Weather Icon

Ιταλία: Ο πρώην επικεφαλής της μασονικής στοάς Ρ2 ως τηλεοπτικός σχολιαστής της Ιστορίας

Ιταλία: Ο πρώην επικεφαλής της μασονικής στοάς Ρ2 ως τηλεοπτικός σχολιαστής της Ιστορίας

O Λίτσιο Τζέλι (πάνω αριστερά) και οι λοιποί πρωταγωνιστές του τεράστιου πολιτικού και οικονομικού σκανδάλου που ξέσπασε στην Ιταλία, με επίκεντρο τη δράση της μασονικής στοάς Ρ2

Ο πρώην επικεφαλής μιας διαβόητης μασονικής στοάς που είχε τεθεί εκτός νόμου και έχει συνδεθεί με τα μεγαλύτερα σκάνδαλα της σύγχρονης Ιστορίας της Ιταλίας προκάλεσε σάλο ανακοινώνοντας ότι θα συμμετάσχει σε τηλεοπτική σειρά σε ρόλο σχολιαστή, για να παρουσιάσει την δική του εκδοχή των γεγονότων.
Ο Λίτσιο Τζέλι, ο 89χρονος πρώην «Μεγάλος Διδάσκαλος» της ερεβώδους οργάνωσης Προπαγάνδα 2 (P2) θα είναι ανάμεσα στους βασικούς συντελεστές της εκπομπής Venerabile Italia (“Ευάλωττη Ιταλία”), με θέμα την Ιστορία της Ιταλίας από το φασισμό ως την δεκαετία του 1980.
Η P2 ιδρύθηκε το 1969 κι αποτέλεσε για μεγάλο διάστημα την ισχυρότερη μυστική οργάνωση στη χώρα, με μέλη εξέχοντες πολιτικούς, πανίσχυρους επιχειρηματίες και αξιωματούχους των ενόπλων δυνάμεων σε…κρίσιμες θέσεις.
Η μασονική στοά βρίσκεται στο επίκεντρο σειράς ερευνών, μεταξύ άλλων της επιρρίπτεται ότι συνωμότησε με ακροδεξιούς εξτρεμιστές και τη Μαφία για να αποσταθεροποιήσει κυβερνήσεις με εκστρατείες βομβιστικών επιθέσεων και βίας που συχνά αποδίδονταν σε οργανώσεις της άκρας αριστεράς.
«Βρίσκω παράταιρο το ότι ένα υποκείμενο όπως ο Λίτσιο Τζέλι θα γίνει κάτι σαν σταρ της τηλεόρασης», δήλωσε η Άννα Φινοτσιάρο, επικεφαλής της ομάδας του Δημοκρατικού Κόμματος της αντιπολίτευσης στη Γερουσία.
Στελέχη της κυβέρνησης του συντηρητικού πρωθυπουργού Σίλβιο Μπερλουσκόνι εξέφρασαν επίσης έντονες επιφυλάξεις όσον αφορά στο ζήτημα.
Ο Τζέλι είχε καταδικαστεί σε ποινή κάθειρξης 12 ετών για απάτη στην δίκη για την υπόθεση της κατάρρευσης της Banco Ambrosiano το 1982, ο επικεφαλής της οποίας, Ρομπέρτο Κάλβι –γνωστός με το προσωνύμιο «Ο Τραπεζίτης του Θεού» εξαιτίας των προνομιακών σχέσεων που διατηρούσε με το Βατικανό- βρέθηκε κρεμασμένος κάτω από τη γέφυρα Μπλακφράιαρς στο Λονδίνο.
Ο πρώην επικεφαλής της Πε Ντούε είχε επίσης καταδικασθεί για παρακώλυση της δικαιοσύνης στην διάρκεια των ερευνών για ένα από τα σκοτεινότερα επεισόδια του πρόσφατου παρελθόντος στην Ιταλία, την έκρηξη στο σιδηροδρομικό σταθμό της Μπολόνια το 1980, η οποία είχε στοιχίσει τη ζωή 85 ανθρώπων.
Εκδόθηκε στην Ιταλία από τη Γαλλία το 1998, μετά την απόδρασή του από φυλακή της Ελβετίας κι αφού είχε περάσει ένα διάστημα φυγόδικος στη Λατινική Αμερική.
Σε συνέντευξη που παραχώρησε στη Φλωρεντία την Παρασκευή, ο Τζέλι δήλωσε ότι «θα πεθάνω φασίστας» κι εξέφρασε το θαυμασμό του προς το πρόσωπο του πρωθυπουργού Μπερλουσκόνι.
Ο Οσβάλντο Νάπολι, μέλος του κόμματος του Καβαλιέρε, δήλωσε ότι «η στήριξη του Τζέλι στην κυβέρνηση είναι ανεπιθύμητη», ενώ χαρακτήρισε την επιστροφή του στο επίκεντρο της πολιτικής επικαιρότητας «ανησυχητική».
Η Λουτσία Λεονέσι, η δημοσιογράφος που έχει γράψει μια βιογραφία του Τζέλι και θα παρουσιάσει τη σειρά, υπεραμύνθηκε του έργου της, δηλώνοντας ότι ο Τζέλι έπαιξε σημαντικό ρόλο στην Ιστορία της Ιταλίας.
«Είναι εξέχουσα μορφή», υποστήριξε, μιλώντας στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Ρόιτερς.
Το πρώτο από τα εννέα επεισόδια της τηλεοπτικής σειράς θα παρουσιαστεί αύριο Δευτέρα από το ιδιωτικό δίκτυο Odeon TV, που εκπέμπει σε εθνική εμβέλεια. Το δίκτυο εξήγγειλε ότι η σειρά θα δώσει στους ιστορικούς «τροφή για σκέψη».

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube