Weather Icon
Γενικά θέματα 23 Σεπτεμβρίου 2008

Οι Κούρδοι στους δρόμους για το δικαίωμα στην κουρδική γλώσσα

Οι Κούρδοι στους δρόμους για το δικαίωμα στην κουρδική γλώσσα




Χιλιάδες Κούρδοι βγήκαν σήμερα στους δρόμους για να διεκδικήσουν το δικαίωμα της εκπαίδευσης στην κυρδική γλώσσα. Η καμπάνια των Κούρδων είχε το γενικό σύνθημα “Φθάνει πια, διεκδικώ την εκπαίδευση στη μητρική γλώσσα”.
Οι διαδηλώσεις έγιναν στις πόλεις Ντιγιαρμπακίρ, Μάρντιν, Βαν, Σίιρτ και Άδανα.
Χιλιάδες διαδηλωτές ζήτησαν συνταγματική κατωχύρωση του δικαιώματς στην κουρδική γλώσσα.

Ντιγιαρμπακίρ
Στο Ντιγιαρμπακίρ, πληθυσμιακή και ιστορική πρωτεύουσα του Κουρδιστάν, χιλιάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν μπροστά από το κτίριο της νομαρχιακής οργάνωσης του Κόμματος Δημοκρατικής Κοινωνίας (DTP). Στη διαδήλωση συμμετείχαν και μαθητές των δημοτικών, των γυμνασίων και των λυκείων της περιοχής, που έκαναν μποϊκοτάζ και δεν συμμετείχαν στα μαθήματά τους, για να λάβουν μέρος στη διαδήλωση. Οι διαδηλωτές, ντυμένοι με τις παραδοσιακές κουρδικές στολές, φώναξαν συνθήματα που είχαν σχέση με την εκπαίδευση στη μητρική γλώσσα, αλλά και με άλλα βασικά δικαιώματα των Κούρδων της Τουρκίας. Ακούστηκαν επίσης συνθήματα για την απελευθέρωση του φυλακισμένου ηγέτη τους, Αμπντουλλάχ Οτζαλάν.
Στη συγκέντρωση έδωσε το παρόν και η συμπροεδρεύουσα του DTP, βουλευτής Emine Ayna, η οποία χόρεψε μαζί με τους παρισταμένους παραδοσιακούς κουρδικούς χορούς από το Oremar και το Zap.

“Μας περιμένουν μέρες ελευθερίας”
Η εκπρόσωπος του DTK, Leyla Zana, οι συμπροεδρεύοντες του DTP, βουλευτές Ahmet Türk και Emine Ayna, οι βουλευτές του DTP, Selahattin Demirtaş, Ayla Akat Ata, Gültan Kışanak, Fatma Kurtulan, Pervin Buldan, Bengi Yıldız και Aysel Tuğluk, ο δήμαρχος του Diyarbakır, Osman Baydemir, ο πρώην βουλευτής του DEP, Selim Sadak, ο πρόεδρος του Κουρδικού Ινστιντούτου Κωνσταντινούπολης, Sami Tan, οι δήμαρχοι των κουρδικών πόλεων που εκλέχτηκαν με τη σημαία του DTP, δάσκαλοι, καθηγητές, μαθητές και χιλιάδες λαού έκαναν πορεία και κατευθύνθηκαν από τα γραφεία του κόμματος προς το δημαρχείο της πόλης.
Ο πρόεδρος της νομαρχιακής επιτροπής Ντιγιαρμπακίρ του DTP, Necdet Atalay, μιλώντας στο πληθος, μεταξύ άλλων είπε τα εξής:
“Ο λαός μας, μετά από μια μαραθώνια πορεία προς την ελευθερία που έγινε κάτω από τον καυτό ήλιο, έφθασε στο τέλος της διαδρομής. Επιτέλους μας περιμένουν μέρες λεφτεριάς. Όλος ο κόσμος επιτέλους πρέπει να δει ότι οι Κούρδοι είμαστε στους δρόμους και τις πλατείες, υπερασπιζόμενοι τη γλώσσα και τον πολιτισμό μας”.

Λεϊλά Ζάνα: Δεν θα ζητιανέψουμε τα δικαιώματά μας, θα τα πάρουμε
Η εκπρόσωπος του DTK, Λεϊλά Ζάνα, με τη σειρά της είπε:
“Εμείς δεν θα ζητιανέψουμε για τα δικαιώματά μας. Θα τα κερδίσουμε με τους αγώνες μας. Τότε κανείς δεν θα μπορέσει να αμφισβητήσει ότι κερδίσαμε. Αν ζητιανέψουμε τα δικαιώματά μας, τότε, εκείνοι που θα μας τα δώσουν, θα μπορούν να μας τα πάρουν πίσω όποτε το θελήσουν. Γι’ αυτό εμείς θα αγωνιστούμε και θα προστατέψουμε τη γλώσσα και τον πολιτισμό μας.
Έχουμε δικαίωμα στη συστηματική εκμάθηση της γλώσσας μας. Το Ντιγιαρμπακίρ ήταν μια πόλη που στο παρελθόν μιλούνταν πολλές γλώσσες και φιλοξενούσε πολλούς πολιτισμούς. Η πολιτική της μιας γλώσσας, του (τουρκικού) ρατσισμού και του μονόχρωμου πολιτισμού εξαφάνισε πολλές γλώσσες και πολιτισμούς. Αν οι Κούρδοι δεν υπερασπιστούν τη γλώσσα τους, δεν θα μπορέσουν να υπερνικήσουν τις αφομοιωτικές πολιτικές της Άγκυρας. Οι Κούρδοι πρέπει να παρακολυθούν τις δικές τους τηλεοράσεις, να διαβάζουν τις δικές τους εφημερίδες και θα πρέπει να μιλούν με τα παιδιά τους την κουρδική γλώσσα. Αν δεν το κάνουν, θα χαθούμε και μεις, όπως χάθηκαν οι άλλες φυλές του Ντιγιαρμπακίρ, οι Ασσύριοι, οι Κελδανίδες, οι Συροχαλδαίοι και οι Αρμένιοι.”>
Αντίστοιχες συγκεντρώσεις-διαδηλώσεις έγιναν και στο Μάρντιν, στις κωμοπόλεις Νουσάιμπιν (η αρχαία Νίσιβις) και Κιζίλτεπε, στο Βαν, το Σίιρτ και τα Άδανα.

Πηγή: ROJACIWAN

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube