Weather Icon
Γενικά θέματα 19 Νοεμβρίου 2008

Κουμουτσάκος: «Εκτός ελληνικής υφαλοκρηπίδας το νορβηγικό ερευνητικό πλοίο»

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου των Εξωτερικών Γιώργος Κουμουτσάκος απαντώντας σε ερωτήσεις σχετικώς με το πλοίο νορβηγικής εταιρείας, το οποίο, τις προηγούμενες ημέρες, διενεργούσε έρευνες εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, δήλωσε ότι «η πλοιοκτήτρια εταιρεία και η τουρκική πλευρά έχουν ενημερωθεί ακριβώς για το ποιο τμήμα της περιοχής που έχει οριστεί από την Τουρκία ως τόπος των ερευνών βρίσκεται εντός ελληνικής υφαλοκρηπίδας, όπου η Ελλάδα ασκεί βεβαίως κυριαρχικά δικαιώματα και δεν μπορεί να γίνονται γεωφυσικές μελέτες ή έρευνες οποιουδήποτε τύπου χωρίς την άδειά της».

Ο κ. Κουμουτσάκος επισήμανε ακόμη το εν λόγω σκάφος…
κινείται πλέον εκτός ελληνικής υφαλοκρηπίδας, ενώ απαντώντας σε άλλη ερώτηση σχετικώς με το εάν τα στοιχεία που έδωσε η Ελλάδα σε αυτή την περίπτωση για την υφαλοκρηπίδα της είναι δεσμευτικά για τις διαπραγματεύσεις στο μέλλον διευκρίνισε:

«Τα στοιχεία που δώσαμε αφορούσαν το πώς η Ελλάδα θεωρεί ότι αποτυπώνεται στον χάρτη η ελληνική υφαλοκρηπίδα και στη συγκεκριμένη περίπτωση η υφαλοκρηπίδα του νησιού Καστελορίζου – με βάση την Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας τα νησιά έχουν υφαλοκρηπίδα – μόνο όμως στο κομμάτι που αφορούσε την περιοχή ερεύνης. Δεν επρόκειτο για συνολικό καθορισμό της υφαλοκρηπίδας. Είπαμε, δηλαδή, μέσα στο πλαίσιο της περιοχής έρευνας, πού είναι σύμφωνα με την ελληνική άποψη, το όριο της ελληνικής υφαλοκρηπίδας».
www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube