Weather Icon
πΓΔΜ, Σκόπια , Σκοπιανό 29 Οκτωβρίου 2008

Οι ΗΠΑ καλούν την ΠΓΔΜ να αποδεχτεί την πρόταση Νίμιτς

Ο υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ προειδοποίησε ότι η ΠΓΔΜ μπορεί να εισέλθει σε απομόνωση εάν δεν προβεί σε σωστά βήματα.
Έκκληση προς την ηγεσία της ΠΓΔΜ να αποδεχθεί την τελευταία δέσμη ιδεών του μεσολαβητή του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς, απηύθυνε ο υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Ντάνιελ Φριντ.
«Αρπάξτε την τελευταία πρόταση του διαμεσολαβητή κ. Νίμιτς και κάντε έτσι φωτεινό το μέλλον της χώρας σας και των παιδιών σας, τα οποία θα σας είναι ευγνώμονες γι’ αυτό», δήλωσε ο κ. Φριντ σε…ομάδα δημοσιογράφων από την ΠΓΔΜ που επισκέπτονται τις ΗΠΑ.
Ο κ. Φριντ πρόσθεσε ότι σε πέντε εβδομάδες θα πραγματοποιηθεί Υπουργική Διάσκεψη του ΝΑΤΟ και εξέφρασε την ελπίδα πως μέχρι τότε μπορεί να επιλυθεί η εκκρεμότητα της ονομασίας.
«Εάν η Δημοκρατία της Μακεδονίας αποδεχθεί την πρόταση, θα αποδείξει ότι είναι μια υπεύθυνη -για το μέλλον της- χώρα. Μετά την αποδοχή της πρότασης από την πλευρά της Μακεδονίας, η ΕΕ θα ασκήσει πιέσεις στην Ελλάδα ώστε και αυτή να απαντήσει θετικά, διότι στην Ελλάδα υπάρχουν άτομα που επιθυμούν να κλείσει αυτό το ζήτημα», διεμήνυσε ο Ντάνιελ Φριντ.
Ο ίδιος προειδοποίησε ότι η ΠΓΔΜ μπορεί να εισέλθει σε απομόνωση εάν δεν προβεί σε σωστά βήματα: να λύσει τώρα τη διένεξη για την ονομασία.
«Εάν η Δημοκρατία της Μακεδονίας ενταχθεί στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ, σε εκατό χρόνια από τώρα κανείς δεν θα θυμάται πλέον τη διένεξη για το όνομα, ενώ η Μακεδονία θα είναι μια χώρα ευημερούσα και με φωτεινό μέλλον. Μετά από εκατό χρόνια οι πολίτες θα θυμούνται τους Μπράνκο Τσρβένκοφσκι και Νίκολα Γκρούεφσκι ως πρόσωπα που έβαλαν τη χώρα στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ. Εάν ήμουν στη θέση τους, θα ήθελα να ήμουν ήρωας μετά από εκατό χρόνια, παρά τώρα. Εάν κατανοείτε τι θέλω να πω…….», σημείωσε ο Αμερικανός αξιωματούχος .
Ο κ. Φριντ, σύμφωνα με αναφορές του σημερινού Τύπου των Σκοπίων, απέρριψε όλους τους ισχυρισμούς «περί ελληνο-αμερικανικών ή μακεδονο-αμερικανικών μυστικών συμφωνιών», σχετικά με τη λύση του προβλήματος της ονομασίας και επανέλαβε ότι δεν υπάρχει πρόταση που να είναι κατά 100% ή κατά 90% αποδεκτή και από τις δύο πλευρές.
Ωστόσο, ο κ. Φριντ διεμήνυσε ότι οι ηγέτες της ΠΓΔΜ πρέπει να αποφασίσουν τι δύνανται να αποδεχθούν από την τελευταία πρόταση του κ. Νίμιτς κάνοντας ελάχιστες παρατηρήσεις, ειδάλλως θα κάνουν κύκλους.
Σχετικά με την εμμονή της ΠΓΔΜ για διαφύλαξη της εθνικής ταυτότητας, ο κ. Φριντ τόνισε ότι οι διαπραγματεύσεις για την ονομασία δεν πρόκειται να αλλάξουν το συναίσθημα των πολιτών της ΠΓΔΜ για το ποιοι είναι και τι είναι. Η ένταξη στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ, κατά τον κ. Φριντ, εγγυάται και το μέλλον της χώρας και την εθνική ταυτότητα των πολιτών της.
Τα ίδια δημοσιεύματα αναφέρουν ότι μόλις μία εβδομάδα πριν από τις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ, ο αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ είπε ότι η ΠΓΔΜ δεν έχει εχθρούς, ούτε στο επιτελείο του κ. Ομπάμα, ούτε στο επιτελείο του κ. Μακ Κέιν. Ωστόσο, υπογράμμισε ότι ο επόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ, τουλάχιστον για ένα ορισμένο διάστημα, δεν πρόκειται να ασχοληθεί με το ζήτημα της ονομασίας.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube