Weather Icon
Γενικά θέματα 30 Νοεμβρίου 2008

Στην Κούβα ο Μεντβέντεφ

Στην Κούβα ο Μεντβέντεφ

Ο Ντ. Μεντβέντεφ με τον Ραούλ Κάστρο χθες στην Αβάνα. Στόχος της επίσκεψης του Ρώσου προέδρου η αναθέρμανση των σχέσεων της Μόσχας με τον τέως στενό σύμμαχο της Σοβιετικής Ενωσης
Συμφωνίες για την εξόρυξη πετρελαίου και νικελίου αναμένεται να υπογράψει ο Ρώσος πρόεδρος με την κυβέρνηση του Ραούλ Κάστρο.
Μια νέα σελίδα στις σχέσεις Μόσχας-Αβάνας σηματοδοτεί η χθεσινή επίσκεψη του Ντμίτρι Μεντβέντεφ στην Κούβα, τελευταίο σταθμό της περιοδείας του στη Λατινική Αμερική, που σκοπό έχει την ενίσχυση του προφίλ της Ρωσίας στην περιοχή.
Εν μέσω έντασης που έχει πυροδοτήσει στο Κρεμλίνο η επικύρωση από τη Γερουσία της Τσεχίας των αμερικανικών σχεδίων για επέκταση της αντιπυραυλικής ασπίδας, η Μόσχα δείχνει αποφασισμένη να «ανταποδώσει» τη δραστηριοποίηση των ΗΠΑ στην άλλοτε ρωσική σφαίρα επιρροής με… το ίδιο νόμισμα.
Μετά την υπογραφή σημαντικών συμφωνιών στη Βενεζουέλα, όπου…συναντήθηκε με τον πρόεδρο της χώρας, Ούγκο Τσάβες, αλλά και με τους ομολόγους του από τη Βολιβία και τη Νικαράγουα, ο Ρώσος ηγέτης προσγειώθηκε στο έδαφος του παλιού ψυχροπολεμικού συμμάχου της Ρωσίας με στόχο την αναθέρμανση των σχέσεων.
Οπως επισημαίνουν αναλυτές, παρά το γεγονός ότι οι δύο χώρες συνέχισαν να διατηρούν φιλικούς δεσμούς μετά τη διάσπαση της Σοβιετικής Ενωσης το 1991, η ατμόσφαιρα «ηλεκτρίστηκε» μετά την επίσκεψη στη χώρα, το 2000, του Ρώσου πρώην προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν, ο οποίος ξεκαθάρισε στους Κουβανούς ότι η Μόσχα δεν προτίθεται να διαγράψει το χρέος τους από τη σοβιετική περίοδο.
Εχοντας συνάψει στο Καράκας συμφωνίες για τη διερεύνηση και εκμετάλλευση πετρελαϊκών κοιτασμάτων, αλλά και τη συνεργασία στον τομέα της πυρηνικής ενέργειας, ο Μεντβέντεφ αναμένεται να εκμεταλλευτεί την επίσκεψή του στην Κούβα για να διευρύνει ακόμα περισσότερο τη ρωσική παρουσία στην περιοχή, ενώ μέχρι χθες δεν ήταν γνωστό εάν προτίθεται να συναντηθεί με τον 82χρονο πρώην πρόεδρο της χώρας, Φιντέλ Κάστρο.
Οπως επισημαίνουν τα ΜΜΕ, ο Ρώσος πρόεδρος αναμένεται να υπογράψει με τον Κουβανό ομόλογό του, Ραούλ Κάστρο, συμφωνίες συνεργασίας στον τομέα εξόρυξης νικελίου αλλά και πετρελαίου στα χωρικά ύδατα της Κούβας στον Κόλπο του Μεξικού.
Σύμφωνα με αναλυτές, η ευκαιρία που έχουν σήμερα Ρωσία και Κούβα να ενισχύσουν τους δεσμούς τους είναι καλύτερη από ποτέ άλλοτε στη μεταψυχροπολεμική εποχή.
Οπως επισημαίνουν, η άνοδος στην εξουσία του 77χρονου Ραούλ Κάστρο τον περασμένο Φεβρουάριο δίνει νέες προοπτικές στη σχέση των δύο χωρών, καθώς ο αδελφός του Φιντέλ διατηρούσε ανέκαθεν εξαιρετικές σχέσεις με τους Ρώσους αξιωματούχους, ενώ όντας υπουργός Αμυνας θεωρούνταν από τους μεγαλύτερους θαυμαστές της Σοβιετικής Ενωσης.

ΜΕΛΙΝΑ ΧΑΡΙΤΑΤΟΥ
ΕΘΝΟΣ
Σχετικά άρθρα: Τι γυρεύει η αρκούδα στην αυλή των ΗΠΑ, ΤΟ ΒΗΜΑ

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube