Weather Icon
Γενικά θέματα 14 Σεπτεμβρίου 2008

O ΥΠΕΞ της Τουρκίας Αλί Μπαμπατζάν στην Ελβετία

O ΥΠΕΞ της Τουρκίας Αλί Μπαμπατζάν στην Ελβετία

Χάρτης του καθηγητού Ιζάντι, που κάνει ακαδημαϊκή καριέρα στις ΗΠΑ, με τους κουρδικούς πληθυσμούς σε Τουρκία, Ιράν, Ιράκ, Συρία κλπ. Ο χάρτης δείχνει το μέγεθος του προβλήματος που προσπαθεί να λύσει η Τουρκία, αποδυόμενη σε έναν αγώνα δρόμου για την πολιτική απομόνωση των Κούρδων και του ΡΚΚ.

Επέστρεψε στην Τουρκία ο υπουργός εξωτερικών Αλί Μπαμπατζάν από επίσημο ταξίδι που πραγματοποίησε στην Ελβετία, μετά από πρόσκληση του Ελβετού ομολόγου του, Micheline Calmy-Rey.
Επιστρέφοντας στην Άγκυρα ο Αλί Μπαμπατζάν δήλωσε ότι η Τουρκία είναι έτοιμη να έλθει αντιμέτωπη με την ιστορία της, σε σχέση με τα γεγονότα της Γενοκτονίας των Αρμενίων, του 1915.
Ο Μπαμπατζάν δήλωσε ότι το ζήτημα, που είναι πολύ σοβάρο, συζητήθηκε και κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Αρμενία και ότι πρέπει να γίνουν δύσκολες και πολλές διαπραγματεύσεις και συζητήσεις για να βρεθεί μια διέξοδος.
Όσον αφορά τις σχέσεις της Τουρκίας με την Ελβετία, ο Αλί Μπαμπατζάν δήλωσε ότ ένα από τα δυο βασικά θέματα που επηρεάζουν κατά καιρούς τις σχέσεις των δυο χωρών είναι τα γεγονοτα του 1915, όπως ονομάζουν οι Τούρκοι τη Γενοκτονία των Αρμενίων, που διεπράχθη το 1915.
Ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας ανέφερε επίσης ότι για να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα που υπάρχουν στις τουρκοελβετικές σχέσεις, απαιτούνται πολλές και επίπονες προσπάθειες και τόνισε ότι: “Εμείς είμαστε έτοιμοι ανά πάσα στιγμή να έλθουμε αντιμέτωποι με την ιστορία μας. Σε καμία περίπτωση δεν έχουμε να φοβηθούμε τίποτα από την ιστορία μας και είμαστε έτοιμοι ως Τουρκία να αρχίσουμε τις εργασίες σε μια κοινή επιτροπή ιστορικών που εξετάσει τα υπάρχοντα στοιχεία για το θέμα”.
Αναφερόμενος στην επίσκεψη στο Εριβάν ανέφερε ότι συμφώνησε με τον Αρμένιο ομόλογό του να αυξηθούν οι επαφές μεταξύ των διπλωματών των δυο χωρών και δήλωσε: “Από τούδε και στο εξής οι διπλωμάτες μας θα έρχονται πιο συχνά σε επαφή. Οι συχνές επαφές, όπως και νάναι, θα βοηθήσουν στη μεταξύ μας συνεννόηση”.
Ο Μπαμπατζάν δήλωσε ότι το άλλο βασικό θέμα που απασχολεί κατά καιρούς τις τουρκοελβετικές σχέσεις είναι η δραστηριοποίηση του ΡΚΚ στην Ευρώπη και κυρίως η παρουσία του στην Ελβετία. Για το θέμα αυτό ο Μπαμπατζάν είπε: “Ελπίζουμε οι ελβετικές αρχές να επιδείξουν μια πιο σοβαρή στάση στο θέμα της δραστηριοποίσης του ΡΚΚ στο ελβετικό έδαφος. Για το θέμα αυτό, το επόμενο διάστημα θα επισκεφθεί την Ελβετία μια αντιπροσωπεία του τουρκικού υπουργείου δικαιοσύνης. Οι υπουργοί δικαιοσύνης των δυο χωρών θα συναντηθούν το ταχύτερο δυνατόν.”
Να σημειωθεί ότι οι δηλώσεις του Μπαμπατζάν που είναι σε εισαγωγικά είναι ακριβής μετάφραση από τα τουρκικά και πουθενά δεν αναφέρεται ως τρομοκρατική οργάνωση το ΡΚΚ. Όχι ότι δεν το θεωρούν έτσι, αλλά ακόμη και οι Τούρκοι πολλές φορές αποφεύγουν να το αναφέρνουν, σε αντίθεση με τους “νομιμόφρονες” των ελληνικών υπηρεσιών (μερικοί είναι αυτό λέει ο λαός, “βασιλικώτεροι του βασιλέως).
Τέλος να σημειωθεί ότι το πολύ σημαντικό πρόσφατο ταξίδι του προέδρου της τουρκικής δημοκρατίας Αμπντουλλάχ Γκιούλ στο Εριβάν, όπως και η επίσκεψη του Μπαμπατζάν στην Ελβετία, έχουν ως μοναδικό στόχο να περιορίσουν τους τομείς πολιτικής δράσης των Κούρδων του ΡΚΚ, για να μπορέσουν στη συνέχεια να το απομονώσουν στο Βόρειο Ιράκ και να το εξουδετερώσουν, αποθώντας το Κουρδικό και τη λύση του στο απώτερο μέλλον.
Είναι σε όλους γνωστό στο εσωτερικό της γείτονος χώρας ότι το Κουρδικό και το ΡΚΚ είναι το πιο κρίσιμο εμπόδιο στα νεοοθωμανικά σχέδια της Τουρκίας.

Πηγή: TARAF

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube