REAL TIME |

Weather Icon
Ανθρώπινα Δικαιώματα , Ιράκ 25 Οκτωβρίου 2008

Μαζική έξοδος χριστιανών από τη Μοσούλη

Μαζική έξοδος χριστιανών από τη Μοσούλη

Oι περισσότεροι από τους χριστιανούς της Μοσούλης που έχουν εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, έχουν βρει καταφύγιο στο Νότιο Κουρδιστάν, όπου η κουρδική κυβέρνηση προστατεύει τους χριστιανικούς πληθυσμούς.

Αρκετοί προσφεύγουν στη Συρία.

Τουλάχιστον οι μισοί χριστιανοί που ζούσαν στην Μοσούλη έχουν εγκαταλείψει την πόλη του βορείου Ιράκ μέσα στις τελευταίες δύο εβδομάδες, με αρκετούς εξ αυτών να προσφεύγουν στη Συρία, μετά από θανατικές απειλές σε βάρος τους, ανακοίνωσε χθες (Παρασκευή) η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR).

«Δεν είναι ακόμη ξεκάθαρο ποιος βρίσκεται πίσω από τον εκφοβισμό τους και τι τους ανάγκασε να φύγουν», δήλωσε ο Ρον Ρέντμοντ, εκπρόσωπος της…Αρμοστείας, σε συνέντευξη Τύπου.
Τουλάχιστον 2.200 οικογένειες χριστιανών-περίπου 13.000 άνθρωπο- αναζήτησαν καταφύγιο βόρεια και ανατολικά της Μοσούλης, σε κοντινές πόλεις όπως η Νταχούκ, η Αρμπίλ και το Κιρκούκ, ενώ περίπου 400 πέρασαν στη Συρία, είπε ο Ρέντμοντ. «Ο εκτοπισμός τους μοιάζει να επιβραδύνεται», πρόσθεσε.
Στη Συρία βρίσκονται ήδη 1,2 εκατ. Ιρακινοί που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν την πατρίδα τους εξ αιτίας του πολέμου και των ταραχών μετά την εισβολή των ΗΠΑ το 2003.
Ο Ρέντμοντ είπε ότι πολλοί από τους χριστιανούς που άφησαν την Μοσούλη το έκαναν ξαφνικά και χωρίς να διαθέτουν παρά ελάχιστα χρήματα. Κατά τον ίδιο, έγιναν στόχος απειλών μέσω τηλεφωνημάτων, επιστολών και μηνυμάτων που τους προειδοποιούσαν να εγκαταλείψουν την πόλη διότι αλλιώς θα δολοφονούνταν.

www.kathimeirni.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
span>

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube