REAL TIME |

Weather Icon
Γενικά θέματα 18 Οκτωβρίου 2008

Απόψεις και σκέψεις του Όμηρου Φωτιάδη για το Κουρδικό

Λάβαμε από τον κ. Όμηρο Φωτιάδη το ακόλουθο σημείωμα, το οποίο και δημοσιεύουμε, με την ελπίδα ο πλουραλισμός και οι διαφορετικές απόψεις συμβάλλουν στη διαμόρφωση πιο ολοκληρωμένης εικόνας σχετικά με τα όσα συμβαίνουν στην περιοχή μας.
Σάββας Καλεντερίδης

Οι εξελίξεις στο Κουρδικό
Φαίνεται πως η φθορά σε όλα τα επίπεδα στην Τουρκία, από την δράση του ΡΚΚ και την συνεχώς εντεινόμενη ανοδική δυναμική της,προκαλεί σοβαρές κρίσεις, στο πολιτικοστρατιωτικό κατεστημένο. Εάν η Τουρκία βρεθεί μπροστά σε μια Κουρδική «Ιντιφάντα» οι συνέπειες για την συνοχή της θα είναι τεράστιες.
Σε ότι αφορά τον ρόλο των ΗΠΑ και την εμπλοκή τους στην κρίση,όντως οι απορίες είναι πολλές. Σε κάθε περίπτωση η κατάδειξη των ΗΠΑ ως κυρίου υπεύθυνου της αυξανόμενης δράσης του ΡΚΚ και της αδυναμίας καταστολής και ελέγχου της εκ μέρους των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων, αποτελεί και πάλι προσπάθεια εξαγωγής της κρίσης.
Η δαιμονοποίηση των ΗΠΑ, το φάντασμα του διαμελισμού της Τουρκίας, η σύγκρουση του Πολιτικού Ισλάμ με το Κεμαλικό κατεστημένο, η έντονη κρίση ταυτότητος που διέρχεται η Τουρκική κοινωνία, η οικονομική ανέχεια και λαϊκή αστάθεια, κλπ, είναι παράγοντες που εάν εκμεταλλευθεί καταλλήλως το ΡΚΚ, θα επιφέρει τεράστια πλήγματα σε αυτό το μόρφωμα που ονομάζεται Τουρκία…

Νομίζω πως το ΡΚΚ αντιλαμβάνεται όσο κανένας άλλος αυτήν την κατάσταση και πορεύεται αναλόγως.
Η ιστορία της τιτάνιας και διαρκούς σύγκρουσης Κούρδων και Τουρκίας, δείχνει πως η κατάθεση των όπλων εκ μέρους των Κούρδων μαχητών και η ανάληψη πολιτικής δράσης και πρωτοβουλιών δεν έχουν αποδώσει απολύτως τίποτα! Αντίθετα συσπειρώνει τις Τουρκικές πολιτικές δυνάμεις και απαξιώνει τις πολιτικές φιλοδοξίες και προοπτικές μιας σοβαρής Κουρδικής αυτόνομης πολιτικής παρουσίας στην Τουρκία.
Αντίθετα,η ένταση της ένοπλης δράσης του ΡΚΚ και η ανάληψη πρωτοβουλιών σε μια περίοδο όπου η ισχύς του Τουρκικού Στρατού φαντάζει ακμαιότατη, έχει ως αποτέλεσμα τον ισχυρό κλονισμό της συνοχής του Τουρκικού κατεστημένου, την δημιουργία αντιαμερικανικού κλίματος, αντισημιτικού μένους κλπ και μιας ιδιότυπης αστάθειας η οποία οδηγεί στην αποσάθρωση της δομής του Κεμαλικού μορφώματος.
Το θέμα είναι πως η όλη κατάσταση και η καταγραφή των συμπερασματικών τεκταινόμενων εκ μέρους της Ελλάδας, θα έπρεπε να αποτελεί για την Ελληνική εξωτερική πολιτική μια ιστορική ευκαιρία ανάληψης πρωτοβουλιών τολάχιστον για την προβολής τους. Θα ήταν αρκετό και μόνον το γεγονός της ανάδειξης της διαμορφούμενης εσωτερικής κατάστασης της Τουρκίας διεθνώς και ας μην αναλαμβανόταν οιαδήποτε άλλη πρωτοβουλία στήριξης του Κουρδικού αγώνα.
Είναι απορίας άξιον το γεγονός ότι ενώ μήνες τώρα η Κουρδική κρατική οντότητα του Νοτίου Κουρδιστάν έχει δώσει την άδεια ίδρυσης Ελληνικού Προξενείου στην περιοχή, (Αρμπίλ- Άρβυλα), εμείς αδρανούμε.
Πέραν των όσων άλλων, ευλόγως εννοουμένων, η παρουσία Ελληνικής Διπλωματικής αντιπροσωπείας στον ιστορικό χώρο, θα αποτελέσει ισχυρό συμβολισμό στην ευρύτερη περιοχή. Προσωπικές μου πληροφορίες φέρουν το Υπουργείο Εξωτερικών να προφασίζεται αντικειμενικές δυσκολίες και τεχνικά προβλήματα, αφού, καθώς λένε, δεν υπάρχει πρόθυμο προσωπικό σε όλα τα επίπεδα για την στελέχωσή του, υπάρχει παντελής άγνοια της τοπικής καθομιλουμένης Κουρδικής διαλέκτου-γλώσσας, κλπ, κλπ, κλπ… Δηλ. ποιος Διπλωμάτης μας θα προτιμήσει το «υποανάπτυκτο Αρμπίλ» από τις Βρυξέλες? Ποια Διοικητικά στελέχη του Υπ. Εξωτερικών, θα προτιμήσουν το φτωχό Αρμπίλ, από τα «προσοδοφόρα» Προξενεία της Ανατολικής Ευρώπης, όπου είναι πασίγνωστο πλέον πως αρκετοί είναι εκείνοι που φεύγουν με τεράστιες περιουσίες?
Κούρδος Ηγέτης της περιοχής που επισκέφθηκε πρόσφατα την Ελλάδα στο Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ, αναζητούσε συνομιλητή να μιλήσει για το θέμα της ίδρυσης του Προξενείου μας στο Αρμπίλ και εισέπραττε ερωτήσεις του τύπου, «τι είναι αυτό?», «που βρίσκεται?», για να μην αναφέρω άλλου είδους τραγελαφικές ερωτήσεις…
Μέσα από την παρούσα έγκυρη και πλέον σοβαρή ιστοσελίδα, θα ήθελα να καταθέσω την πρότασή μου προς το Υπουργείο Εξωτερικών, υπό την μορφή ερωτήσεως.
Είναι τόσο δύσκολο να ιδρυθεί τουλάχιστον «Επίτιμο Προξενείο» στο Αρμπίλ?
Να τοποθετηθεί Κούρδος Ελληνομαθής (υπάρχουν αρκετοί) ως Επίτιμος Πρόξενός μας στο Αρμπίλ?
Να στελεχωθεί το προξενείο μας με λίγους Κούρδους, ως μια απλή συμβολική παρουσία στην περιοχή?
Είναι τόσο δύσκολο, στην Κεντρική Υπηρεσία του Υπουργείου Εξωτερικών, στην αρμόδια Δ/νση να δημιουργηθεί αρμόδιο Τμήμα Κουρδικών Υποθέσεων, για την παρακολούθηση και καταγραφή των πολιτικών και άλλων εξελίξεων στην ευρύτερη περιοχή του Κουρδικού ενδιαφέροντος? Να αποτελεί προϊσταμένη υπηρεσία του Επιτίμου Προξενείου μας, το οποίο θα λειτουργεί υπό την υψηλή εποπτεία της Πρεσβείας μας στην Βαγδάτη? Επισκέφθηκε άραγε ποτέ ο Πρέσβης μας στην Βαγδάτη το Κιρκούκ? Την Μοσούλη? ΄Άλλες περιοχές του Βορρά με τεράστια αρχαιολογική και ιστορική Ελληνική κληρονομιά?
Εδώ έχουμε Επίτιμα Προξενεία σε περιοχές που ουδέποτε θα ασχοληθούμε και ούτε μας απασχόλησαν ποτέ…
Αναλήφθηκε ποτέ μια πρωτοβουλία του Υπουργείου Εξωτερικών για την αποστολή εμπορικής αντιπροσωπείας στην περιοχή?
Η οικονομική ανάπτυξη της περιοχής είναι τεράστια! Η εχθρική Τουρκία που επιχειρεί με πολεμικά μέσα στο Βόρειο Ιράκ, έχει ισχυρότατη οικονομική παρουσία στην περιοχή. Ξένοι επενδυτές διαθέτουν τεράστια κεφάλαια και προδιαγράφουν μια άνευ προηγουμένου ανάπτυξη σε όλα τα επίπεδα!
Η Ελλάδα είναι η πλησιέστερη χώρα της ΕΕ στην περιοχή αυτή. Μια έστω συμβολική παρουσία στην χώρο της Παιδείας, θα ήταν πολύ σημαντική.
Ήδη ξένα εκπαιδευτικά ιδρύματα εμφανίζονται συνεχώς στην περιοχή και φοιτούν πλήθος Κούρδοι μαθητές και φοιτητές!
Κουρδικό Κράτος υπάρχει ήδη! Το ξέρει όλος ο κόσμος! Μόνο το Ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών δεν το έχει αντιληφθεί ακόμη, δυστυχώς…
Θα μπορούσα να αναφέρω πλήθος άλλες διαστάσεις για το θέμα αυτό. Θα περιοριστώ στην πρότασή μου, για την ίδρυση έστω ενός επιτίμου Προξενείου μας στην περιοχή.
Θα αφήσω τις περαιτέρω επεκτάσεις και αναλύσεις στο ειδήμονα ιδιοκτήτη της ιστοσελίδος, φίλτατο και σεβαστό κ. Σάββα Καλεντερίδη, τον οποίο «καλώ και παρακαλώ» όπως εν εύθετω χρόνω, μαζί με τους συνεργάτες του ή ο ίδιος, λάβει την συνέχεια της γραφίδας και μας διαφωτίσει τα μέγιστα.
Η κατάθεση πλέον σοβαρής και ολοκληρωμένης πολιτικής πρότασης προς το Ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών για τις Κουρδικές υποθέσεις, τόσο του Βορείου όσο και του Νοτίου Κουρδιστάν, το οποίο πλέον είναι κρατική οντότητα, είναι επιτακτική ανάγκη.
Ένα τέτοιου είδους εγχείρημα και η σύνταξη μιας πολυσχιδούς και πολυειδούς πολιτικής προτάσεως, είναι πολύ σοβαρή υπόθεση και χρήζει των πλέον εξειδικευμένων γνώσεων, τις οποίες ελάχιστοι εν Ελλάδι διαθέτουν.
Αγαπητέ και Φίλτατε Σάββα,
με όλο το θάρρος, νομίζω ήρθε η ώρα να αναλάβεις, με όποιον τρόπο εσύ κρίνεις σκόπιμο και κατάλληλο, την σύνταξη μιας ολοκληρωμένης πολιτικής πρότασης, προς την ηγεσία του Ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών. Θα μας βρεις συμπαραστάτες στο πόνημά σου. Η κατάσταση και ο καιρός απαιτεί πλέον την περαιτέρω αξιοποίηση των γνώσεών σου, για το Εθνικό συμφέρον.
Το Εθνικά εφικτό φυσικά βρίσκεται σε «άλλα χέρια».
Εμπρός λοιπόν, να κατέλθεις πλέον σε άλλο στίβο, τον πλέον παραγωγικό για τα συμφέροντα της Πατρίδος μας, πέραν της παρούσης σημαντικότατης προσφοράς σου στον τομέα της ενημέρωσης.
Με τιμή
Φωτιάδης Γ. ΄Ομηρος

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube