Weather Icon
Γενικά θέματα 8 Νοεμβρίου 2008

ΤΟ ΠΛΗΡΕΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΜΠΑΡΑΚ ΟΜΠΑΜΑ

Σικάγο, του Λάμπρου Παπαντωνίου, 5.11.08

Μετά την συντριπτική νίκη του Μπαράκ Ομπάμα, ως 44ου Προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών, δόθηκε στη δημοσιότητα ολόκληρο το πρόγραμμα της πολιτικής που θ΄ακολουθήσει, στο εσωτερικό και στο εξωτερικό της χώρας. Από το κείμενο διαφαίνεται ότι ο νεαρός Μαύρος χαρισματικός ηγέτης, από πολύ νωρίς είχε καταστρώσει το καθόλα μεστό πρόγραμμά του, το οποίο αν εφαρμοσθεί κατά την γράμμα, θα σημάνει την μεγαλύτερη μεταστροφή προς την αλλαγή από της συστάσεως του Αμερικανικού Έθνους. Χαρακτηριστικά λέγεται πως ο Μπαράκ Ομπάμα θα είναι ένας από τους καλύτερους Προέδρους της Αμερικής, σε μια περίοδο…κατά την οποία η χώρα διέρχεται την μεγαλύτερη κρίση στην ιστορία της, ιδιάιτερα την οικονομική, που συμπαρασύρει αναμφισβήτητα και την παγκόσμια οικονομική κρίση. Ουδέποτε στην αμερικανική και παγκόσμια πολιτική ιστορία υπήρξε τέτοιο φαινόμενο της ανόδου στην εξουσία των ΗΠΑ, με τέτοια απίστευτη ταχύτητα. Αναμφισβήτητα θεωρείται μέγα επίτευγμα και άθλος των Μαύρων της Αμερικής από τα σπλάχνα των οποίων και αναδύθηκε στην αμερικανική και παγκόσμια αρένα.

Το καταπληκτικό πρόγραμμά του σε γενικές γραμμές.

Θα επιβάλλει φόρους στους πλούσιους της Αμερικής, δίνοντας έτσι την δυνατότητα στους φτωχούς και στην μεσαία τάξη να ανασάνουν και να κινήσουν την αμερικανική οικονομία, με τις διάφορες οικονομικές παροχές που έχει κατά νου και ήδη έχει δεσμευθεί να κάνει. Βασικά πάνω σ΄αυτό τό θέμα, θα εφαρμόσει την οικονομική πολιτική Κλίντον, που έγινε αιτία να αναρρώσει η οικονομιία και να παραδώσει στον κ. Μπους πλεόνασμα. Ο κ. Μπους αναχωρεί με δημόσιο έλλειμα της ολκής των 500 δισεκατομμυρίων δολλαρίων. Συγκεκριμένα, θα φορολογήσει άγρια όσους κάνουν ετήσιο εισόδημα πάνω από 250 χιλιάδες δολλάρια, κάτι που ο κ. Μακέιν θεωρούσε ως τιμωρία του κεφαλαίου, γι΄αυτό και είχε επιλέξει και είχε στήσει την γελοία εκείνη ιστορία με τον υδραυλικό.

Θα ακολουθήσει την πολιτική του Προέδρου Μπους, που αποφασίσθηκε, κατά την έκτακτη σύσκεψη στο Λευκό Οίκο,στην οποία πήρε μέρος και ο ίδιος, δηλαδή της έγκρισης χρηματικού ποσού διάσωσης της αμερικανικής οικονομίας με το πακέτο των 700 δισεκατομμυρίων δολλαρίων, το οποίο ψήφισε και το Κογκρέσσο. Στο πακέττο αυτό, ο Μπαράκ Ομπάμα δεσμεύθηκε να εξασφαλίσει και ένα ανάλογο χρηματικό ποσό επιπρόσθετων δισεκατομμυρίων δολλαρίων προστασίας και της μεσαίας τάξεως. Σ΄αυτό περιλαμβάνει φοροαπαλαγές, παροχή 25 δισεκατομμυρίων δολλαρίων, πάταξη της ανεργίας, δημιουργία νέων εργασιών, ανέγερση νέων εθνικών οδών, επιδιορθώσεις Σχολείων, αυστηρές ποινές σε εκείνους που θα τολμήσουν να εκμεταλλευθούν τους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους. Και επιπρόσθετα απαιτεί από τις τράπεζες εκείνες, που λαμβάνουν χρήματα από το πακέττο της οικονομικής διάσωσης, να μη προχωρήσουν σε κατασχέσεις και πλειστηριασμούς κατοικιών, για χρονική περίοδο 90 ημερών, για να βρει τρόπους να τους στηρίξει και να τους βοηθήσει.

Με την επιβολή περισσοτέρων φόρων στους πλουσιότερους, ο Μπαράκ Ομπάμα φιλοδοξεί να σώσει το Αμερικανικό Κοινωνικό Σύστημα, που κινδυνεύει, κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά στην ιστορία. Και ειδικά για την διάσωση αυτού, θα επιβάλει φόρους 3 έως 4 τοις εκατό, σε όσους έχουν εισόδημα πάνω από 250 χιλιάδες δολλάρια. Επιπρόσθετα, έχει αποφασίσει να συνεισφέρει, για πρώτη φορά, συντάξεις σε όλους εκείνους, που δεν καλύπτονται από το ισχύον ομοσπονδιακό σύστημα και από τις εταιρείες στις οποίες εργάζονταν. Με άλλα λόγια, ουδέις πλέον ανασφάλιστος, γεγονός που δεν ίσχυε μέχρι σήμερα, με αποτέλεσμα την φτώχεια και την κοινωνική εξαθλίωση που έχει ξεπεράσει κάθε προγηγούμενο στην αμερικανική ιστορία. Σ΄αυτό, θα εξασφαλίσει και ομοσπονδιακά χρηματικά ποσά. Επιπλέον, θα περιορίσει στο ελάχιστο την φορολογία στους συνταξιούχους εκείνους, που κάνουν κάτω των 50 χιλιάδων δολλαρίων ετησίως.

Στο εμπόριο, ο Μπαράκ Ομπάμα θα συνεχίσει να υποστηρίζει την πολιτική της ελέυθερης αγοράς, και συνάμα θα επιφέρει αλλαγές και στην ΝΑΦΤΑ North American Free Trade Agreement, που έγινε Νόμος επί Κλίντον, το 1993. Ως Γερουσιαστής, ο Μπαράκ Ομπάμα ήταν από εκείνους που ψήφισαν, για την συνέχιση της πολιτικής της ανοιχτής αγοράς με το Ομάν, αλλά αντιτάχθηκε με την Κεντρική Αμερική και τις χώρες της Καραβαικής, με το αιτιολογικό υπάρχουν αδύναμο εργατικό δυναμικό και περιβαντολογικοί όροι. Παρομοίως, άσκησε κριτική στην πολιτική της ελεύθερης αγοράς του Προέδρου Μπους, που συνείψε με τη Νότιο Κορέα και την Κολομπία.

Ο Μπαράκ Ομπάμα αντιτάχθηκε σφόδρα στην εισβολή και κατοχή του Ιράκ από τις Ηνωμένες Πολιτείες και δεσμεύθηκε να αποσύρει όλες τις αμερικανικές δυνάμεις εισβολής και κατοχής, μέσα σε 16 μήνες, με εξαίρεση ορισμένες δυνάμεις που θα παραμείνουν εκεί. Η δέσμευση αυτή προβλέπεται να αντιμετωπίσει την σφοδρά αντίδραση του στρατιωτικού κατεστημένου με πρώτους τους διοικητές των μονάδων. Είναι απο εκείνους που υποστηρίζουν , πως η περαιτέρω αύξηση των αμερικανικών στρατιωτικών δυνάμεων θα συντελέσει στην αύξηση της βίας στο Ιράκ και στην αιματοχυσία. ΄Εχει επίσης δεσμευθεί, με την ανάληψη των προεδρικών του καθηκόντων, στις 20 Ιανουαρίου, να εξαπολύσει επιθετική διπλωματία με τις χώρες που συνορευόυν με το Ιράκ, συμπεριλαμβανομένης και της Συρίας, προκειμένου να επιφέρει σταθερότητα στην περιοχή.

Για τον πόλεμο στο Αφγανιστάν, εξ υπαρχής, έχει ασκήσει δριμύτατη κριτική κατά της Κυβέρνησης Μπους, με τον τρόπο που φέρνει σε πέρας τις στρατιωτικές επιχειρήσεις, σε συνεργασία με το ΝΑΤΟ, λέγοντας ότι η αμερικανική εισβολή στο Ιράκ ήταν εκείνη που συντέλεσε τα μέγιστα στην αύξηση της τρομοκρατίας, σε ολόκληρη την περιοχή. Προκειμένου να τερματίσει τον πόλεμο στο Αφγανιστάν, ο Μπαράκ Ομπάμα έχει δεσμευθεί να στείλει δυό πλήρεις Ταξιαρχίες και να ζητήσει την αποστολή περισσοτέρων δυνάμεων και από όλες τις χώρες του ΝΑΤΟ. Θα κοιτάξει να βρει τρόπους, όπως θέσει υπό έλεγχο τους Ταλιμπάν του Αφγανιστάν, όπως έκανε η Αμερικανική Κυβέρνηση με τους Σουνίτες στο Ιράκ. Θα παραχωρήσει δε στο Κουβέιτ επιπρόσθετη μη στρατιωτική βοήθεια του ύψους του ενός δισεκατομμυρίου δολλαρίων.

Στην περίπτωση του Ιράν, ο Μπαράκ Ομπάμα θα αρχίσει αμέσως «σκληρή, και απ’ ευθείας διπλωματία» με την Ισλαμική Κυβέρνηση της Τεχεράνης,προσφέροντας ακόμη και την δυνατότητα να συναντηθεί με την ηγεσία του Ιράν, μετά από σχετική προετοιμασία σε χαμηλό και διπλωματικό επίπεδο. Υποστηρίζει την επιβολή αντιποίνων στο Ιράν, στο να σταματήσει τα προγράμματα του απεμπλουτισμού ουρανίου. Μέχρι στιγμής, δεν έχει διευκρινίσει πως θα προχωρήσει την αμερικανική διπλωματία έναντι του Ιράν, λαμβάνοντας σοβαρά υπόψη τις προσπάθειες που καταβάλλουν οι Ευρωπάιοι προς την ίδια κατεύθυνση.

Για το Μεσανατολικό, θα αναναιώσει τις προσπάθειες προβολής της ειρήνης μεταξύ των Ισραηλινών και Παλαιστινίων, καθώς και για την δημιουργία Παλαιστινιακού Κράτους, λέγοντας πως η ασφάλεια του Ισραήλ, σε καμμιά περίπτωση, δεν είναι διαπραγματεύσιμη. Κατά κανόνα, θα εφαρμόσει την ιδια πολιτική που ακολούθησε η Κυβέρνηση Μπους και θα είναι θερμός υποστηρικτής των συνομιλιών ειρήνης μεταξύ Ισραήλ και Συρίας.

Ο Μπαράκ Ομπάμα θα υποστηρίξει παντοιοτρόπως τις χώρες εκείνες, που απειλούνται από την Ρωσία. Θα τις βοηθήσει ώστε να μην έχουν εξάρτηση του λοιπού από την Μόσχα. Θα ενθαρρύνει τους συμμάχους να μιλήσουν με μια φωνή έναντι της Ρωσσίας και θα συνεργασθεί με την Ρωσία για την προβολή και υιοθέτηση αμοιβαίων συμφερόντων σε διαφόρους τομείς.

Με την Βόρεια Κορέα, ο νεαρός Πρόεδρος θα επιταχύνει την διπλωματία, ακόμη και στον πιο ανώτατο βαθμό, ώστε να την ενθαρρύνει να εγκαταλείψει τα πηρυνικά της προγράμματα. Και υποστήριξε την απόφαση του Προέδρου Μπους ν΄αφαιρέσει την Βόρειο Κορέα από την λίστα των χωρών που υποστηρίζουν την τρομοκρατία.

Για το θέμα της δημόσιας υγείας, υποστηρίζει προγράμματα ασφάλησης ολοκλήρου του πληθυσμού. Σήμερα, 47 εκατομμύρια Αμερικανοί είναι τελείως ανασφάλιστοι, και κάνει ξακάθαρα λόγο για πρόγραμμα, που θα ενισχύσει πλήρως η Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση. Θέλει να βεβαιωθεί, ότι όχι μόνο οι ενήλικοι, αλλά και όλα τα παιδιά, θα πρέπει να είναι ασφαλισμένα Θα απαγορεύσει του λοιπού όλες τις ασφάλειες υγείας να χρεώνουν περισσότερα ασφάλιστρα ή ν’ αρνούνται την ασφάλιση εκείνων που είναι ασθενείς. Όλοι οι εργοδότες θα είναι επιφορτισμένοι πλήρως να προσφέρουν οφελήματα στους εργαζομένους αλλά και να καταβάλλουν τα ασφάλιστρα στο εθνικό σύστημα παροχής ασφάλειας υγείας. Υποστηρίζει την επέκταση του ομοσπονδιακού προγράμματος, σε ομοσπονδιακό και πολιτειακό επίπεδο. Δεν θα φορολογήσει τους ανασφάλιστους, για να μπορέσουν να καταβάλλουν τα ασφάλιστρα υγείας.

Ο Μπαράκ Ομπάμα από μακρού χρόνου αντιτίθεται σφόδρα στην εξόρυξη πετρελαίων σε περιοχές πέραν της υφαλοκρηπίδας και του υφαλοπρανούς των αμερικανικών ακτών, συμπεριλαμβανομένων και των ακτών του Ανατολικού Κόλπου του Μεξικού, του Ειρηνικού και του Ατλαντικού. Αλλά, τον περασμένο Αύγουστο, όταν οι ψηφόροι εξοργίσθηκαν από την αύξηση της τιμής της βενζίνης, είπε ότι θα υποστηρίξει προσπάθειες για εξορύξεις πετρελαίων στις αμερικανικές ακτές, κάτω υπό ορισμλένες συνθήκες. Αλλά , επιμένει να αρνείται εξορύξεις στην περιοχή Arctic National Wildifire Refuge, έκταση 19.6 εκατομμυρίων στρεμμάτων γης στη Βορειοανατολική Αλάσκα.

Για την προστασία του περιβάλοντος, υποτηρίζει την μείωση του θερμοκηπίου, κατά 80%, από το διοξείδιο του άνθρακος, φέροντας το στα επίπεδα του 1990, και θα το πετύχει μέχρι το 2050, σύμφωνα με ομοσπονδιακό πρόγραμμα. Επιπλέον, θα δαπανά ετησίως εκατομμύρια δολλάρια, για την εξασφάλιση πηγών ενεργείας, που να προβάλλουν το περιβάλλον και την ατμόσφαιρα. Παραμένει ανοιχτός γα την χρησιμοποήση πηρυνικής ενεργείας, για την κάλυψη αναγκών ενέργειας και θα βοηθήσει στην κατάλληλη και μόνιμη αποθήκευση αποβλήτων από πηρυνικά εργοστάσια. Υποστηρίζει την αναγκαστική επίτευξη διεθνούς συμφωνίας, για την αλλαγή του κλίματος, που θα δεσμεύει τις ΗΠΑ και όλες τις άλλες χώρες να την εφαρμόσουν.

Για την μετανάστευση, που σπάνια ξέφυγε της προεκλογικής εκστρατείας. Υποστηρίζει οι μετανάστες να γίνονται Αμερικανοί πολίτες χωρίς έγφραφα, βαθμιαία, αν αυτοί πληρώνουν φόρους, τις ποινές, μαθαίνουν την αγγλική γλώσσα και υπακούουν στους Νόμους, λέγοντας ότι η μέχρι σήμερα ομοσπονδιακή γραφειοκρατία είναι δαιδαλώδης και θα πρέπει να αλλάξει. Υποστηρίζει, επίσης, την επιβολή μέτρων ασφαλείας για τον καλύτερο έλεγχο των συνόρων και την απαγόρευση εισόδου στη χώρα παρανόμων μεταναστών, καθώς και την άύξηση περισσοτέρων ανδρών ελέγχου της μεθοριακής γραμμής. Υποστηρίζει την επιβολή μεγάλων ποινών στους εργοδότες εκείνους που πασχούν παράνομους μετανάστες. Και υποστηρίζει την παροχή αμερικανικής υπηκοότητας σε εκείνους τους μετανάστες που υπηρέτησαν στον αμερικανικό στρατό.

Για την παιδεία, ο Μπαράκ Ομπάμα, θα παράσχει ετησίως 18 δισεκατομμύρια, για την προσχολική περίοδο μέχρι και το Γυνμνάσιο, και άλλα 12 δισεκατομμύρια Δολλάρια για την ανώτατη παιδεία Άλλα 10 δισεκατομμύρια Δολλάρια για την επέκταση του προγράμματος παιδικής φροντίδας, καθώς και για την κάλυψη εξόδων μαθημάτων πριν από το Δημοτικό Σχολείο. Υποστηρίζει τις προσπάθειες βελτίωσης της εκπαίδευσης των δασκάλων, παροχής υποτροφιών για Κολλέγια και πανεπιστήμια και την ενίσχυση σπουδαστών, που θέλουν να βοηθήσουν στη διδασκαλία. Υποστηρίζει τους φοιτητικούς και μαθητικούς συλλόγους. Είναι κατά της παροχής προγραμμάτων προσφοράς φαγητού στα σχολεία και αντί αυτού θα δώσει 400 εκατομμύρια δολλάρια το χρόνο, για την ενίσχυση των σχολείων της χώρας. Υποστηρίζει την οικονομική ενίσχυση προγραμμάτων μετασχολικής περιόδου, ιδιαίτερα στον τομέα των επιστημών. Καθώς την μη φορολόγηση 4 χιλιάδων δολλαρίων, για εκείνους που πληρώνουν δίδακτρα, με την ευθύνη ότι εις αντάλλαγμα θα προσφέρουν 100 ώρες εργασία το χρόνο.

Για τα όπλα. Σε όλη την προεκλογική εσκρατεία ο Μπαράκ Ομπάμα έπαιξε χαμηλότονα το φοβερό και και λεπτό αυτό θέμα , γιατί οι οργανώσεις είναι πανίσχυρες. Υποστηρίζει τον έλεγχο των όπλων, αλλά και το συνταγματικό δικαίωμα πως κάθε άτομο μπορεί να οπλοφορεί. Συμφωνεί με την πρόσφατη απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου, ότι θα μπορούν να οπλοφορούν οι κάτοικοι της Ουάσιγκτων. Και υποστηρίζει όπως οι τοιπικές Αστυνομίες να έχουν άμεση πρόσβαση στο πολιτικό σύστημα της Ομοσπονδιακής Κυβέρνησης, για την έρευνα εγκλημάτων.

Τέλος, στο γάμο μεταξύ ομοφιλοφύλων, ο Μπαράκ Ομπάμα αντιτίθεται. Πιστεύει ότι ο γάμος θα πρέπει να είναι μεταξύ ανδρός και γυνακός, αν το αποφασίσουν αμφότεοι, που θα πρέπει να αποφασίζει κάθε Πολιτεία. Αντιτίθεται στα μέτρα των Πολιτειών και της Ομοσππονδίας να απαγορεύσουν το γάμο μεταξύ ομοφιλοφύλων. Υποστηρίζει νομοθεσείες που να επιτρέπουν στην κατηγορία αυτή των ανθρώπων να ζουν μαζί και να έχουν τα ίδια δικαιώματα, όπως και τα ετεροσεξουαλικά ζευγάρια.

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube