REAL TIME |

Weather Icon
Γενικά θέματα 5 Οκτωβρίου 2008

Ποιό μπορεί να είναι το νόημα της πολύνεκρης επίθεσης του ΡΚΚ;

Ανάλυση
Του Σάββα Καλεντερίδη
Τις πρώτες βραδυνές ώρες της 3ης Οκτωβρίου, δυνάμεις ανταρτών (350-400) του ΡΚΚ επιτέθηκαν σε φυλάκιο του τουρκικού στρατού κοντά στα τουρκοϊρακινά σύνορα, στο οποίο υπηρετούσαν περίπου 400 αξιωματικοί, υπαξιωματικοί και στρατιώτες
.
Οι δυνάμεις των ανταρτών κατάφεραν να περικυκλώσουν ένα τμήμα περίπου 50 ανδρών, που είχε ως αποστολή την πλευρική κάλυψη του κυρίως φυλακίου, το οποίο εξουδετέρωσαν σχεδόν εξ ολοκλήρου, αφού μετά τις σφοδρές συγκρούσεις στο πεδίο της μάχης υπήρχαν 16 Τούρκοι στρατιώτες νεκροί, ένας ή δύο αγνοούμενοι και 21 τραυματίες. Τα ανωτέρω στοιχεία προέρχονται από το γραφείο ενημέρωσης του τουρκικού ΓΕΕΘΑ, το οποίο δίδει και 23 αντάρτες νεκρούς, πληροφορία που δεν επιβεβαιώνεται από το γενικό επιτελείο των ανταρτών, που εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία ενημερώνει τον κόσμο ότι θα εκδώσει νέα ανακοίνωση για τα αποτελέσματα της επιχείρησης.
Η συγκεκριμένη μεγάλης κλίμακας επιχείρηση των Κούρδων ανταρτών, που συντάραξε την τουρκική κοινή γνώμη, ενώ μεταδόθηκε αστραπιαία σε όλον τον κόσμο από όλα τα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία, πρέπει να αναλυθεί και να ενταχθεί στο στενό και στο ευρύτερο πολιτικό πλαίσιο, εν όψει των επικείμενων δημοτικών εκλογών στην Τουρκία, τα αποτελέσματα των οποίων θα κρίνουν σε μεγάλο βαθμό την τύχη του κουρδικού κινήματος, και εν όψει των εξελίξεων που κυοφορούνται στο Ιράκ και το Νότιο Κουρδιστάν (Βόρειο Ιράκ) λόγω της επικείμενης αποχώρησης των αμερικανικών στρατευμάτων και της ανάγκης που θα προκύψει για την κάλυψη από κάποια δύναμη του κενού ασφαλείας που θα αφήσει πίσω της η αποχώρηση του στρατού των ΗΠΑ.
Ας δούμε όμως τα πράγματα με τη σειρά, από τα μέσα προς τα έξω.
Πρώτα σε εσωτερικό επίπεδο:
-Το κυβερνητικό κόμμα, ΑΚΡ, του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στις προηγούμενες βουλευτικές εκλογές εξέλεξε από τις λίστες του περίπου 70 Κούρδους βουλευτές και χρησιμοποιώντας ως όπλο την ισλαμική πίστη και τα …θέλγητρα της εξουσίας, καθίσταται σταδιακά υπολογίσιμη δύναμη στο Νότιο Κουρδιστάν, απειλώντας σοβαρά το κουρδικό DTP, που αποτελεί την πρώτη, αδιαμφησβήτητη (μέχρι χθες) δύναμη στις κουρδικές περιοχές.
-Το κουρδικό κόμμα DTP, που, παρά τις αφόρητες πιέσεις που δέχεται από το τουρκικό επιφανειακό και βαθύ κράτος και παρακράτος, δεν κρύβει τη συμπάθειά του προς το μαχόμενο κουρδικό κίνημα, στις προηγούμενες δημοτικές εκλογές (2004) σάρωσε στους περισσότερους δήμους του Βορείου Κουρδιστάν, εκλέγοντας 57 δημάρχους, ανάμεσα στους οποίους και αυτός ττου Ντιγιαρμπακίρ, που θεωρείται ότι είναι η πρωτεύουσα του Κουρδιστάν, με τη γεωγραφική, πάντα, έννοια του όρου.
-Το 2009 είναι έτος διεξαγωγής δημοτικών εκλογών στην Τουρκία. Στις περιοχές που κατοικούν κουρδικοί πληθυσμοί, στην ουσία θα αναμετρηθούν δύο πολιτικές δυνάμεις. Από τη μια πλευρά είναι το κυβερνητικό ΑΚΡ, που θα έχει στη διάθεσή του την κυβερνητική εξουσία και τα ανταλλάγματα που μοιράζει κάθε φορά σε εκείνους που ..ενδίδουν, ενώ είναι ήδη συστρατευμένος στην περιοχή ο στρατός, με όλο το επιφανειακό και το βαθύ κράτος και παρακράτος (οι αντιπαλότητες στρατού-κεμαλιστών και μετριοπαθών ισλαμιστών του ΑΚΡ, παραμερίζονται μπροστά στον κοινό εχθρό, το Κουρδικό Ζήτημα, όπως εκφράζεται από το ΡΚΚ και τους συνοδοιπόρους του). Από την άλλη πλευρά είναι το DTP, ή όποιο άλλο κόμμα που θα στεγάσει τους οπαδούς του (αφού εκκρεμεί δικαστική διαδικασία για να τεθεί εκτός νόμου), το οποίο έχει ως σύμμαχό του τους μαχόμενους Κούρδους του ΡΚΚ και τα εγκληματικά λάθη του τουρκικού κράτους και του στυγνού τουρκικού εθνικισμού, που έχει ανοίξει ένα βαθύ χάσμα μεταξύ Τούρκων και Κούρδων και έχει σμπρώξει στην ουσία τους κουρδικούς πληθυσμούς στην αγκαλιά των μαχόμενων Κούρδων του ΡΚΚ.
-Το τελευταίο διάστημα οι Κούρδοι που έχουν εγκαταλείψει τα 4.000 κατεστραμένα από τον τουρκικό στρατό χωριά τους και ζουν σε διάφορες περιοχές της δυτικής Τουρκίας, δέχονται ρατσιστικές και φασιστικές επιθέσεις, αποτέλεσμα της άφρονης και βάρβαρης πολιτικής που άσκησε το τουρκικό κράτος στο Κουρδικό Ζήτημα όλα αυτά τα χρόνια. Στην κωμόπολη Αλτίνοβα του Αϊβαλί οι Κούρδοι παραμένουν έγκλειστοι στα σπίτια τους για πέντε μέρες, ενώ αναφέρονται επιθέσεις εναντίον Κούρδων και σε άλλες πόλεις της δυτικής Τουρκίας (Αϊδίνι). Ως αποτέλεσμα των ρατσιστικών επιθέσεων, επιθέσεις που εκπορεύονται από κύκλους και μηχανισμούς του τουρκικού κράτους και παρακράτους, οι Κούρδοι της δυτικής Τουρκίας νοιώθουν ανυπεράσπιστοι, περιμένοντας στήριξη και βοήθεια από τις κουρδικές πολιτικές και κοινωνικές δυνάμεις, απουσία άλλων. Η κατάσταση αυτή αναδεικνύει την ανάγκη ύπαρξης του ΡΚΚ ως εναλλακτικής δύναμης υποστήριξης των ανυπεράσπιστων Κούρδων.
-Ο νέος Τούρκος αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Ιλκέρ Μπάσμπουγ, αμέσως μετά την ανάληψη των καθηκόντων του (Αυγ. 2008), πραγματοποίησε σειρά επισκέψεων στο Βόρειο (τουρκικό) Κουρδιστάν, όπου δήλωσε σε όλους τους τόνους ότι το ΡΚΚ είναι σε πορεία διάλυσης, ενώ ταυτόχρονα κάλεσε τον (κουρδικό) λαό να έλθει κοντά στο τουρκικό κράτος.
-Το Κεντρικό Επιτελείο του HPG (ένοπλη πτέρυγα του ΡΚΚ), στις 30 Σεπτεμβρίου 2008, παραμονές της εορτής του Ραμαζανιού, ως ένδειξη καλής θέλησης απέναντι στην Τουρκία, δήλωσε ότι κατά τη διάρκεια του Ραμαζανιού οι δυνάμεις των ανταρτών δεν θα κάνουν στρατιωτικές επιχειρήσεις.
-Οι δυνάμεις του τουρκικού στρατού, κατά τη διάρκεια του Ραμαζανιού, και ενώ οι Κούρδοι δήλωσαν ότι δεν θα κάνουν επιχειρήσεις το Ραμαζάνι, έκαναν εκτεταμένες επιχειρήσεις εναντίον των ανταρτών.
-Ο έγκλειστος στη φυλακή του Ιμραλί, Αμπντουλλάχ Οτζαλάν, δήλωσε στους δικηγόρους του ότι η διοίκηση της φυλακής έχει σκληρύνει τη στάση της απέναντί του, για πολιτικούς λόγους.
-Την προσεχή Τετάρτη, 8 Οκτωβρίου, αναμένεται να συζητηθεί στην ολομέλεια της τουρκικής βουλής το νομοσχέδιο με το οποίο, αν εγκριθεί, θα παρατείνεται για 12 μήνες η εξουσιοδότηση της τουρκικής βουλής προς τις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις, με βάση την οποία θα μπορούν να πραγματοποιούν στρατιωτικές επιχειρήσεις εκτός των συνόρων και συγκεκριμένα στο έδαφος του Νοτίου Κουρδιστάν (Βορείου Ιράκ).
Αυτά είναι τα κύρια στοιχεία που συνθέτουν το παζλ των εξελίξεων στο εσωτερικό της Τουρκίας, από την αξιολόγηση των οποίων μπορούν να εξαχθούν συμπεράσματα και να εξηγηθούν οι λόγοι και τα αποτελέσματα της πολύνεκρης επίθεσης των ενόπλων Κούρδων.
Κατόπιν όλων αυτών, θα μπορούσαμε να πούμε ότι το ΡΚΚ, με την επιχείρηση αυτή αποσκοπούσε και ίσως, σε κάποιο βαθμό, πέτυχε τα εξής:
-Πρώτα απ’ όλα έδειξε ότι έχει σημαντικές επιχειρησιακές δυνατότητες σε επίπεδο ένοπλης δύναμης, αφού μια τέτοια επιχείρηση, γιγαντιαία για τα δεδομένα αγώνα ατάκτων, απαιτεί υψηλό επίπεδο εξοπλισμού, εκπαίδευσης, πειθαρχείας και ακλόνητης πίστης στο δίκαιο του αγώνα.
-Δεύτερον, κατέρριψε την προπαγάνδα του τουρκικού στρατού, ότι δηλαδή το ΡΚΚ έχει μπει σε φάση διάλυσης.
-Τρίτον, με τα εντυπωσιακά αποτελέσματα της συγκεκριμένης επίθεσης, τόνωσε το ηθικό του κουρδικού λαού που δέχεται τις ρατσιστικές επιθέσεις εθνικιστικών και παρακρατικών κύκλων στη δυτική Τουρκία, ενώ το γεγονός αυτό αναμένεται να συσπειρώσει τους Κούρδους όλης της Τουρκίας γύρω από το κουρδικό κόμμα DTP, εν όψει των δημοτικών εκλογών του 2009.
-Τέταρτον, εκ των πραγμάτων έθεσε για ακόμη μια φορά ένα δίλημμα στο τουρκικό κράτος, σε σχέση με την αδιέξοδη πολιτική που ακολουθεί όλα αυτά τα χρόνια για την επίλυση του Κουρδικού Ζητήματος, πολιτική που αναπαράγει, αντί να περιορίσει τη βία. Το ΡΚΚ δεν είναι η αιτία και η πηγή της βίας στην περιοχή, είναι το πολιτικό αποτέλεσμα μια τυφλής, άγριας και βάρβαρης πολιτικής που ασκείται εναντίον εντός λαού που διεκδικεί τα βασικά του δικαιώματα. Το δίλημμα αυτό αφορά και την τύχη του DTP. Η Τουρκία είναι για άλλη μια φορά όμηρος των πολιτικών της, αφού η ενδεχόμενη απαγόρευση λειτουργίας και το κλείσιμο του κόμματος DTP, αναμένεται να ισχυροποιήσει τις δυνάμεις εκείνων που υποστηρίζουν μια πιο ριζοσπαστική δράση στο κουρδικό κίνημα.
Τέλος, το ΡΚΚ, με μιας τέτοιας κλίμακας καθαρά στρατιωιτκή επιχείρηση, στην ουσία νομιμοποιεί τη δράση του, αφού, κατά κάποιο τρόπο, δικαιούται να λέει ότι αφού έχει τη δυνατότητα να διεξάγει τέτοιας κλίμακας επιχειρήσεις, είναι μια μαχόμενη πολιτική δύναμη που διεξάγει έναν πόλεμο και -ελλείψει άλλων μέσων- δι’ αυτού επιζητεί την πολιτική διευθέτηση του Κουρδικού Ζητήματος.
Στη σημερινή μας ανάλυση, Κυριακή γαρ, θα περιοριστούμε στις εσωτερικές διαστάσεις του ζητήματος.
Ες αύριον τα εξωτερικά.

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube