REAL TIME |

Weather Icon
Ενεργειακά-Αγωγοί , Ιράν 8 Οκτωβρίου 2008

Πρώθηση συμφωνίας Αγκυρας-Τεχεράνης στον τομέα του φυσικού αερίου

Τετάρτη, 8 Οκτωβρίου 2008
Τη σχεδιαζόμενη συμφωνία για την παραγωγή και εξαγωγή φυσικού αερίου από το γειτονικό Ιράν, θα προωθήσει η Αγκυρα, δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Ενεργείας, Χιλμί Γκιουλέρ, λέγοντας ότι «δεν τίθεται θέμα» ακύρωσης της συμφωνίας.
«Θα μεταβώ στην Τεχεράνη και θα υπογράψω, όταν ετοιμαστεί το κείμενο της συμφωνίας», είπε σε δημοσιογράφους.
Η συμφωνία προβλέπει ότι η τουρκική κρατική πετρελαϊκή εταιρία TPAO θα δραστηριοποιηθεί σε εξερεύνηση στο γιγάντιο ιρανικό κοίτασμα φυσικού αερίου Νότιο Παρς και ότι θα εισαχθεί ιρανικό φυσικό αέριο στην Τουρκία για τις ανάγκες της εγχώριας αγοράς ή για επανεξαγωγή σε τρίτες χώρες.
Οι δύο πλευρές δεν κατάφεραν να καταλήξουν σε συμφωνία κατά την επίσκεψη, τον περασμένο Αύγουστο, του ιρανού προέδρου, Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ, στην Τουρκία, ενώ η Ουάσινγκτον είχε εκφράσει ρητά τις αντιρρήσεις της σε μία τουρκο-ιρανική ενεργειακή συμφωνία.
«Δεν τίθεται θέμα ακύρωσης της συμφωνίας φυσικού αερίου με το Ιράν», τόνισε ο Γκιουλέρ. Είπε επίσης ότι το Αζερμπαϊτζάν συμφώνησε να πωλήσει στην Τουρκία επιπλέον ποσότητες φυσικού αερίου από τη δεύτερη φάση του προγράμματος ανάπτυξης του κοιτάσματος Σαχ Ντενίζ.
Ενημέρωσε, τέλος, για τα σχέδια της κυβέρνησης Ταγίπ Ερντογάν να ολοκληρώσει μέσα στον Οκτώβριο τη διαδικασία υποβολής προσφορών για το πρώτο εργοστάσιο πυρηνικής ενέργειας στην Τουρκία και τις προθέσεις της να εγκαινιάσει στα τέλη του χρόνου διαδικασία υποβολής προσφορών για δεύτερο εργοστάσιο στη Σινώπη.
Στη διαδικασία υποβολής προσφορών για το πρώτο εργοστάσιο – από τα τρία τα οποία σχεδιάζει να κατασκευάσει η Τουρκία – προσφορά υπέβαλε μόνον η κοινοπραξία των ρωσικών εταιριών Atomstroyexport και Inter Rao με την τουρκική Park Teknik Group. Η έλλειψη ευρύτερου ενδιαφέροντος προβάλλει σαν πλήγμα στις προσπάθειες της γείτονος να αναπτύξει πυρηνική ενέργεια, σημειώνει το Ρόιτερ.
«Η Ρωσία διαθέτει δύο τεχνολογίες για σταθμούς πυρηνικής ενέργειας. Το Ινστιτούτο Ατομικής Ενέργειας της Τουρκίας θα εξετάσει όλες τις πλευρές εάν προσφέρουν τη σύγχρονη τεχνολογία», διευκρίνισε ο Γκιουλέρ στους δημοσιογράφους.
Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube