Weather Icon
Γενικά θέματα 1 Οκτωβρίου 2008

Μια άλλη διάσταση του Κουρδικού

Μια άλλη διάσταση του Κουρδικού

Του Σάββα Καλεντερίδη
Μια άλλη διάσταση του Κουρδικού βιώθηκε χθες στην πόλη Αλτίνοβα (Altınova), κοντά στο Αϊβαλί, απέναντι από τις ακτές της Λέσβου.
Όταν τη δεκαετία του 1990 του τουρκικό κράτος, για να αντιμετωπίσει το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (ΡΚΚ), έκαιγε τέσσερις χιλιάδες χωριά και υποχρέωνε σε φυγή από τις εστίες τους περίπου πέντε εκατομμύρια Κούρδους, δεν ήταν λίγες οι φωνές που μιλούσαν για μια αδιέξοδη πολιτική, που αντί να λύσει το πρόβλημα, απλά το έβγαζε από τα παραδοσιακά σύνορα του Κουρδιστάν και προκαλούσε την επέκτασή του στο σύνολο της τουρκικής επικράτειας.
Ως αποτέλεσμα της πολιτικής εκείνης, δημιουργήθηκαν συμπαγείς κουρδικές κοινότητες σε διάφορες περιοχές της Τουρκίας, οι οποίες, στις περισσότερες περιπτώσεις δεν ενσωματώνονται με την υπόλοιπη κοινωνία, λόγω των πολιτικών απόψεων που έχουν για το Κουρδικό Ζήτημα και λόγω της πολιτικής του τουρκικού κράτους, που πυροδοτεί εντάσεις ανάμεσα σε Τούρκους και Κούρδους. Το θέμα είναι τεράστιο και θα επανέλθουμε σε αυτό με ξεχωριστή μελέτη.
Μια τέτοια κοινότητα ζει τα τελευταία χρόνια στην κωμόπολη Αλτίνοβα (χάρτη), κοντά στο Αϊβαλί.
Χθες, ο Κούρδος M.A., κινήθηκε με το αυτοκίνητό του ενατίον ομάδας Τούρκων, οι οποίοι τον είχαν προσβάλλει. Η επίθεση του Κούρδου είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο του Oğuz Dörtkardeş και τον τραυματισμό άλλων επτά ατόμων.
Το γεγονός διαδόθηκε στην κωμόπολη, με αποτέλεσμα να συγκεντρωθούν οι Τούρκοι και να επιτεθούν και να λεηλατήσουν τα καταστήματα και τα σπίτια όλων των Κούρδων που κατοικούν στην Αλτίνοβα (κάτι ξέρουμε κι εμείς οι Έλληνες από την “τέχνη και την επιδεξιότητα” των Τούρκων στο σπορ. Παλιά μου τέχνη κόσκινο που λέμε).
Στη συνέχεια παρενέβησαν οι δυνάμεις ασφαλείας, ενώ στον τόπο της καταστροφής έφθασε και ο νομάρχης Μπαλίκεσιρ, Selahattin Hatipoğlu, ο οποίος προσπάθησε να ηρεμήσει το εξαγριωμένο πλήθος.
Στην περιοχή κατέφθασαν και οι δυνάμεις της πυροσβεστικής, οι οποίες κατέσβησαν τις φωτιές από τα σπίτια των Κούρδων που είχαν πυρποληθεί.
Στην περιοχή κατέφθασε δύναμη 200 ανδρών της στρατοχωροφυλακής και της αστυνομίας, η οποία περικύκλωσε την περιοχή που κατοικούν οι Κούρδοι, για να την προστατέψει κατά τη διάρκεια της νύχτας από το εξαγριωμένο πλήθος.
Να σημειωθεί ότι στο Αϊβαλί και τη γύρω περιοχή οι εθνικιστές και οι Γκρίζοι Λύκοι είναι πολυάριθμοι και καλά οργανωμένοι, σε αντίθεση με την υπόλοιπη περιοχή (Πέργαμο, Αδραμύτιο, Αλήαγα κλπ) όπου οι δημοκράτες πλειοψηφούν.

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube