REAL TIME |

Weather Icon
Γενικά θέματα 15 Νοεμβρίου 2008

Έκαναν πίσω οι Νορβηγοί

Έκαναν πίσω οι Νορβηγοί

Το σκάφος που διενεργούσε έρευνα για πετρέλαιο νότια του Καστελόριζου ενημέρωσε ότι σταματά, μετά τις διπλωματικές κινήσεις της Αθήνας

Η πάγια τακτική της τουρκικής διπλωματίας να προκαλεί όταν η επικαιρότητα ευνοεί επαναλήφθηκε και αυτές τις ημέρες που ο Ερντογάν υποδύεται τον εκπρόσωπο του αναπτυσσόμενου κόσμου στην Ουάσιγκντον και την G20.

Έτσι, την Παρασκευή και την ώρα που ο τούρκος πρωθυπουργός κατευθυνόταν στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, νότια των Δωδεκανήσων η τουρκική φρεγάτα Γκεντίζ συνόδευε το το νορβηγικό ερευνητικό σκάφος «Malene Ostervold», για να πραγματοποιήσει έρευνες για πετρέλαιο, σε σημείο 80 ναυτικά μίλια νότια του Καστελόριζου, στο οποίο η ελληνική πλευρά έχει κατά το Δίκαιο της Θάλασσας τα δικαιώματα της υφαλοκρηπίδας σε μεγάλο μέρος του.

Στην περιοχή έσπευσε αμέσως η κανονιοφόρος Πολεμιστής, η οποία ενημέρωσε…

για τα παραπάνω το νορβηγικό πλοίο και είχε ανταλλαγή προφορικών θέσεων με το τουρκικό σκάφος, σχετικά με το καθεστώς της περιοχής.

Όπως έγινε γνωστό αργότερα από το ελληνικό ΥΠΕΞ και τον εκπρόσωπό του κ.Κουμουτσάκο, αμέσως έγιναν διαβήματα προς το Νορβηγό Πρέσβυ και τον Τούρκο Πρέσβυ στην Αθήνα, καθώς και στο Τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών στην Άγκυρα, σε επίπεδο Βοηθού Υφυπουργού Εξωτερικών.

Το Σάββατο, η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη επικοινώνησε με τον ομόλογό της της Νορβηγίας κ. Γιόνας Στέρε για το ίδιο θέμα. Ταυτόχρονα, ο Έλληνας πρέσβυς στο Όσλο επικοινώνησε με την πλοιοκτήτρια εταιρεία του Νορβηγικού ερευνητικού σκάφους προκειμένου να της γνωστοποιήσει τις σχετικές ελληνικές θέσεις.

Οι ελληνικές πιέσεις έφεραν αποτέλεσμα, καθώς στη συνέχεια, προφανώς μετά από αίτημα της νορβηγικής κυβέρνησης προς την εταιρεία, το ερευνητικό σκάφος έστειλε ενημερωτικό σήμα ότι σταμάτησε τις έρευνές του».

Φυσικά, τόσο το ΥΠΕΞ όσο και το υπουργείο Άμυνας βρίσκονται σε εγρήγορση, όσο το ερευνητικό σκάφος βρίσκεται στην περιοχή (και ο Ερντογάν στην Ουάσιγκντον, προσθέτουμε εμείς).

ETHNOS

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube