REAL TIME |

Weather Icon
Γενικά θέματα , ΝΑΤΟ 17 Νοεμβρίου 2008

Υποτιθέμενος φίλος και σύμμαχος

Το άρθρο που ακολουθεί γράφτηκε το Φεβρουάριο του 2001, εν μέσω βαθειάς οικονομικής και πολιτικής κρίσης που αντιμετώπιζε τότε η Τουρκία.

Τίτλος: Υποτιθέμενος φίλος και σύμμαχος
Εφημερίδα ΤΟΥΡΚΙΓΕ, 27- 02- 2001

Ο αντιστράτηγος εν αποστρατεία Ατίφ Έρτσικάν είχε αναφέρει κάποιο γεγονός που έζησε, στον υποστράτηγο εν αποστρατεία Ιλχάν Ατάμπας, όταν υπηρετούσαν μαζί. Τότε ο Ατίφ Ερτσικάν, ήταν Διευθυντής Πληροφοριών της 3ης Στρατιάς.
Κάποια από τις προηγούμενες μέρες συναντήθηκαν στην Άγκυρα και ο Ατάμπας θυμήθηκε…το ανέκδοτο. Ο Ερτσετίν είπε ότι όντως είχε ζήσει ένα τέτοιο περιστατικό. Ποιό ήταν το περιστατικό; Ας το ακούσουμε από τον ίδιο τον Ατάμπας:
Έτος 1960… Εκείνες τις ημέρες ο Ερτσικάν υπηρετούσε στο στρατηγείο του ΝΑΤΟ ως συνταγματάρχης. Το στρατηγείο δεν είχε μεταφερθεί ακόμη από την Ουάσιγκτον στο Παρίσι. Γίνεται κάποιοια συνάντηση με θέμα τον ψυχολογικό πόλεμο κατά της Σοβιετικής Ένωσης. Σκοπός η κατάρρευση της Σ.Ε. Καθώς τελείωνε η συνάντηση, οι αξιωματικοί λαμβάνουν από ένα φάκελο για να το μελετήσουν και να καταθέσουν τις απόψεις τους. Δίνουν ένα και στον Ερτσικάν.

-Μετά;

-Όλοι πηγαίνουν στα δωμάτιά τους. Χτυπάει η πόρτα του Ερτσικάν και μπαίνουν ένας Αμερικανός και δύο Άγγλοι αξιωματικοί. Χαρετιούνται. Οι αξιωματικοί διευκρινίζουν στον Ερτσετίν ότι κατά λάθος του δόθηκε ο φάκελος και του ζητούν να τον επιστρέψει! Ο Ερτσετίν αντιδρά λέγοντας ότι ήταν φυσιολογικό να λάβει το φάκελο όπως και κάθε αξιωματικός σχεδιασμού που συμμετείχε στη συνάντηση. Ξεκινά λογομαχία μεταξύ τους και ο Ερτσετίν βλέποντας ότι χοντραίνει η κατάσταση κλειδώνει το φάκελο στο συρτάρι του. Οι αξιωματικοί του λένε απειλητικά να μη διαβάσει το φάκελο το περιεχόμενο του οποίου είναι απόρρητο. Όταν ο Ερτσετίν δηλώνει ότι θα το διαβάσει και θα πράξει τα πρέποντα ενημερώνοντας και το Τουρκικό Γενικό Επιτελείο, οι αξιωματικοί φεύγουν οργισμένοι συνεχίζοντας να απειλούν.

-Τί υπήρχε στο φάκελο;

-Περίληψη: Πώς θα επιτευχθεί η κατάρρευση της Σ.Ε; Το πρόβλημα δεν είναι η κατάρρευση, το ΝΑΤΟ είναι σίγουρο γιαυτό. Το θέμα είναι, ‘τί θα γίνει μετά τη κατάρρευση της Σ.Ε.’; Εδώ ζητούνται απόψεις και παραθέτονται οι πιθανότητες! Στην τότε έκθεση του ΝΑΤΟ υπάρχει μία προσέγγιση παρόμοια με σήμερα… Το τοπίο θολώνει. Δηλαδή οι Τουρκικές Δημοκρατίες ανεξαρτοποιούνται και εκεί ακριβώς αρχίζει το πρόβλημα. ‘Τί θα γίνει σε περίπτωση που οι Τουρκικές Δημοκρατίες κινηθούν συλλογικά’; Εκεί είναι που ζητούνται μέτρα και απόψεις. Λαμβάνονται αξιολογήσεις από τους αξιωματικούς σχεδιασμού για να ανακοπεί η ένωση και η εξέλιξη του Τουρκικού κόσμου.

-Ένας φάκελος μέτρων κατά της Τουρκίας και του Τουρκικού κόσμου!

-Ναι. Πριν τριάνταχρόνια είδαν τη φωτογραφία του σήμερα. Οι δυτικοί φίλοι, δεν ‘θέλουν ούτε το θάνατο της Τουρκίας, αλλά ούτε και την ύπαρξή της’.

Με λίγα λόγια είναι μία περίληψη όσων ζούμε στις μέρες μας. Ξαναζήσαμε το περιστατικό αυτό με τον Ερτσετίν. Δεν έχει αλλάξει τίποτα. Δεν επιτρέπουν στη Τουρκία να ασχοληθεί με τα προβλήματά της, απασχολώντας τη χώρα και τους ανθρώπους μας με τεχνητά προβλήματα και επικαιρότητες όπως είναι η δήθεν Αρμενική γενοκτονία, η οικονομική κρίση. Εφαρμόζουν διπλά στάνταρ για τη Τουρκία. Αλλά πλέον τα γνωρίζουμε όλα.

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube