Weather Icon
Γενικά θέματα 28 Οκτωβρίου 2008

Ο Ομπάμα και ο Μπάιντεν προσγειώνονται στην τουρκική πραγματικότητα;

Ο Ομπάμα και ο Μπάιντεν προσγειώνονται στην τουρκική πραγματικότητα;

To Κουρδικό θα συνεχίσει να είναι το μεγάλο αγκάθι στις αμερικανοτουρκικές σχέσεις και για το δίδυμο Ομπάμα-Μπάιντεν

Η πολιτική των ΗΠΑ απέναντι στην Τουρκία είναι ένα ζήτημα που έχει απασχολήσει επί δεκαετίες την ελληνική εξωτερική πολιτική και την ελληνική κοινή γνώμη. Ένα από τα θέματα που γίνεται δύσκολα κατανοητό από την ελληνική κοινή γνώμη, είναι ο ρόλος των ομάδων πίεσης (λόμπι) αλλά και του εκάστοτε προέδρου των ΗΠΑ στη διαμόρφωση και την άσκηση της αμερικανικής πολιτικής. To άρθρο που ακολουθεί, μας δίνει την ευκαιρία να μορφώσουμε άποψη για μια πτυχή της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής. Την πολιτική των ΗΠΑ απέναντι στην Τουρκία και το ρόλο που πάζουν κάποια στερεότυπα…στην επιρροή του εκάστοτε προέδρου στην άσκησή της.

Σάββας Καλεντερίδης

Ο Ομπάμα και ο Μπάιντεν προσγειώνονται στην τουρκική πραγματικότητα
του Σεμίχ Ιντίζ
Ο Μπάρακ Ομπάμα, η εκλογή του οποίου θεωρείται περίπου βέβαια και ο Τζότζεφ Μπάιντεν, που κλείνει το μάτι στις ομάδες πίεσης των Αρμενίων και των Ελλήνων και έχει εκφράσει εχθρικές απόψεις για την Τουρκία στο παρελθόν, είναι “υποχρεωτικές επιλογές” που θα πρέπει να αποδεχτεί και να διαχειριστεί η Τουρκία.
Γιατί; Το δίδυμο Μακκέιν-Παλίν που βρίσκεται απέναντι στους Ομπάμα-Μπάιντεν δεν είναι απλά υποστηρικτές της πολιτικής του Μπους. Πιστεύουν και υποστηρίζουν μια πολιτική που θα αυξήσει τις καταστροφές στην περιοχή μας. Και αυτό είναι κάτι που σίγουρα δεν ευχαριστεί την Τουρκία.
Εν τω μεταξύ, την περίοδο αυτή, φαίνεται ότι το στρατόπεδο του Ομπάμα άρχισε να αντιλαμβάνεται την αξία της Τουρκίας, εξέλιξη που αντιμετωπίζεται με ευαρέσκεια από την Άγκυρα. Το δίδυμο Ομπάμα-Μπάιντεν, καθορίζοντας τις προτεραιότητες της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής, δηλώνει στις επίσημες ιστοσελίδες του τη σημασία που έχει γι’ αυτούς η Τουρκία.
Σε κείμενο με το γενικό τίτλο “Η επανεγκατάσταση της στρατηγικής σχέσης με την Τουρκία” αναφέρεται ότι “Μια Τουρκία σταθερή, δημοκρατική,με προσανατολισμό προς τη Δύση, είναι ένα σημαντικό στοιχείο για τα ζωτικά συμφέροντα των ΗΠΑ”.

Οι ομάδες πίεσης Αρμενίων-Ελλήνων και ο Ομπάμα

Το δίδυμο Ομπάμα-Μπάιντεν, που επισημαίνει ότι οι τουρκομαερικανικές σχέσεις έχουν υποστεί σοβαρό πλήγμα λόγω των τραγικών λαθών των ΗΠΑ στο Ιράκ, τονίζει ότι ακριβώς λόγω αυτών των λαθών ενδυναμώθηκε η δράση του ΡΚΚ στην Τουρκία. Οι Ομπάμα-Μπάιντεν, που αναφέρθηκαν και στον αντιαμερικανισμό που έχει αυξηθεί στην Τουρκία, δηλώνουν ότι θα καταβάλλουν προσπάθειες για να ξεπεραστούν τα προβλήματα που παρακωλύουν τις αμερικανοτουρκικές σχέσεις, ενώ δεν παραλείπουν να τονίσουν ότι θα στηρίξουν την ευρωπαϊκή προοτική της Τουρκίας.
Είναι ηλίου φαεινότερον ότι οι δηλώσεις και οι ανακοινώσεις των Ομπάμα-Μπάιντεν δεν θα ευχαριστήσουν της ομάδες πίεσης των Αρμενίων και των Ελλήνων. Τί έγινε όμως και το δίδυμο αυτό, εκεί που έκανε δηλώσεις που ικανοποιούσαν αυτές τις ομάδες πίεσης, τώρα τηρεί αυτή τη στάση;
Στην πραγματικότητα, αυτό το είχαμε επισημάνει και πιο πριν. Ο Ομπάμα, όσο πλησιάζει προς τη νίκη, είναι υποχρεωμένος να έλθει αντιμέτωπος και να κατανοήσει καλύτερα “τη σκληρή πραγματικότητα”. Έτσι άρχισε να βλέπει καλύτερα τα πράγματα εκείνα που δεν μπορούσε να δει μέσα στο τεταμένο προεκλογικό κλίμα.
Ο Ομπάμα λέει ότι θα αποσυρθεί από το Ιράκ στα πλαίσια ενός χρονοδιαγράμματος. Ο αμερικανικός αλός, που έχει νοιώσει στο πετσί του την καταστροφή που προκάλεσε η πολιτική του Μπους, δίνει μεγάλη σημασία στα λόγια αυτά. Παρόλα αυτά, ο ομπάμα βρέπει ότι η αποχώρηση, αν ποτέ γίνει, δεν θα γίνει σε μια στιγμή.

Επιστροφή στην εποχή Κλίντον;

Με άλλα λόγια, και ο ίδιος ο Ομπάμα αντιλαμβάνεται ότι οι ΗΠΑ θα πρέπει να κάνουν και στο μέλλον αισθητή τη στρατιωτική τους παρουσία στην περιοχή. Όμως η ασάφεια στο Ιράκ συνεχίζεται και μεγαλώνει. Και αυτό αφορά και το Βόρειο Ιράκ, που θεωρείται μέχρι σήμερα σχετικά ήρεμη περιοχή.
Σε αυτήν την κατάσταση, φαίνεται ότι ενισχύεται η άποψη σύμφωνα με την οποία, αντί να κάψεις τις γέφυρες με μια χώρα παραδοσιακή σύμμμμαχο σας την Τουρκία, μάλλον πρέπει να τις ενδυναμώσεις και να τις ενισχύσεις. Άλλωστε, το πρόβλημα δεν περιορίζεται στην επικράτεια του Ιράκ.
Αν κρίνει κανείς από τις δηλώσεις Ομπάμα-Μπάιντεν, φαίνεται ότι ανάμεσα στις προτεραιότητες της εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ θα είναι η ενδυνάμωση του ΝΑΤΟ και η “συμμόρφωση” της Ρωσίας, μετά την περιπέτεια της Γεωργίας. Η σημασία που δίδεται στην ανάπτυξη εναλλακτικών γραμμών μεταφοράς ενέργειας απένατι στο μονοπώλιο της Ρωσίας, είναι ένας παράγοντας που επαυξάνει τη σμηασία και την αξία της Τουρκίας.
Ορισμένοι μάλιστα άρχισαν να υποστηρίζουν από τώρα ότι σε περίπτωση εκλογής του Ομπάμα οι τουρκοαμερικανικές σχέσεις θα φθάσουν στο θετικό επίπεδο που είχαν την περίοδο του Κλίντον.
Αυτό φυσικά είναι κάτι που θα το δέιξει ο χρόνος. Αυτό όμως που βγαίνει και πάλι ως συμπέρασμα είναι ότι οι πολιτικοί, άσχετα με το τί υπόσχονται και ξεστομίζουν προεκλογικά, όταν πλησιάζουν στην εξουσία τους προσγειώνει η σκληρή πραγματικότητα.

Πηγή: ΜΙΛΛΙΕΤ

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube