χρόνια. Η αλλαγή δεν ήταν δική του ιδέα. Την υπαινίχθηκε πρώτος ο Πούτιν, τον περασμένο χρόνο, καθώς θα ωφεληθεί περισσότερο από αυτή. Η αλλαγή θα ισχύσει από την επόμενη προεδρική εκλογή. Αν ο Πούτιν που θεωρείται το πραγματικό αφεντικό της Ρωσίας αποφασίζει να επιστρέψει στην εξουσία μετά τη λήξη της θητείας Μεντβέντεφ το 2012, τότε θα μπορεί να προσβλέπει στην εξουσία για τα επόμενα 12 χρόνια.
KATHIMERINH

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube