Weather Icon
Γενικά θέματα 18 Οκτωβρίου 2008

«Να κοιτάζουμε την ουσία»

Χαμηλούς τόνους και προτάσεις κατά τις διαπραγματεύσεις ζητά η Λευκωσία

Ιστορικές χαρακτηρίζει ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου τις σχέσεις μεταξύ του προέδρου τηε Κυπριακής Δημοκρατίας, Δημήτρη Χριστόφια και του ηγέτη των Τουρκοκυπρίων Μεχμέτ Αλί Ταλάτ όπως και τις σχέσεις με το Ρεπουμπλικανικό Τουρκικό Κόμμα, με αφορμή δηλώσεις που έγιναν από την πλευρά Ταλάτ.

Συγκεκριμένα, ο κ.Στεφάνου σχολίαζε τη δήλωση του εκπροσώπου του κ. Ταλάτ, Χασάν Ερτσακιτζά, με την οποία καλούσε τον πρόεδρο Χριστόφια να μην αποκαλεί τον Τουρκοκύπριο ηγέτη «σύντροφο». Εάν αυτό είναι το πρόβλημα και δεν επιλύεται το Κυπριακό, τότε θα γίνουν δεύτερες σκέψεις, είπε ο κ. Στεφάνου, επισημαίνοντας ότι είναι σημαντικό να διατηρηθούν χαμηλοί τόνοι στη διάρκεια των διαπραγματεύσεων και στο τραπέζι να κατατίθενται προτάσεις, οι οποίες να είναι στο πλαίσιο των όσων συμφωνήθηκαν…

Όσο διαρκούν οι απευθείας διαπραγματεύσεις, συνέχισε στις δηλώσεις του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, σημασία έχει να κοιτάζουμε την ουσία και να εργαζόμαστε στη βάση όσων έχουν από κοινού συμφωνηθεί για μια διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία, με μια διεθνή κυριαρχία, μια διεθνή προσωπικότητα και μια διεθνή ιθαγένεια.

Κλείνοντας, ο κ.Στεφάνου είπε ότι παρακολουθούνται στενά οι δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων, οι οποίες όπως τόνισε, δεν δημιουργούν καλό κλίμα, αλλά, όπως πρόσθεσε, η ελληνοκυπριακή πλευρά παραμένει ψύχραιμη.

* Για το ίδιο ζήτημα, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ, Νίκος Κατσουρίδης, δήλωσε ότι είναι απορίας άξιον πώς το Ρεπουπλικανικό Τουρκικό Κόμμα, που θέλει να ενταχθεί στη Σοσιαλιστική Διεθνή και να δηλώνει ότι είναι Σοσιαλιστικό, να μην θέλει να αποκαλούν τον ηγέτη του «σύντροφο».

Ζήτημα για ιδιοκτησίες θα θέσει η τουρκοκυπριακή πλευρά
Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με τον τουρκοκυπρικαό τύπο, ο Μεχμέτ Αλί Ταλάτ θα αποκαλύψει στο πλαίσιο παρουσίασης έκθεσης βασισμένης σε οθωμανικά έγγραφα στοιχεία τα οποία – κατά την τουρκική πλευρά – θα ανατρέψουν τα δεδομένα για τις ιδιοκτησίες αρκετών ακινήτων στην Κύπρο.

Το δημοσίευμα της εφημερίδας «Σταρ Κίμπρις» με τίτλο «Έκθεση σοκ για τους Ελληνοκυπρίους» αναφέρει ότι η παρουσίαση της έκθεσης θα γίνει τις επόμενες μέρες και σημειώνει ότι με αυτόν τον τρόπο θα δοθούν απαντήσεις σε προσφυγές Ελληνοκυπρίων, που βρίσκονται ενώπιον του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ).

Η εφημερίδα αναφέρει ότι η«’προεδρία» του ψευδοκράτους ζήτησε το 2005 από 100 περίπου ειδικούς σε σχέση με τα αρχεία του ΕΒΚΑΦ (μουσουλμανικό ίδρυμα για τα βακούφια) να ετοιμάσουν έκθεση αναφορικά με το ιδιοκτησιακό στάτους της Κύπρου. Η έκθεση που ετοιμάστηκε φέρεται να αποτελείται από 250 τόμους και περιέχει έγγραφα που αναφέρονται στην περίοδο από το 1580 ως σήμερα.

Μεταξύ άλλων, υποστηρίζει το δημοσίευμα, στη μελέτη αναφέρεται ότι μεγάλος αριθμός ελληνοκυπριακών προσφυγών δεν δικαιολογείται, αφού, όπως αναφέρει, η υπό διεκδίκηση περιουσία δεν είναι ελληνοκυπριακή.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube