REAL TIME |

Γενικά θέματα 2 Οκτωβρίου 2008

Εξευρωπαϊσμός της Τουρκίας ή εκτουρκισμός της Ευρώπης;

Από τότε που οι ΗΠΑ, για τους δικούς τους λόγους, έχουν επιδοθεί σε έναν αδιάκοπο κύκλο προσπαθειών για την άνευ όρων “εισβολή” της Τουρκίας στην Ε.Ε., προσπάθειες που στηρίζουν και μια σειρά ευρωπαίκών χωρών, αλλά και διάφορες εθνότητες, θρησκευτικές μειονότητες και πολιτικές ομάδες που ζουν και δραστηριοποιούνται στην Τουρκία (ο καθένας από τους παραπάνω υποστηρίζει την είσοδο της Τουρκίας στην Ε.Ε. για διαφορετικούς λόγους και με διαφορετικούς όρους), έχει αναφυεί ένα δίλημμα:
Θα υποχρεωθεί η Ευρώπη να αποδεχτεί την Τουρκία ούτως ή άλλως στη μεγάλη ευρωπαϊκή οικογένεια ή θα επιμείνει σε ένα πλαίσιο που θα ορίζει ξεκάθαρα τους όρους και τις προϋποθέσεις κάτω από τις οποίες θα καταστεί δυνατή και θα γίνει δεκτή από όλες τις χώρες της Ε.Ε. η είσοδος της Τουρκίας στην ευρωπαϊκή οικογένεια.
Στην πρώτη περίπτωση, που η Τουρκία αγνοήσει τους όρους και τις προϋποθέσεις της Ε.Ε., θα έχουμε τον Εκτουρκισμό της Ευρώπης, στη δεύτερη, θα έχουμε τον εξευρωπαϊσμό της Τουρκίας.
Η περίπτωση Ταλάτ, μέχρι πρότινος, εθεωρείτο ως μια από τις καλύτερες περιπτώσεις πολιτικών για την επίλυση του Κυπριακού, λόγω της αριστερής και δημοκρατικής του παιδείας και λόγω των καλών σχέσεων που διατηρούσε με τους “ομοϊδεάτες” του στο ελεύθερο τμήμα της Κύπρου.
Η στάση του όμως από τότε που άρχισαν οι διαπραγματεύσεις και η εν γένει παρουσία του Ταλάτ στην Ολομέλεια της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης,
υπενθυμίζουν σε όλους μας αυτό που λέει το λαϊκό ρητό, ότι “τον αράπη κι αν τον πλένεις, το σαπούνι σου χαλάς” (άς μας συγχωρήσουν οι συμπαθείς αράπηδες για την καταφυγή στο λαϊκό ρητό), ενώ αναδεικνύει με τον πιο ανάγλυφο τρόπο το δίλημμα:
Εκτουρκισμός της Ευρώπης ή Εξευρωπαϊσμός της Τουρκίας;
Διαβάζοντας το άρθρο της ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ που ακολουθεί, μπορεί να βγάλει ο καθείς τα δικά του συμπεράσματα.

Ο Ταλάτ επιμένει στη δημιουργία δύο ισοδύναμων κρατών στην Κύπρο
Ομιλία του Τουρκοκύπριου ηγέτης στην Ολομέλεια της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης.
Την τουρκοκυπριακή θέση για «δημιουργία δύο ισοδύναμων κρατών στην Κύπρο» εξέθεσε ενώπιον της Ολομέλειας της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΚΣΣτΕ), ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, Μεχμέτ Αλι Ταλάτ, κατά την χθεσινή του επίσκεψη στο Στρασβούργο.
Ο κ. Ταλάτ και ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δ. Χριστόφιας, ήταν οι επίσημοι προσκεκλημένοι του ΣτΕ στο πλαίσιο της εβδομάδας για τον διαπολιτιστικό διάλογο.
Απευθυνόμενος στους βουλευτές, ο κ. Ταλάτ αναγνώρισε ότι υπάρχουν πολλές δυσκολίες για την επίλυση του κυπριακού προβλήματος, υπογράμμισε, ωστόσο, ότι «δεν προέρχονται από την Τουρκία, όπως ισχυρίζεται ο κ. Χριστόφιας, αλλά από την ελληνοκυπριακή πλευρά η οποία δε θέλει να μοιρασθεί την κυριαρχία της Κύπρου με τους Τουρκοκυπρίους».
«Θεωρώ τις διαπραγματεύσεις ως βελτίωση, είπε, το βασικό όμως πρόβλημα είναι η αδυναμία των Ελληνοκυπρίων να δώσουν ισότητα στους Τουρκοκύπριους» και διατύπωσε την εκτίμησή του:
«Σαν τουρκοκυπριακή πλευρά, θέλουμε να καθιερώσουμε ένα νέο κράτος συνεργασίας στην Κύπρο, που να βασίζεται στην πολιτική ισότητα των δύο λαών, και που να αποτελείται από δύο ισοδύναμα κράτη. Πιστεύουμε ότι η Κύπρος θα μπορούσε να ενοποιηθεί σε ένα τέτοιο πλαίσιο και ότι μπορούμε να σταθούμε διεθνώς με μια ενιαία διεθνή ταυτότητα».
Αναφερόμενος στις σχέσεις Κύπρου και ΕΕ, υποστήριξε ότι:
«Αν και αδίκως έχει γίνει δεκτή στην ΕΕ, χωρίς την έγκριση των Τουρκοκυπρίων, όλες οι πολιτικές δυνάμεις συμφωνούν ότι το νέο κράτος, που θα αποτελείται από δύο εταίρους, θα γίνει μέλος της ΕΕ. Πιστεύουμε στις ίδιες αρχές, αλλά πρέπει να προστατεύσουμε τους Τουρκοκύπριους από απειλές, που προκύπτουν από παρανοήσεις στην ιστορία».
Ισχυρίσθηκε ακόμη, ότι τα προβλήματα στην Κύπρο είχαν ξεκινήσει από το 1963, από τα πρώτα χρόνια της ανεξαρτησίας της νήσου, και υπογράμμισε επανειλημμένως το «θετικό ρόλο της Τουρκίας», ως εγγυήτριας χώρας:
«Το πρόβλημα της Κύπρου είναι το πρόβλημα συγκατοίκησης δύο λαών σε ένα μικρό νησί. Οι Τουρκοκύπριοι από τη δεκαετία του ’50 είχαν μια ενιαία επιθυμία, τη συμμετοχή τους στη διακυβέρνηση του νησιού με τέτοιο τρόπο, ώστε να μπορούν να καθορίζουν το μέλλον τους».
«Οι αντιπρόσωποι των Τουρκοκυπρίων και των Ελληνοκυπρίων είχαν αρχίσει τις συζητήσεις το 1968 για το πώς θα μπορούσαν να λύσουν το πρόβλημα, που προέκυψε εξαιτίας της πειρατείας των Ελληνοκυπρίων επί της Δημοκρατίας το 1960», πρόσθεσε.
Αναφερόμενος εμμέσως στις θέσεις του Κύπριου Προέδρου, ο οποίος από το ίδιο βήμα την προηγουμένη μέρα, είχε υπογραμμίσει ότι «δεν θα υπάρξει κατάληξη, αν δεν το θελήσει η Τουρκία», ο κ. Ταλάτ τόνισε: «Γνωρίζω ότι σε πολλές ομιλίες, στον ίδιο αυτό χώρο, παρουσιάσθηκε η Τουρκία ως ο κύριος υπαίτιος του προβλήματος. Εντούτοις, όταν αναγκάστηκε να επέμβει στο νησί το 1974, το πρόβλημα της Κύπρου ήταν ήδη εκεί».
Αφού αναφέρθηκε στο πραξικόπημα με την υποστήριξη της χούντας στην Ελλάδα, διατύπωσε: «Η Τουρκία είχε προτείνει να επέμβει μαζί με τη Μεγάλη Βρετανία, που είναι μια άλλη εγγυήτρια χώρα. Απορρίφθηκε όμως και αναγκάσθηκε να εκπληρώσει αυτό το καθήκον μόνη της».
Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, επωφελούμενος του βήματος του ΣτΕ, έσπευσε να προτρέψει την Ολομέλεια να εγκρίνει τις τροπολογίες, που οι Τούρκοι βουλευτές είχαν υποβάλλει σε σχετικό ψήφισμα της Επιτροπής Πολιτικών Υποθέσεων για την Κύπρο, το οποίο χαρακτήρισε «ελλειπές».
Οι τροπολογίες των Τούρκων βουλευτών (22 σε σύνολο 34) απερρίφθησαν όλες από την Ολομέλεια. Στην πλειονότητά τους ζητούσαν να απαλειφθούν από το κείμενο εκφράσεις, όπως «Κυπριακή Δημοκρατία». Για δε τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δ. Χριστόφια, να χρησιμοποιείται απλώς το όνομά του χωρίς την ιδιότητα, ώστε, όπως έλεγαν, «να υπάρχει ισοδυναμία προσφώνησης» με τον κ. Ταλάτ. Ζητούσαν, επίσης, να απαλειφθούν οι λέξεις «κοινότητα» ή «κοινότητες» και αντ’ αυτών να χρησιμοποιούνται οι λέξεις «μέρος» ή «μέρη» (parties).
Εκφράζοντας την αντίθεσή του, ο επικεφαλής της κυπριακής αντιπροσωπείας, Άνδρος Κυπριανού, υποστήριξε ότι όλες αυτές οι τροπολογίες εξυπηρετούν το βασικό στόχο της Τουρκίας που είναι να «να περάσει την ιδέα για δύο ξεχωριστά κράτη».
Πριν διενεργθεί η ψηφοφορία στο ημικύκλιο, η Επιτροπή Πολιτικών Υποθέσεων, με εσωτερική ψηφοφορία, είχε ήδη απορρίψει όλες τις τροπολογίες.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube