Weather Icon
Γενικά θέματα 18 Νοεμβρίου 2008

Η Τουρκία σχεδιάζει ήδη το πρώτο “παζάρι’ με τον Ομπάμα

Η Τουρκία σχεδιάζει ήδη το πρώτο “παζάρι’ με τον Ομπάμα

O χάρτης της ντροπής και της βαρβαρότητας, με τα στρατόπεδα συγκέντρωσης και τα δρομολόγια θανάτου των Αρμενίων

του Σάββα Καλεντερίδη
Ο Μπάρακ Ομπάμα, που είχε την αμέριστη συμπαράσταση των Αρμενίων αλλά και των Ελλήνων στο κρίσιμο διάστημα της προεκλογικής εκστρατείας, είχε δηλώσει ότι σε περίπτωση που εκλεγεί πρόεδρος των ΗΠΑ, θα αναγνωρίσει τη γενοκτονία των Αρμενίων. Μια τέτοια προοπτική θεωρείται καταστροφική για την Τουρκία, αφού στην ουσία θα σημάνει την επαναφορά στο προσκήνιο του Ανατολικού Ζητήματος ή για την ακρίβεια των εκρεμμοτήτων του Ανατολικού Ζητήματος.
Γι’ αυτό η Άγκυρα έχει αρχίσει τους υπολογισμούς για το “παζάρι” που θα κάνει με τον Ομπάμα, για να τον αποτρέψει από…την προεκλογική του δέσμευση προς τους Αρμενίους. Τα “όπλα” που υπολογίζει να χρησιμοποιήσει η Τουρκία είναι οι σχέσεις της με το Ισραήλ και το εβραϊκό λόμπι στις ΗΠΑ και η γεωστρατηγική θέση της Τουρκίας, που βρίσκεται στο επίκεντρο μια ευρύτερης περιοχής, στην οποία οι ΗΠΑ έχουν ζωτικά συμφέροντα.
Σε σχέση με τη γεωστρατηγική θέση της Τουρκίας, ο πρώτος υπολογισμός που κάνει η Άκγυρα είναι η ανάγκη που έχει η Ουάσιγκτον για να χρησιμοποιήσει τους οδικούς άξονες, τα εροδρόμια και τα λιμάνια της Τουρκίας, στη γιγαντιαία επιχείρηση της αποχώρησης των αμερικανικών στρατευμάτων από το Ιράκ.
Ακριβώς εκεί σποπεύει να “πατήσει” η Άγκυρα, για να υποχρεώσει τον Ομπάμα να υποχωρήσει από τη δέσμευσή του για αναγνώριση της γενοκτονίας των Αρμενίων. Να δώσει δηλαδή άδεια για να χρησιμοποιήσουν οι ΗΠΑ τους οδικούς άξονες, τα λιμάνια και τα αεροδρόμια για την αποχώρηση των 152.000 Αμερικανών στρατιωτών από το Ιράκ, με αντάλλαγμα το “θάψιμο” της γενοκτονίας των Αρμενίων. Με απλά λόγια, ανταλλαγή δρόμων και λιμανιών με βαρβαρότητα και αίμα.
Να δούμε ποια θα είναι η στάση του Ομπάμα σε αυτό το ζήτημα, που θα έχει ιδιαίτερο συμβολισμό για την εικόνα των ΗΠΑ τη νέα εποχή που σήμανε η εκλογή του Μπάρακ Ομπάμα.

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube